ΔΙΕΘΝΕΣ
01/07/2018 10:39 EEST

Αντικρουόμενες αναφορές για Τραμπ–Σαλμάν και την παραγωγή του σαουδαραβικού πετρελαίου

Υποσχέθηκε ή όχι ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας την αύξηση παραγωγής πετρελαίου της χώρας του στον Τραμπ;

Jonathan Ernst / Reuters

Την υπόσχεση πως η χώρα του θα αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου εάν χρειαστεί έδωσε στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ο μονάρχης της Σαουδικής Αραβίας, διευκρινίζοντας πως το βασίλειο έχει εφεδρεία παραγωγικό δυναμικό 2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος το Σάββατο.

Οι δύο ηγέτες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία το Σάββατο, στη διάρκεια της οποίας ο Τραμπ τόνισε στον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ ότι η αγορά πετρελαίου χρειάζεται αύξηση της παραγωγή. Από την πλευρά του ο Σαουδάραβας μονάρχης διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμος να δώσει εντολή για την αύξηση της παραγωγής αργού αν χρειαστεί, όπως αναφέρει ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, την οποία αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Απαντώντας στην εκτίμηση του προέδρου των ΗΠΑ ότι υπάρχει έλλειμμα (προσφοράς) στην αγορά πετρελαίου, ο βασιλιάς Σαλμάν διαβεβαίωσε ότι το Βασίλειο διαθέτει εφεδρική παραγωγική δυνατότητα 2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, που θα χρησιμοποιήσει με σωφροσύνη αν και όποτε είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί η ισορροπία στην αγορά» σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο Λευκός Οίκος.

Δημοσίευμα του σαουδαραβικού πρακτορείου ειδήσεων SPA πάντως, αναφέρει πως ο Σαουδάραβας βασιλιάς δεν έδωσε καμιά συγκεκριμένη υπόσχεση στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ περί αύξησης της παραγωγής πετρελαίου της χώρας του.

Το Σάββατο, η προεδρία των ΗΠΑ γνωστοποίησε ότι ο Τραμπ τόνισε στον σαουδάραβα μονάρχη πως είναι ανάγκη να αυξηθεί η πετρελαϊκή παραγωγή του Ριάντ, ίσως ακόμα και «κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα» εξαιτίας της αστάθειας στο Ιράν και στη Βενεζουέλα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Σαουδάραβας βασιλιάς συμφώνησε στην πρόταση. Ωστόσο, το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA, που αναφέρθηκε στη συνομιλία Τραμπ-Σαλμάν, δεν έκανε καμιά αναφορά σε κάποια συμφωνία από μέρους του Ριάντ. Το πρακτορείο ανέφερε πάντως πως οι δύο ηγέτες επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να εγγυηθούν τη σταθερότητα της διεθνούς αγοράς πετρελαίου και την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Wall Street Journal, ένας υψηλόβαθμος σαουδάραβας αξιωματούχος σημείωσε ότι ο μονάρχης δεν έκανε συγκεκριμένες υποσχέσεις στον Τραμπ, πέραν του να διαβεβαιώσει για τη δυνατότητα και τη βούληση του Ριάντ να καλύψει τη ζήτηση. «Στη Σαουδική Αραβία δεν αρέσει η ιδέα να ξεπεράσει τα 11 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και δεν έχει την πρόθεση να υπερβεί το σημερινό παραγωγικό της δυναμικό. Είναι ακριβό» εξήγησε ο σαουδάραβας αξιωματούχος.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών ΟΠΕΚ και άλλες χώρες, που αποτελούν μεγάλους παίκτες στην διεθνή αγορά πετρελαίου, συμφώνησαν στα τέλη του 2016 να μειώσουν την παραγωγή τους κατά 1,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα εν σχέσει με τον Οκτώβριο του 2016. Η συμφωνία, που είχε στόχο να αυξηθούν οι τιμές του αργού, παρατάθηκε δύο φορές. Η πιο πρόσφατη παράτασή της αναμενόταν να ισχύσει ως τα τέλη του 2018.

(Mε πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ) 

Sponsored Post