ΔΙΕΘΝΕΣ
04/08/2018 10:38 EEST

«Απαράδεκτη» η καθυστέρηση της διαδικασίας επανένωση παιδιών μεταναστών με τους γονείς τους, λέει ομοσπονδιακός δικαστής στις ΗΠΑ

JIM YOUNG via Getty Images

Ομοσπονδιακός δικαστής στις ΗΠΑ χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την πρόοδο της αμερικανικής κυβέρνησης για την επανένωση παιδιών μεταναστών στις ΗΠΑ με τους απελαθέντες γονείς τους και έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να διορίσει κάποιον αρμόδιο που θα επιφορτιστεί των προσπαθειών της.

«Αυτό θα είναι ένα σημαντικό εγχείρημα και είναι σαφές ότι θα χρειαστεί να οριστεί κάποιος υπεύθυνος», δήλωσε ο δικαστής του περιφερειακού δικαστηρίου των ΗΠΑ, Ντάνα Σαμπράου σε ακρόαση στο Σαν Ντιέγκο.

Στις 27 Ιουνίου, ο Σαμπράου διέταξε την αμερικανική κυβέρνηση να ξεκινήσει την επανένωση περίπου 2.500 παιδιών που οι αρχές χώρισαν από τις οικογένειές τους καθώς διέσχισαν τα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Περίπου 1.900 παιδιά από τότε έχουν επανενωθεί με τους γονείς τους ή έχουν δοθεί σε ανάδοχες οικογένειες.

Την Πέμπτη η αμερικανική κυβέρνηση πρότεινε μη κυβερνητικές οργανώσεις να ηγηθούν των προσπαθειών εντοπισμού των περίπου 500 γονέων που απελάθηκαν ή απομακρύνθηκαν από τις ΗΠΑ χωρίς τα παιδιά τους.

Στην ακρόαση της Παρασκευής ο Σαμπράου δήλωσε ότι αποτελεί «100% ευθύνη της κυβέρνησης» να επανενώσει αυτές τις οικογένειες. Παράλληλα σημείωσε ότι μόλις δώδεκα από τους 500 εν λόγω γονείς έχουν εντοπιστεί.

«Αυτό είναι απλά απαράδεκτο σε αυτό το σημείο», είπε χαρακτηριστικά.

«Η πραγματικότητα είναι ότι για κάθε γονέα που δεν εντοπίζεται θα υπάρχει ένα διαρκώς ορφανό παιδί».

Ο νομικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο Σκοτ Στιούαρτ υποστήριξε ότι οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες θα εξετάσουν να ορίσουν έναν ή περισσότερους υπεύθυνους. Όπως δήλωσε, η κυβέρνηση πρότεινε το σχέδιο με τις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις σε ηγετικό ρολό, επειδή πίστευε ότι αυτός θα ήταν ο γρηγορότερος τρόπος εντοπισμού των γονέων.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους γονείς βρίσκονται σήμερα στη Γουατεμάλα ή στις Ονδούρες σύμφωνα με τον Λι Γκελέρντ δικηγόρο της ACLU, της οργάνωσης υπεράσπισης των αστικών και ατομικών ελευθεριών, που είχε καταθέσει προσφυγή εναντίον της κυβέρνησης απαιτώντας οι οικογένειες να επανενωθούν.