Απέτρεψε πράγματι η Μέρκελ ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας;

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel έκανε ρεπορτάζ για το περίεργο δημοσίευμα της Bild. Και ιδού που κατέληξε.
ASSOCIATED PRESS

Την Τετάρτη, η γερμανική εφημερίδα Bild δημοσίευσε ένα ρεπορτάζ, το οποίο αναπαράχθηκε ευρέως και στα ελληνικά ΜΜΕ, στο οποίο γινόταν λόγος για ”θερμό επεισόδιο” μεταξύ Ελλάδας-Τουρκιάς που αποφευχθεί εξαιτίας της παρέμβασης της Άγκελας Μέρκελ.

Αρκετοί ήταν αυτοί που αναρωτήθηκαν βέβαια, ποιο ήταν αυτό το παρ′ ολίγον θερμό επεισόδιο στο οποίο γινόταν αναφορά, αφού όσο έκρυθμη και εάν είναι -και συνεχίζει να είναι- η κατάσταση, δεν υπήρχε αυτή η εικόνα που περιέγραφε η Bild, τουλάχιστον μέχρι και χθες.

Σήμερα λοιπόν, το γερμανικό περιοδικό Spiegel που επίσης διερεύνησε το θέμα, παρουσιάζει μια άλλη εικόνα. Όπως αναφέρεται και σε δημοσίευμα της ελληνική έκδοσης της Deutsche Welle βασιζόμενο στο δημοσίευμα του περιοδικού, η εντύπωση πως Ελλάδα-Τουρκία βρέθηκαν στα πρόθυρα πολέμου δεν ευσταθεί, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους στο Βερολίνο.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως η κατάσταση δεν είναι κρίσιμη ούτε σε καμία περίπτωση διαψεύδεται ο μεσολαβητικός ρόλος που έπαιξε, και επιθυμεί να συνεχίζει να παίζει το Βερολίνο, ή υποβαθμίζεται η σημασία της στάσης της Μέρκελ.

Την δε εμπλοκή της Γερμανίας επιβεβαιώνει η υπουργός Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ. Σε συνέντευξή της στην τηλεόραση της Deutsche Welle δηλώνει: «Προσπαθούμε να λύσουμε αυτές τις διαφορές με συνομιλίες στο παρασκήνιο”.

Και διευκρινίζεται: ″Σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, η κατάσταση που δημιουργήθηκε την Τρίτη θεωρήθηκε τόσο σοβαρή ώστε να κληθεί αυθημερόν ο τούρκος πρέσβης στο Βερολίνο Αλί Κεμάλ Αϊντίν στο υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με πληροφορίες του ελληνικού προγράμματος της Deutsche Welle ο υφυπουργός Μιγκέλ Μπέργκερ ζήτησε από την Τουρκία την τήρηση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, να σταματήσει η Άγκυρα να συμπεριφέρεται προκλητικά στην Ανατολική Μεσόγειο και να επιδείξει διάθεση διαλόγου με την Ελλάδα” αναφέρει το δημοσίευμα της DW.

H δε γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, είναι σε συνεχή επαφή με τις εμπλεκόμενες πλευρές, και έχοντας και την προεδρία αυτό το εξάμηνο, θέτει το θέμα σε διάφορα επίπεδα και σε σειρά διεθνών θεσμών και οργανισμών.

Όπως επισημαίνεται, στόχος της Γερμανίας είναι η αποκλιμάκωση της έντασης που επικρατεί ανάμεσα στην Άγκυρα και την Αθήνα.

Πηγή: DW

Δημοφιλή