ΔΙΕΘΝΕΣ
25/01/2019 10:04 EET

Αποχώρηση Αμερικανών διπλωματών από τη Βενεζουέλα διέταξε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Από τη Δευτέρα έχουν πέσει νεκροί 26 άνθρωποι.

Reuters

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέταξε την Πέμπτη το μη απολύτως αναγκαίο προσωπικό της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα να εγκαταλείψει τη χώρα, ενώ προέτρεψε όλους τους Aμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στη χώρα της Λατινικής Αμερικής να «εξετάσουν σοβαρά» το να φύγουν, αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η αμερικανική πρεσβεία στο Καράκας.

Την περασμένη Τετάρτη ο Χουάν Γκουάιντο, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, αυτοανακηρύχθηκε «πρόεδρος εν ενεργεία» στην πρωτεύουσα Καράκας. Αναγνωρίστηκε αμέσως ως ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας από την Ουάσινγκτον.

Ο σοσιαλιστής ηγέτης της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο αντέδρασε καταγγέλλοντας μια απόπειρα πραξικοπήματος ενορχηστρωμένη από τις ΗΠΑ κι αποφασίζοντας τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, δίνοντας 72 ώρες στα στελέχη της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής να φύγουν.

Η Ουάσινγκτον αρνήθηκε να αναγνωρίσει τη διακοπή των διμερών διπλωματικών σχέσεων, καθώς δεν θεωρεί πλέον τον Μαδούρο παρά «πρώην» πρόεδρο. Ωστόσο, την Πέμπτη διέταξε το «μη απολύτως αναγκαίο» διπλωματικό προσωπικό της να εγκαταλείψει τη Βενεζουέλα.

Από τη Δευτέρα, στις διαδηλώσεις και τα επεισόδια που έχουν σημειωθεί στη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχασαν τη ζωή τους 26 άνθρωποι, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Παρατηρητήριο Κοινωνικών Συγκρούσεων της Βενεζουέλας (Observatorio Venezolano de Conflictividad Social,OVCS), η οποία πρόσκειται στην αντιπολίτευση.

Αφιερωμένη στην κρίση της Βενεζουέλας η σύνοδος της Ομάδας της Λίμας 

Ο Καναδάς θα φιλοξενήσει την προσεχή σύνοδο της Ομάδας της Λίμας που θα είναι αφιερωμένη στην κρίση στη Βενεζουέλα, δήλωσε την Πέμπτη στο Γαλλικό Πρακτορείο Καναδός ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Δεν έχει ακόμη οριστεί ημερομηνία, πάντως ο αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, επισήμανε πως «όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο, δοθείσης της όξυνσης της κρίσης στη Βενεζουέλα».

Η πλειονότητα των κρατών-μελών της Ομάδας της Λίμας ― την συγκροτούν ο Καναδάς και περίπου δέκα χώρες της Λατινικής Αμερικής ― προτρέπουν τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο να εγκαταλείψει την εξουσία.

Η χώρα δοκιμάζεται από τη χειρότερη κρίση στη σύγχρονη ιστορία της, με μεγάλες ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων και καλπάζοντα υπερπληθωρισμό που ορισμένοι οικονομολόγοι προβλέπουν πως θα φθάσει το 10.000.000% εντός του 2019.

Στο μεταξύ την Παρασκευή ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μας, εκφράζοντας την ξεκάθαρη στήριξη του Βερολίνου στον ηγέτη της αντιπολίτευσης και πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουάιντο ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της χώρας του δήλωσε πως η Γερμανία δεν είναι ουδέτερη απέναντι στην πολιτική κατάσταση στην Βενεζουέλα.

«Δεν είμαστε ουδέτεροι σε αυτό, στηρίζουμε ό,τι κάνει ο Γκουάιντο», είπε ο Γερμανός ΥΠΕΞ στην Deutsche Welle κατά τη διάρκεια ταξιδιού που πραγματοποιεί στην Νέα Υόρκη.

Είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε τον Νίκολας Μαδούρο ως πρόεδρο της χώρας, επειδή «είναι ξεκάθαρο, ότι υπάρχουν τόσες πολλές παραβιάσεις των δικαιωμάτων ψήφου που περιορίζουν την ικανότητα να χαρακτηριστεί μια δημοκρατική ψηφοφορία», τόνισε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Το γερμανικό ΥΠΕΞ με tweet του λίγο μετά την δήλωση Μαας, ανέφερε ότι ο Μαδούρο «δεν έχει δημοκρατική νομιμότητα ως πρόεδρος». Παράλληλα αναφέρει ότι η Γερμανία στηρίζει την Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας, που εκλέχθηκε από τον λαό και καλεί σε δημοκρατικές επαναληπτικές εκλογές.