Αποχώρησε η Ρωσία από τις διαβουλεύσεις για την κατάρριψη του αεροσκάφους της πτήσης MH17

Χαρακτήρισε τα συμπεράσματα της Διεθνούς Ανακριτικής ομάδας «προκατειλημμένα, επιφανειακά και πολιτικά σκόπιμα».

Η Ρωσία αποφάσισε να μη συμμετέχει περαιτέρω στις τριμερείς διαβουλεύσεις μαζί με την Αυστραλία και την Ολλανδία πάνω στα ζητήματα που σχετίζονται με την κατάρριψη του αεροσκάφους της πτήσης MH17 των μαλαισιανών αερογραμμών πάνω από το Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας τον Ιούλιο του 2014, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν και 298 επιβαίνοντες.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του, ισχυρίζεται ότι η περαιτέρω συμμετοχή της Ρωσίας στις διαβουλεύσεις αυτές είναι άνευ νοήματος, καθώς όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Αυστραλία και η Ολλανδία δεν επιδιώκουν να διερευνήσουν τι συνέβη αλλά «απλώς αποσκοπούν στο να αποσπάσουν από την Ρωσία την παραδοχή ότι αυτή ευθύνεται και να λάβουν αποζημιώσεις για τους συγγενείς τους που σκοτώθηκαν».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει ως μη φιλική την απόφαση της Ολλανδίας να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Ρωσίας «χωρίς να περιμένει ακόμη και το ενδιάμεσο πόρισμα των διαβουλεύσεων». Χαρακτηρίζοντας τα συμπεράσματα της Διεθνούς Ανακριτικής ομάδας «προκατειλημμένα, επιφανειακά και πολιτικά σκόπιμα» το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρει ότι η Μόσχα έχοντας ως γνώμονα την απόφαση 2166, του ΣΑ του ΟΗΕ, παρόλα αυτά θα συνεχίσει «σε άλλα σχήματα» την συνεργασία με άλλα αρμόδια όργανα της Ολλανδίας και «στην υπόθεση της διερεύνησης του ζητήματος που σχετίζεται με το ότι η Ουκρανία δεν απαγόρευσε τις πτήσεις επιβατικών αεροσκαφών στον εναέριο της χώρο πάνω από την ζώνη της διένεξης στο Ντονμπάς».

Η ολλανδική κυβέρνηση εξέφρασε την βαθιά της λύπη για την απόφαση της Ρωσίας να αποχωρήσει από τις τριμερείς διαβουλεύσεις.

«Η Ολλανδία λυπάται βαθιά για την απόφαση αυτή» δήλωσε ο ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Στεφ Μπλόκ, προσθέτοντας ότι αυτό είναι «ιδιαίτερα απογοητευτική για τους συγγενείς».

«Η κυβέρνηση της Ολλανδίας υπογραμμίζει ότι πραγματικά θα ήθελε να συνεχίσει τις συνομιλίες για την αναζήτηση λύσης, η οποία δεν επέτρεπε να αποζημιωθούν ο τεράστιος πόνο και οι απώλειες που προκάλεσε η συντριβή της πτήσης ΜΗ17» δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών και προσέθεσε ότι «η κυβέρνηση πάντα δήλωνε ότι θα αξιοποιήσει όλες τις υπάρχουσες δυνατότητες για να δικαιώσει τα 298 θύματα της τραγωδίας και τις οικογένειες τους».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ