Την Παρασκευή η απόφαση που θα κρίνει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Τι θα γίνει εάν κριθεί ότι ήταν παράνομη η μετατροπή της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης σε μουσείο το 1934.
OZAN KOSE via Getty Images

Πιθανότατα αύριο, Παρασκευή θα βγει η απόφαση από το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας για την τύχη της Αγίας Σοφίας. Σύμφωνα με το Reuters, Τούρκοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι το δικαστήριο θα ανακοινώσει ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης σε μουσείο το 1934 ήταν παράνομη, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την μετατροπή της σε τζαμί, παρά τις διεθνείς ανησυχίες.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει προτείνει τη μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας, του ναού του έκτου αιώνα που έχει περιληφθεί στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και είναι σήμερα ένα από τα μνημεία της Τουρκίας που δέχονται τους περισσότερους επισκέπτες.

Η προοπτική μιας τέτοιας κίνησης έχει προκαλέσει ανησυχία μεταξύ Αμερικανών, Ρώσων και φυσικά Ελλήνων αξιωματούχων πριν από την ετυμηγορία του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της Τουρκίας, το οποίο πραγματοποίησε ακροαματική συνεδρίαση για το θέμα την περασμένη Πέμπτη. Υπενθυμίζεται ότι η συνεδρίαση διήρκεσε μόλις 17 λεπτά, με το Συμβούλιο της Επικρατείας να δηλώνει ότι μια απόφαση για εκ νέου αλλαγή του καθεστώτος του κτιρίου «αποτελεί αρμοδιότητα του υπουργικού συμβουλίου και της προεδρίας».

Σύμφωνα με την υπόθεση, αμφισβητείται η νομιμότητα της απόφασης που ελήφθη το 1934, μια δεκαετία μετά τη δημιουργία της σύγχρονης λαϊκής Τουρκικής Δημοκρατίας από τον Μουσταφά Κεμάλ, για τη μετατροπή της σε μουσείο.

«Αναμένουμε ότι η απόφαση θα είναι ακύρωση (και) η απόφαση θα εκδοθεί την Παρασκευή», δήλωσε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος στο Reuters.

Ένας αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος του Ερντογάν, με ισλαμιστικές ρίζες, είπε επίσης ότι μια απόφαση «υπέρ της ακύρωσης» αναμένεται την Παρασκευή.

Ο φιλοκυβερνητικός αρθρογράφος Αμπντουλκαντίρ Σελβί έγραψε στη Hurriyet ότι το δικαστήριο είχε ήδη εκδώσει την απόφαση ακύρωσης και θα το ανακοινώσει την Παρασκευή.

«Αυτό το έθνος περίμενε επί 86 χρόνια», έγραψε.

Οι τουρκικές οργανώσεις που έφεραν την υπόθεση ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας της Τουρκίας, αναφέρουν ότι η Αγία Σοφία ήταν ιδιοκτησία του Οθωμανού Σουλτάνου Μεχμέτ Β’, ο οποίος το 1453 κατέκτησε την Κωνσταντινούπολη, και μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, είπε ότι μια τέτοια απόφαση «θα στρέψει εκατομμύρια χριστιανούς σε όλο τον κόσμο εναντίον του Ισλάμ». Ο επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας είπε ότι θα απειλήσει τον Χριστιανισμό, ενώ παρέμβαση έκανε και ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και η Ελλάδα ζητούν επίσης από την Τουρκία να διατηρηθεί το καθεστώς ως έχει.