ΔΙΕΘΝΕΣ
10/06/2018 15:48 EEST | Updated 10/06/2018 16:12 EEST

Αποκαλύψεις από τον άνδρα που προσελήφθη για να σκοτώσει τον Ρώσο δημοσιογράφο Αρκάντι Μπαμπτσένκο στην Ουκρανία

Valentyn Ogirenko / Reuters
Ο Αρκάντι Μπαμπτσένκο κατά την...«ανάστασή» του

Ο άνδρας που φέρεται να προσελήφθη για να δολοφονήσει τον Ρώσο δημοσιογράφο Αρκάντι Μπαμπτσένκο στην Ουκρανία υποστήριξε ότι «έπαιξε το παιχνίδι» αυτών που του ανέθεσαν τη δουλειά για να βοηθήσει τις αρχές να συγκεντρώσουν περισσότερες πληροφορίες.

Ο Ολέξι Τσιμπάλιουκ, Ουκρανός πρώην ιερέας, είπε ότι ενημέρωσε τις υπηρεσίες ασφαλείας μόλις ένας συμπατριώτης του του ζήτησε να σκοτώσει τον Μπαμπτσένκο. Στη συνέχεια, οι υπηρεσίες σκηνοθέτησαν τον θάνατο του δημοσιογράφου, και κάποιοι πολιτικοί κατηγόρησαν τη Ρωσία για αυτόν. Ωστόσο ο Μπαμπτσένκο προκάλεσε έκπληξη όταν επανεμφανίστηκε την επόμενη ημέρα και παραδέχτηκε ότι όλα ήταν στημένα.

Ο Μπαμπτσένκο, 41 ετών, είναι ένας γνωστός επικριτής του Κρεμλίνου, που έχει πολύ κακές σχέσεις με το Κίεβο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και τη συνέχιση της υποστήριξης προς τους αποσχιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.

«Είμαι ο φονιάς του Αρκάντι Μπαμπτσένκο» είπε γελώντας σε αποκλειστική του συνέντευξη στο BBC ο Τσιμπάλιουκ- ενεργό μέλος μιας εκ των δεξιών οργανώσεων της Ουκρανίας και εθελοντής στις συγκρούσεις με τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αντάρτες στα ανατολικά της χώρας. Ερωτηθείς αν έχει σκοτώσει ποτέ, απαντά πως αυτή είναι μια «αγενής ερώτηση».

Στις αρχές του Απριλίου ο Τσιμπάλιουκ λέει ότι είχε προσεγγιστεί από έναν άλλο Ουκρανό, τον Μπόρις Χερμάν, για μια δολοφονία. Στο πλαίσιο μιας σειράς συναντήσεων, μηνυμάτων και μιας προκαταβολής 14.000 δολαρίων, φέρονται να κατέστρωσαν σχέδια για τη δολοφονία του Μπαμπτσένκο. Οι δυο τους γνωρίζονταν από τότε που ήταν στα ανατολικά, και ο Τσιμπάλιουκ λέει ότι μάλλον ο Χερμάν – κατασκευαστής όπλων, σύμφωνα με το BBC- τον προσέγγισε επειδή πίστευε πως μπορούσε να χειραγωγηθεί εύκολα. Ωστόσο ο Τσιμπάλιουκ πήγε κατευθείαν στις αρχές και κατέγραψε τις επαφές τους.

Μερικές ημέρες πριν την ψεύτικη δολοφονία, ο Τσιμπάλιουκ συνάντησε τον στόχο του για πρώτη φορά στο διαμέρισμά του. «Ένας πράκτορας μας σύστησε λέγοντας “χαιρέτα τον πιθανό δολοφόνο σου”» λέει γελώντας ο Τσιμπάλιουκ. «Του είπα “δεν έχεις κάθε μέρα την ευκαιρία να ρίξεις χαστούκι στη μούρη του Πούτιν”».

Στις 29 Μαΐου ο υποτιθέμενος φόνος αποκαλύφθηκε, με τον Τσιμπάλιουκ να κάνει όλα όσα θα έκανε εάν τον είχε σκοτώσει στα αλήθεια. «Τελείωσα τη σούπα μου, κάλεσα ταξί και πήγα να σκοτώσω τον Μπαμπτσένκο» λέει χαμογελώντας. «Ήταν στο πάτωμα σε μια λίμνη αίματος περιμένοντας το ασθενοφόρο. Του ευχήθηκα καλή υγεία και μου ζήτησε να μην τον κάνω να γελάει».

 

Stringer . / Reuters
Ο Μπόρις Χερμάν

 

Μετά πήγε σε ένα ασφαλές σπίτι, όπου είδε αναφορές της δολοφονίας στα social media. Αργότερα έστειλε μήνυμα στον Χερμάν όπου του έλεγε πως το «παρασιτικό σκουλήκι» είχε τακτοποιηθεί, οπότε και τις πρώτες πρωινές έλαβε απάντηση, όπου ο Χερμάν του ζητούσε να συναντηθούν. Η συνάντηση δεν έγινε ποτέ, καθώς ο Χερμάν συνελήφθη ενώ σχεδίαζε να εγκαταλείψει τη χώρα. Λίγο μετά ο Μπαμπτσένκο εμφανίστηκε δημοσίως σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου.

Ο Χερμάν δεν έχει αρνηθεί πως συνωμότησε με τον Τσιμπάλιουκ, αλλά πλέον ισχυρίζεται πως συνεργαζόταν και με την ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας SBU, και ότι ήξερε πως η δολοφονία ήταν σκηνοθετημένη.