Αποκαλυπτήρια για το νέο πυρηνικό βομβαρδιστικό stealth B-21 Raider, αξίας 700 εκατ. δολ.

Η Northrop Grumman Corporation παρουσίασε το «πιο προηγμένο στρατιωτικό αεροσκάφος που φτιάχτηκε ποτέ».
via Associated Press

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ παρουσίασε το Β-21, το νέο της πυρηνικό βομβαρδιστικό τεχνολογίας stealth, το οποίο θα αντικαταστήσει σταδιακά αεροσκάφη που πέταξαν για πρώτη φορά στον Ψυχρό Πόλεμο.

Πρόκειται για το πρώτο βομβαρδιστικό μετά από 30 χρόνια που έχει τη δυνατότητα μεταφοράς τόσο πυρηνικών όσο και συμβατικών όπλων και κοστίζει περί τα 700 εκατ. δολάρια, αναφέρει το BBC.

Όπως ήταν αναμενόμενο, συγκεκριμένες λεπτομέρειες τού νέου υπερ-αεροσκάφους παραμένουν υπό άκρα μυστικότητα.

Ωστόσο, όπως δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, «ήταν η απόδειξη των διαχρονικών πλεονεκτημάτων της Αμερικής όσον αφορά την εφευρετικότητα και την καινοτομία».

Το B-21 Raider παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση χθες, Παρασκευή, στις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας εταιρείας Northrop Grumman στην Καλιφόρνια.

via Associated Press

Όπως τόνισε ο υπ. Άμυνας, το αεροσκάφος αυτό προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στα υπάρχοντα βομβαρδιστικά τού αμερικανικού στόλου, καθώς «ακόμη και τα πιο προηγμένα αμυντικά συστήματα θα δυσκολευτούν να ανιχνεύσουν το Β-21 στους αιθέρες.

«Πενήντα χρόνια προόδου στην τεχνολογία χαμηλής παρατηρησιμότητας έχουν ενσωματωθεί σε αυτό το αεροσκάφος», είπε.

Μάλιστα, γνωστοποίησε πως το αεροπλάνο κατασκευάστηκε «με αρχιτεκτονική ανοιχτού συστήματος» που του επιτρέπει να φέρει «νέα όπλα που δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμη».

Παρότι στην εκδήλωση παρουσίασης δεν έγινε αναφορά στη δυνατότητα μη επανδρωμένης πτήσης, η εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ επιβεβαίωσε πως «το αερροσκάφος έχει αυτή τη δυνατότητα, αλλά δεν υπάρχει απόφαση να πετάξει χωρίς πλήρωμα».

Η πρώτη πτήση του Β-21 αναμένεται εντός 2023..

Σταδιακά θα αντικαταστήσει τα μοντέλα Β-1 και Β-2, ενώ σύμφωνα με το Bloomberg η ανάπτυξη η αγορά και η λειτουργία του νέου στόλου σε ορίζοντα τριάντα ετών θα κοστίσει 203 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτή τη στιγμή έξι αεροσκάφη βρίσκονται στη διαδικασία της κατασκευής.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ σχεδιάζει να αποκτήσει τουλάχιστον εκατό.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα