Αποκεφάλισε το αφεντικό του για να μην μάθει η σύντροφός του ότι είχε κλέψει 400.000 ευρώ

Το πτώμα του Saleh ανακαλύφθηκε από την ξαδέρφη του, η οποία βρήκε τον κορμό του στο σαλόνι δίπλα σε σακούλες οικοδομικών υλικών.
via Associated Press

Ο Tyrese Haspil, 25 ετών, ήθελε να καλύψει τα ίχνη του αφού έκλεψε τουλάχιστον 400.000 δολάρια από τον εργοδότη του και δεν ήθελε η Γαλλίδα φίλη του, Marine Chaveuz, να το μάθει και να τον εγκαταλείψει, σύμφωνα με την υπεράσπισή του.

Αυτό παρακίνησε τον Haspil να μπει στο διαμέρισμα των 2,4 εκατομμυρίων δολαρίων στο Κάτω Ανατολικό Σάιντ του Fahim Saleh, 33 ετών.

Ακινητοποίησε με taser το θύμα και τον μαχαίρωσε μέχρι θανάτου, είπε ο δικηγόρος υπεράσπισης Sam Roberts στους ενόρκους στο Ανώτατο Δικαστήριο του Μανχάταν.

Ο Sam Roberts, προσπαθεί να πείσει τους 12 ενόρκους ότι ο Haspil υπέφερε από «ακραία συναισθηματική διαταραχή», που τον οδήγησε στη δολοφονία. Ο Haspil φοβόταν ότι η Chaveuz θα τον «εγκατέλειπε» αν μάθαινε για τα 400.000 δολάρια που είχε κλέψει, οπότε σύμφωνα με την εισαγγελία πίστευε ότι οι μόνες του επιλογές ήταν «η αυτοκτονία ή η ανθρωποκτονία» και επέλεξε τη δεύτερη.

Ο Saleh, επιχειρηματίας κεφαλαίου επιχειρηματικού κινδύνου και διευθύνων γενικός της Gokada, μιας start up επιχείρησης μοτοσικλετών με έδρα τη Νιγηρία, ήρθε αντιμέτωπος με τον Haspil για το θέμα της εξαφάνισης χρημάτων τον Ιανουάριο του 2020, αφού έμαθε ότι 90.000 δολάρια έκαναν φτερά από έναν εταιρικό λογαριασμό δαπανών, αναφέρει η New York Post.

Τα χρήματα εντοπίστηκαν στον Haspil, αλλά ο Saleh αρνήθηκε να του κάνει μήνυση, καθώς τον θεωρούσε μαθητευόμενό του, και του επέτρεψε να τον αποπληρώσει μέσω ενός προγράμματος πληρωμών. Ωστόσο, ο Haspil συνέχισε να κλέβει από την εταιρεία του Saleh μέσω λογαριασμού Paypal. Ωστόσο, η απάτη αποκαλύφθηκε ξανά.

Με την απειλή της δίωξης να πλησιάζει, ο Haspil αποφάσισε να οργανώσει ένα προσεκτικό σχέδιο, λένε οι εισαγγελείς.

Αυτό παρακίνησε τον Haspil να μπει με το ζόρι στο διαμέρισμα των 2,4 εκατομμυρίων δολαρίων στο Lower East Side του Fahim Saleh, 33 ετών, και στη συνέχεια τον μαχαίρωσε μέχρι θανάτου, είπε ο δικηγόρος υπεράσπισης Sam Roberts στους ενόρκους στο Ανώτατο Δικαστήριο του Μανχάταν.

Αυτό παρακίνησε τον Haspil να μπει με το ζόρι στο διαμέρισμα των 2,4 εκατομμυρίων δολαρίων στο Lower East Side του Fahim Saleh, 33 ετών, και στη συνέχεια τον μαχαίρωσε μέχρι θανάτου, είπε ο δικηγόρος υπεράσπισης Sam Roberts στους ενόρκους στο Ανώτατο Δικαστήριο του Μανχάταν.

«Σε αυτή τη χρονική περίοδο, δεν σχεδίαζε μόνο να διαπράξει τον φόνο αλλά και να τον καλύψει Να τον κουκουλώσει και να διαγράψει το χρέος του και να εμποδίσει τον Fahim Saleh να προσφύγει στη δικαιοσύνη» είπε στο δικαστήριο η βοηθός εισαγγελέα της περιφέρειας Manhattan, Linda Ford. Πηγές ανέφεραν τότε στην Post ότι ο Haspil φέρεται να χρησιμοποίησε τις πιστωτικές κάρτες του Saleh για να πληρώσει διαδρομές προς και από το κατάστημα Home Depot στην οδό West 23rd Street για να αγοράσει είδη για τον καθαρισμό του χώρου του φόνου.

Οι εισαγγελείς έδωσαν στους ενόρκους μια λεπτομερή περιγραφή για τη δολοφονία του Saleh. Είπαν ότι ο Haspil, φορώντας μάσκα, ακινητοποίησε τον Saleh με Taser, τον μαχαίρωσε και στη συνέχεια διαμέλισε το σώμα του μια μέρα αργότερα, κόβοντας το κεφάλι του θύματος. Μετά τον φόνο, ο Haspil σκούπισε τον χώρο με την ηλεκτρική σκούπα, αλλά ο καθαρισμός του δεν ήταν αρκετά σχολαστικός.

Έτσι η σκούπα δεν κατάφερε να ρουφήξει κάτι σημαντικό: μια ταυτότητα που ονομάζεται «anti-felon disk». Αυτός ο δίσκος είναι σαν μια μικρή ετικέτα και συνήθως εκτοξεύεται από το Taser. Κάθε δίσκος έχει έναν μοναδικό αριθμό που συνδέεται με το συγκεκριμένο Taser. Οι εισαγγελείς ουσιαστικά ισχυρίζονται ότι βρήκαν αυτόν τον δίσκο στη σκηνή του εγκλήματος και ότι ο αριθμός του ταίριαζε με το Taser που ο Haspil είχε παραγγείλει στο σπίτι του στο Brooklyn περίπου ένα μήνα πριν από το φόνο.

Το πτώμα του Saleh ανακαλύφθηκε από την ξαδέρφη του, η οποία βρήκε τον κορμό του στο σαλόνι δίπλα σε σακούλες οικοδομικών υλικών όταν πήγε να ελέγξει τον χώρο, αφού δεν είχε ακούσει νέα του για μερικές μέρες.

Παρ’ όλη την φερόμενη αφοσίωσή του στην Chaveuz, ο Haspil εθεάθη δύο μέρες μετά τον φόνο να περπατάει με μια άγνωστη γυναίκα στη Noho και να αγοράζει ένα μπουκέτο με μπαλόνια γενεθλίων, ανέφεραν πηγές. Οι εισαγγελείς είπαν ότι ο Haspil σχεδίαζε ένα πάρτι γενεθλίων για τη νέα του κοπέλα σε ένα loft που θα νοίκιαζε, το οποίο είχε γεμίσει με τούρτες και είδη πολυτελείας.

via Associated Press

Αυτά περιελάμβαναν μια ακριβή δερμάτινη τσάντα tote bag της APC, μια μπεζ τσάντα shopping της Christian Louboutin και ένα κουτί παπούτσια που κατασχέθηκαν από την αστυνομία, όλα φέρεται να αγοράστηκαν με τα χρήματα του νεκρού αφεντικού του.

Ο Haspil έχει δηλώσει αθώος για τις κατηγορίες φόνου πρώτου βαθμού, οι οποίες επιβάλλουν ελάχιστη υποχρεωτική ποινή κάθειρξης 20 ετών έως ισόβια αν καταδικαστεί.

Οι δικηγόροι του ελπίζουν ότι οι ένορκοι θα επιλέξουν να τον καταδικάσει για ανθρωποκτονία λόγω της «συναισθηματικής διαταραχής», που επικαλείται η υπεράσπισή του, και η οποία επιφέρει ελαφρύτερη ποινή φυλάκισης από πέντε έως 25 χρόνια.

Ο δικηγόρος του, Roberts, ανέφερε ότι η ζωή του Haspil «σημαδεύτηκε από τραύμα», ξεκινώντας από μια δύσκολη παιδική ηλικία, καθώς έπεσε θύμα κακοποίησης επί χρόνια από τη σχιζοφρενή μητέρα του. Λέγεται ότι τον κρατούσε κλειδωμένο μέσα σε ένα υπνοδωμάτιο και τον χτυπούσε.

Οι πράξεις του Haspil «μπορεί να μην είναι λογικές για εμάς», ισχυρίστηκε ο Roberts, «αλλά από την οπτική του, στη θέση του, εκείνη τη στιγμή, του έβγαζαν κάποιο νόημα».

Δημοφιλή