ΔΙΕΘΝΕΣ
12/10/2021 22:58 EEST | Updated 13/10/2021 06:16 EEST

Απομακρύνονται 800 κάτοικοι από κοινότητα της Λα Πάλμα λόγω του ηφαιστείου

Το ποτάμι της λάβας κινείται προς τη δυτική πλευρά του νησιού.

Sergio Perez via Reuters
Kάτοικος κουβαλάει έναν καθρέφτη από το σπίτι της καθώς ετοιμάζεται να απομακρυνθεί από την περιοχή και να γλιτώσει την άφιξη λάβας από το ηφαίστειο Cumbre Vieja στο La Laguna, στα Κανάρια Νησιά της La Palma, Ισπανία, 12 Οκτωβρίου 2021. REUTERS/Sergio Perez

Περίπου 800 κάτοικοι του νησιού Λα Πάλμα έλαβαν εντολή να εγκαταλείψουν τις εστίες τους την Τρίτη, λόγω της λάβας από το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα που απειλεί τα σπίτια τους.

Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας του αρχιπελάγους των Καναρίων ανακοίνωσε μέσω του Twitter ότι εξέδωσε «εντολή εκκένωσης» για διάφορες περιοχές της κοινότητας Λος Λιάνος δε Αριδάνε, στη δυτική πλευρά του νησιού. Προβλέπεται ότι προς τα εκεί θα κινηθεί το ποτάμι της λάβας τις επόμενες ώρες.

Η εκκένωση αυτή αφορά «περίπου 700-800 άτομα», διευκρίνισε η υπηρεσία.

Την Δευτέρα, περίπου 3.000 κάτοικοι αναγκάστηκαν να κλειστούν ερμητικά μέσα στα σπίτια τους αφού η λάβα «έφαγε» ένα εργοστάσιο τσιμέντου, με αποτέλεσμα να εκλυθούν δυνητικά τοξικά νέφη στην ατμόσφαιρα. Σήμερα όμως οι αρχές ήραν αυτό το λοκντάουν.

Περισσότερα από 1.200 κτίρια έχουν καταστραφεί μέχρι σήμερα, λιγότερο από έναν μήνα αφότου εξερράγη το ηφαίστειο αυτό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Sergio Perez via Reuters
Η λάβα κατεβαίνει πίσω από ένα εργοστάσιο τσιμέντου στο Los Llanos καθώς το ηφαίστειο Cumbre Vieja συνεχίζει να εκρήγνυται στα Κανάρια Νησιά της La Palma, όπως φαίνεται από την Ταγιούγια της Ισπανίας, 11 Οκτωβρίου 2021. REUTERS/Sergio Perez