Απομακρυσμένη εργασία (remote work) ή γραφείο;

Ας μην ξεχνάμε ότι στη ζωή πρέπει να διατηρούμε και μία ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής
Αυτή η δημοσίευση αναρτήθηκε στην κλειστή πλέον Πλατφόρμα Αρθρογράφου Huffpost. Οι συνεργάτες αρθρογράφοι έχουν τον έλεγχο της δουλειάς τους και αναρτούσαν δημοσιεύσεις ελεύθερα στον ιστότοπό μας. Εάν θεωρείτε πως πρέπει να επισημάνετε αυτήν την καταχώριση ως καταχρηστική, στείλτε μας ένα e-mail.
Laptop, coffee cup, crumpled paper ball, group of stationary objects on table top.
Laptop, coffee cup, crumpled paper ball, group of stationary objects on table top.

Η απομακρυσμένη εργασία, δηλ. η εργασία που παρέχεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της από χώρο εκτός γραφείου, βασικά από το σπίτι, είναι κάτι που ανέκαθεν υπήρχε. Τη γνωρίσαμε όμως καλύτερα, αναγκαστικά, λόγω της πανδημίας. Ως αναπόφευκτη επιλογή, μάς έγινε κάτι οικείο.

Είναι κάτι παροδικό ή θα γίνει συνήθεια; Θα δείξει. Έχω πάντως την άποψη ότι πάντα θα είναι μία πολύ καλή και αποτελεσματική λύση ανάγκης, αλλά δεν θα καθιερωθεί ως βασικός τρόπος εργασίας.

Τα οφέλη της απομακρυσμένης εργασίας για τον εργαζόμενο είναι αρκετά, καθώς είναι στο δικό του χώρο, επομένως αισθάνεται πιο άνετα, οργανώνει την εργασία του κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο για εκείνον, και παράλληλα μπορεί να είναι σε άμεση επαφή με όσους συνεργάζεται. Ταυτόχρονα υπάρχουν και άλλα οφέλη, π.χ. το ότι δεν επιβαρύνεται το περιβάλλον από μετακινήσεις από και προς το χώρο εργασίας.

Παρά τα οφέλη όμως της απομακρυσμένης εργασίας, πιστεύω ότι το γραφείο πάντα θα υπάρχει και πάντα θα είναι αναντικατάστατο. Πολύ απλά διότι τα οφέλη από την εργασία στο γραφείο είναι περισσότερα και τα αποτελέσματα ικανοποιητικότερα. Πλήρως οργανωμένος χώρος, πρόγραμμα, ανθρώπινη επικοινωνία και αλληλεπίδραση. Κανένα διαδικτυακό conference δεν μπορεί να είναι το ίδιο με ένα meeting και καμία ανταλλαγή email δεν μπορεί να είναι το ίδιο με ένα διάλογο. Και μην παραγνωρίζουμε ότι σε δύσκολες προσωπικές καταστάσεις που μπορεί να περάσει κάποιος (όλοι μας περνάμε μεγαλώνοντας), η εργασία στο γραφείο θα αποτελεί πάντα μία δημιουργική διέξοδο.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι στη ζωή πρέπει να διατηρούμε και μία ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής, και η εργασία στο γραφείο βοηθά πολύ σε αυτό το διαχωρισμό.