ΠΟΛΙΤΙΚΗ
19/05/2018 20:36 EEST

Αποστάσεις Μαξίμου από την «λύση Ίλιντεν» που θέλει ο Ζάεφ. Υπενθυμίζει τις προτάσεις Νίμιτς και ζητήματα αλυτρωτισμού

EUROKINISSI

Αποστάσεις παίρνει η κυβέρνηση από την πρόταση Ζάεφ να μετονομαστεί η πΓΜΔ σε «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν». 

Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού αναφέρεται:

«Καλωσορίζουμε την αποδοχή από πλευράς ΠΓΔΜ ότι λύση στο ονοματολογικό δε μπορεί να υπάρξει χωρίς την υιοθέτηση ονομασίας erga omnes, δηλαδή για όλες τις χρήσεις έναντι όλων.

Ωστόσο, ενθαρρύνουμε τους γείτονές μας να συνεχίσουμε από κοινού να εργαζόμαστε για εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, όπως ακριβώς προβλέπει και η δέσμη προτάσεων που έχει κατατεθεί από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς.

Τέλος επισημαίνουμε ξανά ότι η λύση αυτή καθώς και οι προβλέψεις κατά του αλυτρωτισμού πρέπει να κατοχυρωθούν με Συνταγματική Αναθεώρηση».

Λίγο νωρίτερα ο κ.Ζάεφ δήλωνε πως η ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» (Ιλιντένσκα Μακεντόνια) - οριοθετεί πλήρως τις δύο εδαφικές περιοχές και τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία εδαφική διεκδίκηση ή προσδοκία από την πλευρά της ΠΓΔΜ. Το πρώτο Ίλιντεν το 1903 είναι σύμβολο ενός κοινού αγώνα αυτονομίας. Το δεύτερο Ίλιντεν το 1944 είναι η ολοκλήρωση του αγώνα μας για αναγνώριση της γλώσσας μας. Το τρίτο Ίλιντεν στις 8 Σεπτεμβρίου 1991 συμβολίζει την ανεξαρτησία χωρίς πτώση αίματος. Τώρα χρειαζόμαστε ένα τέταρτο Ίλιντεν», τόνισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ. «Και πάλι επιβεβαιώνω ότι δεν έχουμε εδαφικές βλέψεις και σεβόμαστε την κληρονομιά του ελληνικού λαού. Η Ελλάδα θα είναι υποστηρικτής μας από τώρα στον κόσμο», είπε ο κ. Ζάεφ.