ΠΟΛΙΤΙΚΗ
19/05/2018 20:11 EEST | Updated 19/05/2018 22:17 EEST

Πρώτη δημόσια τοποθέτηση του Ζάεφ για την υιοθέτηση του ονόματος «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν»

ROBERT ATANASOVSKI via Getty Images

Η πρώτη δημόσια τοποθέτηση του πρωθυπουργού της πΓΔΜ για την προοπτική μετονομασίας της χώρας σε «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν» ήρθε από το Twitter.  

Σε ανάρτησή του o κ.Ζάεφ αναφέρει ότι η «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν είναι μία λύση, για την οποία είμαι έτοιμος να προχωρήσω».

Σημειώνεται πως νωρίτερα ο κ Ζάεφ ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της χώρας, Γκιόργκε Ιβάνοφ καθώς και τους επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων κομμάτων σε σχέση με τις λεπτομέρειες της πρόσφατης συνάντησης του με τον Έλληνα ομόλογό του και τις τελευταίες εξελίξεις της διαπραγμάτευσης. 

Ο Ζάεφ σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση με τον Ιβάνοφ δήλωσε ότι η επίσημη πρόταση της σκοπιανής πλευράς - «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» (Ιλιντένσκα Μακεντόνια) - οριοθετεί πλήρως τις δύο εδαφικές περιοχές και τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία εδαφική διεκδίκηση ή προσδοκία από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

«Το πρώτο Ίλιντεν το 1903 είναι σύμβολο ενός κοινού αγώνα αυτονομίας. Το δεύτερο Ίλιντεν το 1944 είναι η ολοκλήρωση του αγώνα μας για αναγνώριση της γλώσσας μας. Το τρίτο Ίλιντεν στις 8 Σεπτεμβρίου 1991 συμβολίζει την ανεξαρτησία χωρίς πτώση αίματος. Τώρα χρειαζόμαστε ένα τέταρτο Ίλιντεν...Και πάλι επιβεβαιώνω ότι δεν έχουμε εδαφικές βλέψεις και σεβόμαστε την κληρονομιά του ελληνικού λαού. Η Ελλάδα θα είναι υποστηρικτής μας από τώρα στον κόσμο», είπε ο κ. Ζάεφ.

Σε ό,τι αφορά την ενημέρωση προς τους εκπροσώπους της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας ανέφερε πως «με τη μέγιστη ευθύνη, επίγνωση και δέσμευση στα κρατικά συμφέροντα», ενημέρωσε τον Πρόεδρο, τον Πρόεδρο της Βουλής, τους ηγέτες των VMRO-DPMNE και DUI πως οι δύο κυβερνήσεις «έχουν συζητήσει μια επιλογή και μία λύση που θα μπορούσε να είναι αποδεκτή και για τα δύο μέρη. Η Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας είναι ο πιθανός συμβιβασμός», δήλωσε ο κ. Ζάεφ. 

Αυτή η πρόταση ενισχύει τη θεμελίωση της χώρας μας είπε ο κ. Ζάεφ σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο: «Το Ίλιντεν είναι το λαμπρό μας μέλλον, αυτό το όνομα ενδυναμώνει την ταυτότητά μας και η Ίλιντεν Μακεδονία είναι μια εγγύηση για μια πολυεθνική Μακεδονία». Πρόσθεσε επίσης ότι «Θα δεχθούμε γενική χρήση για αυτή την ονομασία, ενώ θα υπάρξουν στάδια για τη χρήση της στο εσωτερικό».