ΔΙΕΘΝΕΣ
10/07/2018 18:47 EEST

Αποστολή ισραηλινού μη επανδρωμένου σκάφους στη Σελήνη τον Φεβρουάριο

Ronen Zvulun / Reuters

Μια ισραηλινή μη κερδοσκοπική οργάνωση σκοπεύει να στείλει ένα μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο στη Σελήνη τον Φεβρουάριο, στην πρώτη προσελήνωση τέτοιου είδους από το 2013.

Το σκάφος, που έχει το σχήμα στρογγυλού τραπεζιού με τέσσερα πόδια από ίνες άνθρακα, πρόκειται να εκτοξευτεί τον Δεκέμβριο από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα με πύραυλο Falcon 9 της SpaceX, είπε ο Ίντο Αντέμπι, διευθύνων σύμβουλος της SpaceIL.

Σκοπός του είναι να μεταδώσει εικόνες και βίντεο πίσω στη Γη μέσα σε δύο ημέρες μετά την προσελήνωσή του στις 13 Φεβρουαρίου, καθώς και να προβεί σε μετρήσεις μαγνητικών πεδίων. «Το διαστημόπλοιό μας θα είναι το μικρότερο που προσεδαφίστηκε ποτέ στη Σελήνη» είπε ο Αντέμπι.

Από το 1966 μέχρι τώρα, οι ΗΠΑ και η πρώην ΕΣΣΔ έχουν στείλει περίπου 12 μη επανδρωμένα σκάφη στη Σελήνη, πραγματοποιώντας «μαλακές» προσεληνώσεις μέσω φρεναρίσματος. Η Κίνα έκανε το ίδιο το 2013.

Η SpaceIL ιδρύθηκε το 2011 από μια ομάδα μηχανικών με προϋπολογισμό 90 εκατ. δολαρίων και χρειάστηκε να «θυσιάσουν» μέγεθος και επιχειρησιακές δυνατότητες για πιο αποδοτικό ταξίδι.

Το σκάφος, που αποκαλύφθηκε την Τρίτη από την κρατική Israel Aerospace Industries, έχει ύψος περίπου 1,5 μέτρων και βάρος 585 κιλών. Το διαστημόπλοιο έχει τέσσερα πόδια από ίνες άνθρακα και τα καύσιμα αντιστοιχούν στα 2/3 του βάρους του.

Το σκάφος θα απελευθερωθεί σε ύψος 60.000 χλμ πάνω από τη Γη. Θα κινείται σε ολοένα επεκτεινόμενη ελλειπτική τροχιά, και δύο μήνες αργότερα θα περάσει στην τροχιά της Σελήνης. Μετά θα επιβραδύνει και θα πραγματοποιήσει «μαλακή» προσγείωση, αποφεύγοντας τις ζημιές.