Καθολικός Ιερέας έλεγε μία λέξη λάθος και ακυρώθηκαν οι βαφτίσεις που είχε κάνει

Ο ιερέας παραιτήθηκε την 1η Φεβρουαρίου 2022. Όσων η βάφτιση θεωρήθηκε άκυρη μπορεί να χρειαστεί να επαναλάβουν το μυστήριο.
María Juárez via Getty Images

Σε παραίτηση οδηγήθηκε ο Καθολικός ιερέας Άντρες Αρανγκό στο Φοίνιξ της Αριζόνα, κι αυτό γιατί οι λέξεις που χρησιμοποιούσε στη διάρκεια των βαφτίσεων που έκανε ήταν λάθος, με αποτέλεσμα αυτές να θεωρηθούν άκυρες.

Σε ανακοίνωσή της η Ρωμαιοκαθολική Επισκοπή του Φοίνιξ σημειώνει ότι όλες οι βαφτίσεις που είχε κάνει ο ιερέας μέχρι τις 17 Ιουνίου 2021 θεωρούνται άκυρες εξαιτίας των λέξεων που χρησιμοποίησε.

Οι λέξεις που προκάλεσαν το μπλέξιμο ήταν το «εμείς» και το «εγώ». Ο Αρανγκό έπρεπε να χρησιμοποιεί τη δεύτερη στις βαφτίσεις και όχι την πρώτη: «(Εγώ) σε βαφτίζω στο Όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος».

Ο ιερέας όμως έλεγε: «(Εμείς) σε βαφτίζουμε στο Όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος».

Σε μια επιστολή προς τους πιστούς, ο επίσκοπος Τόμας Όλμστεντ ανέφερε ότι η απόφαση να ακυρωθούν οι βαφτίσεις που έκανε ο Αρανγκό ελήφθη μετά από προσεκτική εξέταση του θέματος.

Γιατί όμως έγινε τόσο μεγάλο θέμα; Αξιωματούχοι της Επισκοπής ανέφεραν ότι η αλλαγή της λέξης είχε μεγάλη σημασία.

«Δεν είναι η κοινότητα που βαφτίζει ένα πρόσωπο και το ενσωματώνει στην Εκκλησία του Χριστού. Είναι ο Χριστός και μόνον ο Χριστός που προεδρεύει σε όλα τα μυστήρια και άρα ο Χριστός που βαφτίζει», δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Οι λέξεις που χρησιμοποιούνται στο μυστήριο θεωρούνται άκυρα αν λέξεις, ενέργειες ή υλικά αλλάζουν».

Στην επιστολή του ο Όλμστεντ ανέφερε ότι ο Αρανγκό δεν είχε σκοπό να προκαλέσει βλάβη ή να στερήσει από τους πιστούς τα μυστήρια.

«Οι βαπτίσεις που έκανε ο ιερέας δεν ακολουθούσαν το Ρωμαιοκαθολικό τελετουργικό», είπε η Καθρίν Ο′ Ντόνελ, καθηγήτρια ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Σύμφωνα με αρχεία της επισκοπής, από τον Σεπτέμβριο του 2005 έως τον Φεβρουάριο του 2013, ο Αράνγκο εργάστηκε στην ενορία του Αγίου Ιερώνυμου στο Φοίνιξ.

Πριν από το Φοίνιξ, εργαζόταν στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια και στο Σαλβαδόρ, μια πόλη που βρίσκεται στην πολιτεία Μπάγια της Βραζιλίας.

Ο ίδιος ο ιερέας, σε μια ξεχωριστή επιστολή, δήλωσε λυπημένος που έμαθε ότι είχε κάνει άκυρες βαφτίσεις, χρησιμοποιώντας «λανθασμένη φόρμουλα».

«Λυπάμαι βαθιά το λάθος μου και το πώς έχει επηρεάσει πολλούς ανθρώπους», σημείωσε.

Ο ιερέας παραιτήθηκε την 1η Φεβρουαρίου 2022. Όσων η βάφτιση θεωρήθηκε άκυρη μπορεί να χρειαστεί να επαναλάβουν το μυστήριο.

Πηγή: Fox4news

Δημοφιλή