ΔΙΕΘΝΕΣ
01/07/2019 12:16 EEST | Updated 01/07/2019 12:18 EEST

Άρση του συναγερμού για τον καύσωνα στο Παρίσι – Τι συμβαίνει στις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις

Τέσσερις οι νεκροί μέχρι στιγμής από τον καύσωνα που έπληξε ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη.

Pascal Rossignol / Reuters

Υποχωρεί -όπως όλα δείχνουν- ο καύσωνας που έπληξε τη Γαλλία τις τελευταίες μέρες, αφού οι αρχές της γαλλικής πρωτεύουσας ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι ήραν τον «πορτοκαλί» συναγερμό που είχε κηρυχθεί για την ευρύτερη περιοχή του Παρισιού και βρισκόταν σε ισχύ από τις 23 Ιουνίου εξαιτίας του καύσωνα.

Ο καύσωνας έκανε περισσότερο αισθητή την παρουσία του στη νότια Γαλλία, όπου την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκαν υψηλές θερμοκρασίες-ρεκόρ, και λιγότερο το Παρίσι.

Την Παρασκευή η θερμοκρασία ανήλθε σε επίπεδο ρεκόρ 45,9 βαθμών Κελσίου στην περιοχή Γκαλάργκ-λε-Μοντιέ, κοντά στην Νιμ της νότιας Γαλλίας, σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας.

Παρότι ο υδράργυρος έπεσε κυρίως στο βόρειο τμήμα της Γαλλίας, το Meteo France αναφέρει ότι κατά μέσον όρο η θερμοκρασία παραμένει υψηλή στον νότο με πολλές διοικητικές περιφέρειες της χώρας να παραμένουν στο «επίπεδο τρία του πορτοκαλί συναγερμού» για τον καύσωνα.

Ilya Naymushin / Reuters

Σε ορισμένες περιοχές της Ισπανίας η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου ενώ στη Σαραγόζα το θερμόμετρο έδειξε 42 βαθμούς. Ένας μετεωρολογικός σταθμός μεταξύ των πόλεων Vinebre και Masroig -περιοχές που έχουν δοκιμαστεί αρκετές φορές από μεγάλες πυρκαγιές- κατέγραψε επίσης 43 βαθμούς Κελσίου.

Στη Γαλλία ένας ποδηλάτης έχασε τη ζωή του επειδή δεν άντεξε την αφόρητη ζέστη. Στο δυτικό τμήμα της χώρας ένας 33χρονος στεγοποιός λιποθύμησε ενώ εργαζόταν σε μια στέγη κοντά στη Ρεν, με τη θερμοκρασία στους 35 βαθμούς υπό σκιάν.

Κι ένας 93χρονος άνδρας κατέρρευσε την προηγούμενη εβδομάδα στην Ισπανία ενώ περπατούσε στο κέντρο της πόλης Βαγιαδολίδ. Πέθανε από «ηλίαση», εξήγησε στο Ισπανικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος τύπου της τοπικής αστυνομίας. Ο πρώτος νεκρός αυτού του καύσωνα ήταν ένας 72χρονος άστεγος στο Μιλάνο, στην Ιταλία.

Ilya Naymushin / Reuters

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν πως ο ποδηλάτης βρίσκονταν σε ορεινή περιοχή και προειδοποίησαν τους πολίτες να αποφύγουν τις αθλητικές δραστηριότητες για το διάστημα που ο καιρός θα είναι έτσι.

Οι μετεωρολόγοι αναφέρουν πως τα κύματα θερμού αέρα που προέρχονται από τη βόρεια Αφρική και η υψηλή ατμοσφαιρική πίεση στην Ευρώπη ευθύνονται μεταξύ άλλων για το κύμα καύσωνα.

Jean-Paul Pelissier / Reuters

Την ίδια ώρα, στο Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφηκε η πιο ζεστή μέρα του έτους το Σάββατο που η θερμοκρασία άγγιξε τους 34 βαθμούς Κελσίου.

Στη Γαλλία η πιο ζεστή μέρα ήταν η Παρασκευή όπου καταγράφηκαν 45,9 βαθμοί Κελσίου στο χωριό Gallargues-le-Montueux.

Σημειώνεται ότι η φετινή χρονιά αναμένεται ότι θα είναι από τις πιο ζεστές στην ιστορία και αυτό θα σημάνει πως η περίοδος 2015-2019 θα είναι η πιο ζεστή πενταετία που έχει καταγραφεί ποτέ στον κόσμο, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ, WMO).

Eric Gaillard / Reuters