ΠΟΛΙΤΙΚΗ
13/07/2018 21:19 EEST

Άγκυρα: «Καλές οι προθέσεις» του Τσίπρα για τους «8», αλλά το ζήτημα μας προβληματίζει

Costas Baltas / Reuters

Η απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να απελευθερώσει τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που κατέφυγαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 αποτελεί «λόγο προβληματισμού» για την Τουρκία, αν και η Άγκυρα εκτιμά τις «καλές προθέσεις» του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Hurriyet Daily News, ο Καλίν, σε συνέντευξη Τύπου μετά την πρώτη συνάντηση του νέου υπουργικού συμβουλίου είπε πως «ο Τσίπρας έχει καλές προθέσεις. Πραγματοποιήσαμε εκτενείς συναντήσεις για το θέμα της έκδοσης. Αυτές ήταν εποικοδομητικές συζητήσεις, μα όταν εξετάζουμε την υπόθεση, δυστυχώς βλέπουμε πως το ελληνικό σύστημα απονομής δικαιοσύνης εκινείτο τα τελευταία δύο χρόνια προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσης των οκτώ στρατιωτικών».

«Αυτός είναι λόγος προβληματισμού για εμάς. Αναμένουμε η Ελλάδα να κάνει βήματα τα οποία δεν θα κάνουν τους πραξικοπηματίες ευτυχείς» πρόσθεσε ο Καλίν.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την Πέμπτη, κατά την οποία έθεσε το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη εδώ και 4 μήνες, με τον Τούρκο πρόεδρο να αναφέρεται από πλευράς του στους 8 Τούρκους. «Τον ενημέρωσα για τη δικαστική εξέλιξη και κατέστησα σαφές ότι η ελληνική δικαιοσύνη είναι απολύτως ανεξάρτητη» τόνισε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ο Τούρκος πρόεδρος θεωρεί πολύ σημαντικό το ζήτημα των οκτώ Τούρκων. «Του έδωσα να καταλάβει, ελπίζω τουλάχιστον, ότι δεν μπορεί να συσχετίζεται με το ζήτημα των δύο» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως αυτό που ζητά η ελληνική πλευρά δεν είναι κάποια χάρη αλλά να προχωρήσουν οι διαδικασίες και εφόσον δεν έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα, που δεν έχουν διαπράξει, να οριστεί η προβλεπόμενη διαδικασία, να δικαστούν και να επιστρέψουν στις οικογένειες τους.

 

Sponsored Post