ΔΙΕΘΝΕΣ
05/02/2019 17:29 EET | Updated 05/02/2019 18:48 EET

Βανδάλισαν τον τάφο του Καρλ Μαρξ στο Λονδίνο

Ο δράστης ή οι δράστες επιχείρησαν να καταστρέψουν την επιτύμβια πλάκα του τάφου του.

Reuters

«Φαίνεται ότι κάποιος επιτέθηκε στην μαρμάρινη πλάκα με σφυρί και χτυπούσε δυνατά τα σημεία όπου αναγράφεται το όνομα του Καρλ Μαρξ και της συζύγου του» γράφει στο twitter ένας πολίτης που πέρασε από το νεκροταφείο Χάιγκεϊτ μετά το συμβάν.

Το νεκροταφείο ανακοίνωσε ότι θα επισκευάσει το ταφικό μνημείο ”όσο το δυνατόν συντομότερα” μετά το περιστατικό.
Ο Ian Dungavell, διευθύνων σύμβουλος του Friends of Highgate Cemetery Trust, δήλωσε στο CNN ότι οι επιθέσεις στο μνημείο του Μαρξ είναι τακτικές αλλά όχι συχνές.
Όπως είπε, το χειρότερο περιστατικό ήταν το 1970, όταν επιχειρήθηκε να καταστραφεί το μνημείο χρησιμοποιώντας βομβιστικό μηχανισμό.
Τα τελευταία χρόνια υπήρξαν και άλλες επιθέσεις, κυρίως με μπογιές, και σε μια περίπτωση κάποιος προσπάθησε να ρίξει την προτομή του Μαρξ από το μνημείο με σχοινί, είπε ο Dungavell.
Ωστόσο, το πρόσφατο περιστατικό είναι πιο ενοχλητικό γιατί έσπασαν κομμάτια του λευκού μαρμάρου της επιτύμβιας στήλης, όπως είπε.

Ο Γερμανός θεωρητικός και φιλόσοφος ενταφιάστηκε αρχικά στον τάφο της συζύγου του, σε μια μικρή αλέα, αλλά το 1956 ένα νέο μνημείο που περιλαμβάνει μια μεγάλη προτομή, η οποία κατασκευάστηκε με χρηματοδότηση ενός ταμείου και τοποθετήθηκε από το βρετανικό Κομμουνιστικό Κόμμα, ανεγέρθηκε σε ένα σημείο που είναι πιο ορατό, αναφέρεται στην ιστοσελίδα του κοιμητηρίου.

«Εργάτες όλου του κόσμου, ενωθείτε!» αναγράφεται στο μνημείο.

Reuters

 Ποιος ήταν ο Καρλ Μαρξ

Ο Καρλ Χάινριχ Μαρξ (5 Μαΐου 1818 - 14 Μαρτίου 1883) ήταν Γερμανός φιλόσοφος και πολιτικός οικονομολόγος και θεωρείται ο θεμελιωτής του κομμουνισμού. Είναι κατ′ εξοχήν γνωστός για την ανάλυση της ιστορίας σε όρους ταξικής πάλης, η οποία συνοψίζεται στη θεωρία ότι τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών και των εργαζομένων είναι διαμετρικά αντίθετα μεταξύ τους.

Ο Μαρξ σπούδασε στη Βόννη και έπειτα στο Βερολίνο, όπου ήρθε σε επαφή με τους κύκλους του ”Γερμανικού ριζοσπαστισμού”. Το 1844 γνώρισε τον Έγγελς, με τον οποίο συνδέθηκε με βαθιά φιλία. Το 1848, με την έκδοση του ”Μανιφέστου του κομμουνιστικού κόμματος”, καθιερώνεται σαν ένας απ′ τους σημαντικότερους θεωρητικούς της επανάστασης. 

Getty Commercial

 Διάσημες ρήσεις του Μαρξ

Καλύτερα ένα άθλιο τέλος παρά μια αθλιότητα χωρίς τέλος.
Η θρησκεία είναι το όπιο του λαού.
Η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν φάρσα.
Ας τρέμει η κυρίαρχη τάξη από την κομμουνιστική επανάσταση. Οι προλετάριοι δεν έχουν να χάσουν τίποτα εκτός από τις αλυσίδες τους.
Η θρησκεία είναι η αδυναμία του ανθρώπινου μυαλού να αντιμετωπίσει συμβάντα που δεν μπορεί να καταλάβει.

Ολόκληρη η κοινωνική ιστορία δεν είναι τίποτε άλλο παρά η πάλη των τάξεων
Το κεφάλαιο είναι νεκρή εργασία, που σαν βρικόλακας, ζει μόνο ρουφώντας το αίμα της ζωντανής εργασίας. Και όσο πιο πολύ ζει, τόσο πιο πολύ αίμα ρουφάει.

 

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post