BBC: Η Βρετανία εξετάζει το ενδεχόμενο να ενταχθεί στο νέο κλαμπ ευρωπαϊκών εθνών

Τι είναι η «Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα», ποιες χώρες συμμετέχουν και πού αποσκοπεί εν τέλει.
Manuel Augusto Moreno via Getty Images

Το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει εάν θα συμμετάσχει σε μια νέα ευρωπαϊκή πολιτική «λέσχη εθνών» τον επόμενο μήνα.

Η πρώτη συνάντηση της «Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας» πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Πράγα στις αρχές Οκτωβρίου.

Η Ντάουνινγκ Στριτ, σύμφωνα με το BBC, θέλει να δει περισσότερες λεπτομέρειες για τη σύνοδο κορυφής προτού η πρωθυπουργός Λιζ Τρας δεσμευτεί να παραστεί σε αυτήν και δεν έχει λάβει ακόμη την τελική της απόφαση.

Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα είναι μια ιδέα που υποστήριξε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν. Την πρότεινε, τον Μάιο, ως «νέο χώρο» συνεργασίας.

Ο Μακρόν υποστήριξε ότι η ομάδα θα μπορούσε να συζητήσει για την ασφάλεια, την ενέργεια και τις μεταφορές, καθώς και την κινητικότητα των ανθρώπων, ιδιαίτερα των νέων.

Η ευρεία πρόθεση είναι να δημιουργηθεί ένα φόρουμ που θα υπερβαίνει τα τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

Παρόμοιες ιδέες έχουν διατυπωθεί εδώ και δεκαετίες, αλλά αυτή είναι η πρώτη μεγάλη ώθηση για ένα τέτοιο φόρουμ μετά το Brexit.

Οι βρετανοί αξιωματούχοι λέγεται ότι αναζητούν διαβεβαιώσεις ότι η συνάντηση δεν θα κυριαρχείται πολύ από χώρες ή θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Η Βρετανία θα ήθελε να δει άλλους «μεγάλους παίκτες» εκτός ΕΕ να παρευρίσκονται και να συμμετέχουν.

Και τα 27 μέλη της ΕΕ πρόκειται να προσκληθούν, καθώς και το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ουκρανία, η Νορβηγία, η Ελβετία και η Τουρκία.

Εξι κράτη των Δυτικών Βαλκανίων είναι επίσης πιθανό να προσκληθούν, μαζί με την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Μολδαβία, τη Γεωργία, την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.

Ομως, προτού απαντήσει στη σχετική πρόσκληση, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Βρετανία θέλει επίσης να συμβουλευτεί την κυβέρνηση της Ουκρανίας, καθώς και την αμυντική στρατιωτική συμμαχία, το ΝΑΤΟ.

Η εναρκτήρια συνάντηση της «Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας» πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 6 Οκτωβρίου στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, την Πράγα.

Η Τσεχική Δημοκρατία ασκεί επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Μια ανεπίσημα ατζέντα προβλέπει ότι οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οικονομία και την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης.

Ωστόσο, υπάρχουν ελάχιστες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα έμοιαζε μια τέτοια «πολιτική κοινότητα» μακροπρόθεσμα.

Οι επικριτές, εντός της ΕΕ, είναι επιφυλακτικοί με αυτό το πρότζεκτ, κάνοντας λόγο για «ασαφές» έργο υπό την ηγεσία της Γαλλίας.

Υπάρχει επίσης η υποψία ότι η Γαλλία, γνωστός σκεπτικιστής για την επέκταση της ΕΕ, θέλει να δημιουργήσει ένα «χώρο στάθμευσης» για τις χώρες που φιλοδοξούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν επιμείνει ότι η κοινότητα δεν θα «αντικαταστήσει» την πολιτική της για τη διεύρυνση.

Η Ουκρανία έγινε επίσημη υποψήφια προς ένταξη χώρα τον Ιούνιο, ενώ πολλά κράτη των Δυτικών Βαλκανίων προσπαθούν να ενταχθούν στο μπλοκ εδώ και χρόνια.

Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες ότι η νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα απορρίψει τελικά την προσφορά, εν μέρει για να αποφύγει τους ανταγωνισμούς με ορισμένους συντηρητικούς ευρωσκεπτικιστές.

Η Τρας αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον Μακρόν και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, εντός των επόμενων ημερών.

Πηγή: BBC

Δημοφιλή