ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
12/12/2017 17:54 EET

Bitcoin: Εποπτικές αρχές των ΗΠΑ και Στίγκλιτς προειδοποιούν για τους κινδύνους από τη νέα μανία

AFP Contributor via Getty Images

Δύο κορυφαίες χρηματοπιστωτικές εποπτικές Αρχές των ΗΠΑ παρενέβησαν χθες στη φρενίτιδα γύρω από τις συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα, προειδοποιώντας τους επενδυτές για τους κινδύνους που συνδέονται με ευμετάβλητα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, την ημέρα που το bitcoin έκανε χαοτικό ντεμπούτο στο κατεστημένο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.

Μετά από μία εβδομάδα με τεράστια σκαμπανεβάσματα και την τιμή του bitcoin να εκτοξεύεται στα 19.000 δολάρια, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (Securities and Exchange Commission, SEC) Τζέι Κλέιτον διαμήνυσε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις συναλλαγές καθώς και τη μαζική χρηματοδότηση (εταιρειών) με κρυπτονομίσματα, η οποία είναι γνωστή ως αρχική προσφορά νομισμάτων (initial coin offerings, ICOs). Στη συνέχεια υπήρξε προειδοποίηση και από τον επικεφαλής της Επιτροπής Χρηματιστηρίων Προθεσμιακών Συμβολαίων Εμπορευμάτων (Commodity Futures Trading Commission, CTFC) Κρίστοφερ Τζιανκάρλο ότι η Υπηρεσία του δεν μπορεί να προστατεύσει τους επενδυτές σε πολλές πλατφόρμες συναλλαγών κρυπτονομισμάτων.

Οι ρυθμιστικές Αρχές ανησυχούν όλο και περισσότερο για το γεγονός ότι μικροί επενδυτές με υψηλή μόχλευση αγοράζουν κρυπτονομίσματα, ενώ τα χρηματιστήρια για το bitcoin δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τη ζήτηση. Χθες, προθεσμιακά συμβόλαια του bitcoin εισήχθησαν στο χρηματιστήριο προθεσμιακών συμβολαίων της Cboe Global Markets, με τις συναλλαγές να διακόπτονται δύο φορές λόγω της γρήγορης εκτίναξης των τιμών του που προκάλεσε αυτόματα διακοπές της διαπραγμάτευσης.

«Όπως ακριβώς η SEC εστιάζει αυστηρά στο πώς οι συναλλαγές σε δολάρια, ευρώ και ιαπωνικά γεν επηρεάζουν τις κεφαλαιαγορές μας, έχουμε τα ίδια ενδιαφέροντα και ευθύνες αναφορικά με τα κρυπτονομίσματα», δήλωσε ο Κλέιτον, ενώ ο Τζιανκάρλο τόνισε ότι οι επενδυτές πρέπει να είναι ενήμεροι για το «δυνητικά υψηλό επίπεδο μεταβλητότητας και κινδύνου». «Οι σχετικά αναδυόμενες υποκείμενες αγορές μετρητών και τα χρηματιστήρια για το bitcoin παραμένουν σε μεγάλο βαθμό μη ρυθμιζόμενες αγορές, στις οποίες η CFTC έχει περιορισμένες αρμοδιότητες», προειδοποίησε.

Στίγκλιτς: Το bitcoin δεν έχει κοινωνική αξία

Ο φημισμένος οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς δήλωσε σήμερα ότι πιστεύει πως το κρυπτονόμισμα bitcoin «δεν έχει κοινωνική αξία» και πως θα εκπλησσόταν αν το ράλι του συνεχιζόταν στο 2018. Ο Στίγκλιτς έκανε τις δηλώσεις αυτές στο ετήσιο Φόρουμ για την Αραβική Στρατηγική στο Ντουμπάι. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί να διακόψει τις συναλλαγές σε bitcoin όποτε θελήσει, είπε ο νομπελίστας οικονομολόγος.

Η τιμή του bitcoin αυξήθηκε την περασμένη Πέμπτη στα 19.000 δολάρια από 3.000 δολάρια τον Αύγουστο. Το Χρηματιστήριο Προθεσμιακών Συμβολαίων του Σικάγο ήταν το πρώτο εποπτευόμενο αμερικανικό χρηματιστήριο, το οποίο ξεκίνησε τις συναλλαγές σε προθεσμιακά συμβόλαια του bitcoin, οδηγώντας σε άνοδο της τιμής του κρυπτονομίσματος κατά περίπου 26% την ημέρα αυτή.

«Θεωρώ ότι το δολάριο αποτελεί ακόμη το νόμισμα επιλογής, επειδή μπορεί κανείς να αγοράζει με αυτό προϊόντα σε όλο τον κόσμο, ενώ δεν έχει χάσει τη δύναμή του ως μέσο συναλλαγών, που υποτίθεται ότι προσφέρει το bitcoin ως κρυπτονόμισμα που δεν υπάγεται σε εποπτεία κεντρικής τράπεζας», σημείωσε ο Στίγκλιτς.

Ο ίδιος συνέκρινε το πάθος για το bitcoin με τη μανία για τις τουλίπες στην Ολλανδία τον 17ο αιώνα. Η μανία για τις τουλίπες, που έχει αποκληθεί και ως η μητέρα όλων των κερδοσκοπιών, εκτίναξε την τιμή ενός λουλουδιού στο ύψος της αξίας μίας βίλας στο ’Αμστερνταμ μέσα σε λίγα χρόνια, πριν την κατάρρευση των τιμών τον Μάιο του 1637, που οδήγησε χιλιάδες αγοραστές τουλιπών στη χρεοκοπία.

Sponsored Post