ΔΙΕΘΝΕΣ
24/04/2019 16:20 EEST | Updated 24/04/2019 17:16 EEST

Στο Βλαδιβοστόκ με το πράσινο τρένο του ο Κιμ Γιονγκ Ουν

Τι δήλωσε κατά την άφιξή του και τι θα συζητήσει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

ASSOCIATED PRESS

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας προτίμησε ξανά να ταξιδέψει με τρένο - κατά την προσφιλή του συνήθεια, που αποτελεί οικογενειακή παράδοση των Κιμ - μέχρι το Βλαδιβοστόκ της Ρωσίας, όπου θα συναντηθεί την Πέμπτη για πρώτη φορά με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Παρόλο που θα μπορούσε να φτάσει στην πόλη της Ρωσικής Απω Ανατολής, με μια πτήση πολύ μικρής διάρκειας από την πρωτεύουσα Πιονγιάνγκ ή με την πολυτελή του λιμουζίνα, εκείνος επέλεξε πάλι να βολευτεί σε ένα από τα βαγόνια του ιδιωτικού του τρένου, συνοδεία αποστολής περίπου 200 ατόμων, και να πραγματοποιήσει διαδρομή 9 ωρών.

ASSOCIATED PRESS

Κατά την άφιξη του σιδηροδρομικού «τανκ» στο σταθμό του Βλαδιβοστόκ, αίσθηση προκάλεσε η εικόνα των σωματοφυλάκων του Κιμ να καθαρίζουν εξωτερικά το τρένο ενώ αυτό ήταν ακόμη εν κινήσει.

Ντυμένος με ένα μαύρο κοστούμι, μαύρο παλτό και καπέλο, ο Κιμ έτυχε θερμού καλωσορίσματος από τους τοπικούς αξιωματούχους ενώ γυναίκες του πρόσφεραν ψωμί και αλάτι, όπως ορίζει η εθιμοτυπική υποδοχή αυτών που θεωρούνται καλοδεχούμενοι.

KIRILL KUDRYAVTSEV via Getty Images

Σπάνια δήλωση από Κιμ

Ο Βορειοκορεάτης δικτάτορας προέβη σε μια εξαιρετικά σπάνια κίνηση, την οποία δεν συνηθίζει όταν ταξιδεύει στο εξωτερικό: Προέβη σε δηλώσεις μπροστά σε ξένους δημοσιογράφους. Μιλώντας σε κρατικά ΜΜΕ της Ρωσίας τόνισε: «Εχω έρθει στη Ρωσία με τα θερμότερα αισθήματα από το λαό μου. Ελπίζω η επίσκεψή μου να είναι επιτυχημένη και χρήσιμη. Είναι ευκαιρία να μιλήσω με τον πρόεδρο Πούτιν για το ζήτημα της κορεατικής χερσονήσου και την ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων».

KIRILL KUDRYAVTSEV via Getty Images

Παράλληλα, σύμφωνα με τοπικές ιστοσελίδες, ανέφερε πως ονειρευόταν εδώ και καιρό αυτή την επίσκεψη λόγω της «μεγάλης αγάπης του πατέρα του για τη Ρωσία».

Τι θα πέσει στο τραπέζι

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν και ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα συναντηθούν για πρώτη φορά. Ο Κιμ είναι ο πρώτος ηγέτης της Βόρειας Κορέας που επισκέπτεται τη Ρωσία μετά τον πατέρα του, Κιμ Γιονγκ Ιλ, το 2011. ΟΙ συζητήσεις θα επικεντρωθούν στο πυρηνικό πρόγραμμα της Βορείου Κορέας.

Shamil Zhumatov / Reuters

Παράλληλα, η Μόσχα ενδιαφέρεται να αποκτήσει πρόσβαση στους ορυκτούς πόρους της Βόρειας Κορέας, συμπεριλαμβανομένων των σπάνιων μετάλλων της.

Η Πιονγιάνγκ, από την πλευρά της, χρειάζεται την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ρωσία και θέλει να προσελκύσει ρωσικές επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των βιομηχανικών εργοστασίων, των σιδηροδρόμων και άλλων υποδομών.

Ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ δήλωσε ότι το διμερές εμπόριο της Ρωσίας με τη Βόρεια Κορέα μειώθηκε κατά 56% πέρυσι λόγω κυρώσεων κατά της Πιονγιάνγκ. Πρόσθεσε ότι η Μόσχα πιστεύει ότι είναι σημαντικό η Βόρεια Κορέα και οι Ηνωμένες Πολιτείες να ενδιαφέρονται για την διατήρηση των επαφών τους.

(με πληροφορίες από Associated Press, RT, SkyNews)