ΠΟΛΙΤΙΚΗ
16/04/2018 12:37 EEST

Bloomberg: Όλα τα μέτωπα ανοιχτά για τον Αλέξη Τσίπρα

«Η κυβέρνηση έκανε μεγάλο λάθος να παίξει το χαρτί της καθαρής εξόδου, δίχως σχέδιο για την ελληνική οικονομία στη μεταμνημονιακή περίοδο»

LOUISA GOULIAMAKI via Getty Images

Ενώ σήμερα αρχίζουν οι εργασίες της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον όπου αναμένεται να συζητηθεί το ζήτημα του ελληνικού χρέους αλλά και να αποτυπωθούν όλα τα σημαντικά τρέχοντα ζητήματα, όπως η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, το πρακτορείο Bloomberg αναλύει το πολιτικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα.

«Ο Τσίπρας παλεύει σε όλα τα μέτωπα» σχολιάζει το Bloomberg δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι την ώρα που η Ελλάδα ετοιμάζεται για την περιβόητη έξοδο έπειτα από οκτώ χρόνια προγραμμάτων διάσωσης (μνημόνια), η πορεία της οικονομίας αποτελεί την νούμερο ένα προτεραιότητα, εν μέσω πολλαπλών προκλήσεων στην εξωτερική πολιτική (οι διαπραγματεύσεις με την πΓΔΜ, οι αυξημένες εντάσεις με την Τουρκία, αλλά και οι συνολικότερες ζυμώσεις στην ασταθή περιοχή της Αν. Μεσογείου). 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών η ικανότητα του έλληνα πρωθυπουργού να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα όλες αυτές τις προκλήσεις θα τεκμηριώσουν ή όχι το βαθμό σταθερότητας της Ελλάδας. Τις επιδόσεις του Αλέξη Τσίπρα και τις εξελίξεις στην Ελλάδα παρακολουθούν με ενδιαφέρον και προσοχή η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Το Bloomberg κάνει αναφορά στην κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με την φυλάκιση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών και φιλοξενεί τις απόψεις αναλυτών, όπως του Θάνου Ντόκου από το ΕΛΙΑΜΕΠ, ο οποίος λέει ότι «αν και η πιθανότητα μίας εκούσιας κλιμάκωσης είναι συγκριτικά μικρή, υπάρχει ολοένα και μεγαλύτερη ανησυχία για ένα ”ατύχημα”».

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό στο πλαίσιο των προκαταρκτικών συζητησεων για την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, το Bloomberg σημειώνει ότι η ελληνική στάση δημιουργεί εμπόδια στην προσπάθεια των δυτικών να περιορίσουν την επιρροή της Ρωσίας στα Βαλκάνια. Παράλληλα καταγράφονται οι επικρίσεις που έχει δεχθεί ο Αλέξης Τσίπρας στην διαχείριση σχετικά με τα θέματα εξωτερικής πολιτικής αλλά και η διφορούμενη στάση της ελληνικής κυβέρνησης με την διαφορετική θέση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, ο οποίος απορρίπτει οποιαδήποτε πρόταση που περιέχει τον όρο Μακεδονία. 

Οι αναταράξεις στην εσωτερική στήριξη της κυβέρνησης με αφορμή το ονοματολογικό θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ενόψει των εθνικών εκλογών το 2019, γεγονός, όπως σημειώνει το Bloomberg, αποτελεί σοβαρή πηγή ανησυχίας για τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς παράλληλα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. 

Τέλος, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της συμβουλευτικής εταιρείας Τeneo Intelligence, Wolfango Piccoli «Η κυβέρνηση έχει κάνει το μεγάλο λάθος να παίξει το χαρτί της καθαρής εξόδου, πολύ νωρίς, παρά την έλλειψη σχεδίου για την ελληνική οικονομία στη μεταμνημονιακή περίοδο».

Sponsored Post