ΚΟΙΝΩΝΙΑ
01/08/2019 20:01 EEST | Updated 01/08/2019 20:23 EEST

BlueCycle: 3 τόνοι εγκαταλελειμμένων διχτυών αφαιρέθηκαν από τον βυθό της Σαλαμίνας

Το πρώτο ολοκληρωμένο πρόγραμμα στην Ευρώπη που εστιάζει στην ανακύκλωση του πλαστικού αλιευτικού και ναυτιλιακού εξοπλισμού.

Aegean Rebreath

Ο βυθός της Σαλαμίνας έκρυβε μια θανάσιμη παγίδα για τη θαλάσσια πανίδα του νησιού: εγκαταλελειμμένα δίχτυα είχαν καλύψει για χρόνια έναν ύφαλο, δημιουργώντας μια θλιβερή εικόνα για τη θαλάσσια ζωή του τόπου.

Aegean Rebreath

Τον ύφαλο υπέδειξαν αλιείς, οι οποίοι συνδράμουν στην προσπάθεια για τον καθαρισμό του βυθού του νησιού. Μετά από επίπονη προσπάθεια τριών ημερών, ανελκύστηκαν από τη θάλασσα δίχτυα-φαντάσματα συνολικού βάρους 3 τόνων. Η αποστολή πραγματοποιήθηκε μαζί με εθελοντές της οργάνωσης Aegean Rebreath και της εταιρείας Als Marine Consultants Ltd.

Aegean Rebreath

Τα πλαστικά αυτά δίχτυα έχουν πάρει τη σειρά τους προκειμένου να ανακυκλωθούν στο ειδικό εργαστήριο που δημιουργείται στον Πειραιά, το BlueCycle Lab, και να επιστρέψουν στη βιομηχανία ως υλικό έτοιμο για ένα νέο κύκλο ζωής.

Aegean Rebreath

Σε μια ακόμη σημαντική συνεργασία προχώρησε το πρόγραμμα BlueCycle. Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος, συνεργάτης-κλειδί για την επίτευξη του εγχειρήματος κυκλικής οικονομίας BlueCycle, Τα μέλη του ΣΒΠΕ είναι οι παραγωγοί αλλά και -ευελπιστούμε- οι τελικοί αποδέκτες του πλαστικού που προέρχεται από τα αλιευτικά και ναυτιλιακά απορρίμματα.

Aegean Rebreath

Η επεξεργασία αυτών των απορριμάτων, η παραγωγή ανακυκλωμένου πλαστικού υψηλής ποιότητας και η επαναπροώθησή του προκειμένου να αποτελέσει μέρος της παραγωγικής διαδικασίας είναι ο στόχος του BlueCycle και με αυτή τη συνέργεια η επίτευξή του βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά.

Aegean Rebreath

Τί είναι το BlueCycle

Το BlueCycle είναι το πρώτο ολοκληρωμένο πρόγραμμα στην Ευρώπη, το οποίο εστιάζει στην ανακύκλωση του πλαστικού αλιευτικού και ναυτιλιακού εξοπλισμού.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα Γαλάζιας και Κυκλικής οικονομίας που προσεγγίζει ολιστικά το πρόβλημα των θαλάσσιων πλαστικών απορριμμάτων.

Aegean Rebreath

Περισσότερα για το πρόγραμμα BlueCycle στην ιστοσελίδα www.bluecycle.com
Facebook BlueCycle.official
Instagram @bluecycle.official