ΔΙΕΘΝΕΣ
25/08/2019 16:38 EEST | Updated 25/08/2019 17:53 EEST

Brexit: Ο Τζόνσον (ξανα)πετάει το μπαλάκι στην ΕΕ και ρίχνει στο τραπέζι το «χαρτί» των 39 δισ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός εμφανίστηκε στην G7 πιο αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας με τις Βρυξέλλες.

ASSOCIATED PRESS

Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι οι πιθανότητες μιας συμφωνίας για το Brexit βελτιώνονται τώρα που τα μηνύματά του αναφορικά με το backstop και τον λογαριασμό των 39 δισ. λιρών για το διαζύγιο με την ΕΕ έχουν προσγειωθεί στο τραπέζι των συζητήσεων με τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, μιλώντας στη σύνοδο κορυφής της G7 στο Μπιαρίτζ της Γαλλίας, ισχυρίστηκε ότι υπάρχει μια «εύλογη πιθανότητα» ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου με μια συμφωνία εξόδου. Αλλά επανέλαβε τη θέση του ότι η ισχύουσα συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι «νεκρή» ενώ προειδοποίησε ότι χωρίς συμφωνία για το Brexit, η Βρετανία δεν είναι νομικά υποχρεωμένη να πληρώσει τον λογαριασμό του διαζυγίου ύψους 39 δισ. λιρών.

ASSOCIATED PRESS

Ο Τζόνσον είπε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, δήλωσε σήμερα ένα βρετανός αξιωματούχος έπειτα από συνάντηση των δύο ανδρών στην σύνοδο της Ομάδας των 7 στο Μπιαρίτς της Γαλλίας.

Ο Τζόνσον είπε στον Τουσκ ότι εξακολουθεί να προτιμά την επίτευξη συμφωνίας με το μπλοκ και επανέλαβε ότι είναι πρόθυμος να συνομιλήσει με τους ηγέτες της ΕΕ, είπε ο αξιωματούχος. Οι δύο άνδρες θα συναντηθούν εκ νέου τον επόμενο μήνα στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

 

Μιλώντας στο BBC, τόνισε πως οι πιθανότητες ενός Brexit με συμφωνία είναι άγνωστες - αφού είχε πει προηγουμένως ότι οι πιθανότητες μιας μη-συμφωνίας ήταν απειροελάχιστες.

«Ολα εξαρτώνται από τους φίλους και τους εταίρους μας στην ΕΕ» ανέφερε ο Τζόνσον. Οταν πιέστηκε να απαντήσει για τις πιθανότητες, είπε: «Νομίζω ότι είναι αβέβαιο, αλλά το σημαντικό είναι να προετοιμαστούμε για μια έξοδο χωρίς συμφωνία».

Στο ίδιο μήκος κύματος, πριν από την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στο περιθώριο της G7, ο Τζόνσον δήλωσε στην πολιτική συντάκτρια του Sky News, Μπεθ Ρίγκμπι, πως μια συμφωνία για το Brexit - ή μια «μη - συμφωνία» Brexit - εξαρτάται «εξ ολοκλήρου» από την ΕΕ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά: «Η συμφωνία ή η μη-συμφωνία εξαρτάται αποκλειστικά από τους φίλους και εταίρους μας στην ΕΕ, μερικοί εκ των οποίων είναι εδώ (σ.σ. στη Σύνοδο Κορυφής του Μπιαρίτζ της Γαλλίας).

ASSOCIATED PRESS

 

 

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει επανειλημμένα πει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου. Οπως έχει τονίσει στο παρελθόν, το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να φύγει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία και ότι οι πιθανότητες ενός Brexit χωρίς συμφωνία είναι μια στο εκατομμύριο.

Μιλώντας στη σύνοδο κορυφής της G7 την Κυριακή, είπε: «Νομίζω ότι τις τελευταίες μέρες έχει γίνει αντιληπτή στις Βρυξέλλες και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ποια είναι η μορφή του προβλήματος για το Ηνωμένο Βασίλειο».

Είπε ότι είναι «αισιόδοξος» και σκέφτηκε ότι η ΕΕ θα καταλάβει ότι υπάρχει μια «ευκαιρία να επιτευχθεί μια συμφωνία».

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε, επίσης, ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο θα κρατήσει το «πολύ σημαντικό» ποσό των 39 δισ. λιρών,το οποίο η προκάτοχός του Τερέζα Μέι είχε συμφωνήσει να καταβάλει στην ΕΕ ως ρήτρα αποχώρησης.

Η σύνοδος κορυφής των G7 - μια συνάντηση των ηγετών των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου - έρχεται σχεδόν δύο μήνες πριν την προγραμματισμένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ στα τέλη Οκτωβρίου.

Η Μέι σύναψε με την ΕΕ συμφωνία αποχώρησης - τη λεγόμενη «συμφωνία διαζυγίου» - αλλά οι Βρετανοί βουλευτές την απέρριψαν τρεις φορές σε ισάριθμες ψηφοφορίες.

Ο Τζόνσον θέλει να αποσύρει το ιρλανδικό backstop από τη συμφωνία, αλλά η ΕΕ έχει αποκλείσει αυτό το σενάριο, λέγοντας ότι δεν θα ανοίξει ξανά τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία.

Εάν τελικά τεθεί σε εφαρμογή το backstop (σ.σ. η δικλείδα ασφαλείας για τα σύνορα της Ιρλανδίας), η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει ευθυγραμμισμένη με ορισμένους κανόνες της ενιαίας αγοράς της ΕΕ.

Αυτή την εβδομάδα η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ υπογράμμισε ότι θα μπορούσε να υπάρχει μια εναλλακτική λύση για το backstop, αλλά το βάρος πέφτει στο Ηνωμένο Βασίλειο για να την βρει.

Ωστόσο, την επόμενη μέρα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι το backstop είναι «απαραίτητο» για τη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας και της ενιαίας αγοράς.

Την Κυριακή, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ για να συζητήσει μια εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Τζόνσον δήλωσε ότι ο στόχος των ΗΠΑ να πετύχουν συμφωνία μέσα σε ένα χρόνο «θα είναι σφιχτός», προσθέτοντας: «Αυτοί οι Αμερικανοί είναι σκληροί τύποι».

(με πληροφορίες από BBC, Skynews)