Χαμένος πολιτισμός: Άγνωστες αρχαίες πόλεις των Μάγια αποκαλύπτονται σε νέα έρευνα

Περίπου 1.000 αρχαίοι οικισμοί έχουν εντοπιστεί.
.
.
FARES USA via via REUTERS

Μια νέα έρευνα με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας αποκάλυψε περίπου 1.000 αρχαίους οικισμούς των Μάγια, περιλαμβανομένων 417 πόλεων που ήταν μέχρι τώρα άγνωστες- και συνδέονται με αυτό που ενδεχομένως να είναι το πρώτο σύστημα δρόμων/ «λεωφόρων» στον κόσμο: Όλα αυτά παρέμεναν κρυμμένα για χιλιάδες από τις πυκνές ζούγκλες στη βόρεια Γουατεμάλα και στο νότιο Μεξικό.

Πρόκειται για την πιο πρόσφατη ανακάλυψη κέντρων των Μάγια, ηλικίας περίπου 3.000 ετών, και σχετικών υποδομών, σύμφωνα με ανακοίνωση τη Δευτέρα από ομάδα του ιδρύματος ανθρωπολογικών ερευνών FARES της Γουατεμάλας, που επιβλέπει τις έρευνες με LiDAR (light detection and ranging). Τα ευρήματα πρωτοδημοσιεύτηκαν τον προηγούμενο μήνα στο Ancient Mesoamerica.

.
.
FARES USA via via REUTERS

Όλα τα νεοεντοπισθέντα κτίσματα κατασκευάστηκαν αιώνες πριν την εμφάνιση των μεγαλύτερων πόλεων- κρατών των Μάγια, που έφεραν μεγάλη πρόοδο στη γραφή και στα μαθηματικά.

Στο πλαίσιο της τεχνολογίας LiDAR χρησιμοποιούνται αεροπλάνα εκπέμπουν παλμούς φωτός μέσα στα πυκνά δάση, επιτρέποντας στους επιστήμονες να «δουν» κάτω από τη βλάστηση και να χαρτογραφήσουν τα αρχαία κτίσματα που κρύβονται στη ζούγκλα.

.
.
FARES USA via via REUTERS

Μεταξύ των λεπτομερειών που ανέδειξε η πιο πρόσφατη ανάλυση είναι το πρώτο εκτεταμένο σύστημα λίθινων «λεωφόρων ή υπερ-λεωφόρων» του αρχαίου κόσμου, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Περίπου 117 χλμ δρόμων μεγάλου πλάτους έχουν βρεθεί ως τώρα, με κάποιους να φτάνουν τα 40 μέτρα πλάτος και να έχουν ανύψωση 5 μέτρων από το έδαφος.

Στο πλαίσιο της έρευνας Cuenca Karstica Mirador-Calakmul, που εκτείνεται από τη ζούγκλα Πέτεν στη βόρεια Γουατεμάλα μέχρι την πολιτεία Καμπέτσε στο νότιο Μεξικό, έχουν βρεθεί επίσης πυραμίδες, γήπεδα για παιχνίδια με μπάλα και σημαντικά έργα ύδρευσης.

.
.
FARES USA via via REUTERS

«Δείχνει την οικονομική, πολιτική και κοινωνική πολυπλοκότητα αυτών που συνέβαιναν ταυτόχρονα σε ολόκληρη την περιοχή» είπε ο επικεφαλής ερευνητής, Ρίτσαρντ Χάνσεν.

Οι πιο πρόσφατες ανακαλύψεις χρονολογούνται στην περίοδο 1000-350 πΧ, με πολλούς οικισμούς να θεωρείται πως ελέγχονταν από τη μητρόπολη που σήμερα είναι γνωστή ως Ελ Μιραντόρ. Αυτό ήταν πάνω από 500 χρόνια πριν το ζενίθ του πολιτισμού αυτού, όταν δεκάδες μεγάλα αστικά κέντρα ανθούσαν ανά το σημερινό Μεξικό και την κεντρική Αμερική.

Δημοφιλή