Χάρλεμ: Η πρώτη πόλη στον κόσμο που απαγορεύει τις διαφημίσεις κρέατος στο κοινό

Η πρωτοβουλία αποτελεί μέρος των προσπαθειών για τη μείωση της κατανάλωσης αφού διαπιστώθηκε ότι το κρέας συμβάλλει στην κλιματική κρίση.
Harlem , Netherlands
Harlem , Netherlands
TWITTER

Μια ολλανδική πόλη θα γίνει η πρώτη στον κόσμο που θα απαγορεύσει τις διαφημίσεις κρέατος σε δημόσιους χώρους σε μια προσπάθεια να μειώσει την κατανάλωση κρέατος και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Το Χάρλεμ, το οποίο βρίσκεται στα δυτικά του Άμστερνταμ και έχει πληθυσμό περίπου 160.000 κατοίκων, θα θεσπίσει την απαγόρευση από το 2024 αφού το κρέας προστέθηκε σε έναν κατάλογο προϊόντων που θεωρείται ότι συμβάλλουν στην κλιματική κρίση.

Δεν θα επιτρέπονται διαφημίσεις στα λεωφορεία, τους σταθμούς και τις οθόνες του Χάρλεμ σε δημόσιους χώρους, κάτι που προκάλεσε τα παράπονα από τη βιομηχανία του κρέατος που υποστηρίζει ότι ο δήμος «υπερβάλει λέγοντας στους ανθρώπους τι είναι καλύτερο για αυτούς».

Πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν ότι η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων είναι υπεύθυνη για το ένα τρίτο όλων των εκπομπών που θερμαίνουν τον πλανήτη, με τη χρήση ζώων για κρέας να ευθύνεται για τη διπλάσια ρύπανση από την παραγωγή φυτικών τροφίμων.

Τα δάση που απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα κόβονται για τη βοσκή των ζώων, ενώ τα λιπάσματα που χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια των ζωοτροφών τους είναι πλούσια σε άζωτο, το οποίο μπορεί να συμβάλει στη ρύπανση του αέρα και των υδάτων, στην κλιματική αλλαγή και στην καταστροφή του όζοντος. Η κτηνοτροφία παράγει επίσης μεγάλες ποσότητες μεθανίου, ενός ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου.

Η Ζίγκι Kλάζες, σύμβουλος του πράσινου κόμματος GroenLinks της Ολλανδίας, που συνέταξε την πρόταση για την απαγόρευση της διαφήμισης κρέατος, είπε ότι δεν γνώριζε ότι το Χάρλεμ θα γινόταν η πρώτη στον κόσμο που θα επιβάλει μια τέτοια πολιτική όταν την πρότεινε.

Είπε στο ραδιοφωνικό κανάλι Haarlem105: «Δεν ασχολούμαστε με το τι μαγειρεύουν και τι ψήνουν οι άνθρωποι στη κουζίνα τους. Αν θέλουν να συνεχίσουν να τρώνε κρέας, είναι δικό τους θέμα… ομως δεν μπορούμε να λέμε στους ανθρώπους ότι υπάρχει μια κλιματική κρίση και παράλληλα να τους ενθαρρύνουμε να αγοράζουν προϊόντα που αποτελούν μέρος της αιτίας.

«Φυσικά, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που βρίσκουν την απόφαση εξωφρενική, αλλά υπάρχουν και πολλοί άλλοι που συμφωνούν».

Να σημειωθεί εξάλλου πως η απαγόρευση θα ισχύει επίσης σε δημόσιες διαφημίσεις πτήσεων για διακοπές, σε ορυκτά καύσιμα και αυτοκίνητα που κινούνται με ορυκτά καύσιμα. Η απαγόρευση καθυστερεί μέχρι το 2024 λόγω υφιστάμενων συμβάσεων με εταιρείες που πωλούν τα προαναφερόμενα προϊόντα.

Μια έρευνα της Greenpeace προτείνει ότι για να επιτευχθεί ο στόχος της ΕΕ για καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050, η κατανάλωση κρέατος πρέπει να μειωθεί στα 24 κιλά ανά άτομο ετησίως, σε σύγκριση με τον σημερινό μέσο όρο των 82 κιλών ή 75,8 κιλά στην Ολλανδία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας κρέατος της ΕΕ.

Πηγή: Guardian

Δημοφιλή