Χαρούμενο και ασφαλές τρέξιμο!

Χαρούμενο και ασφαλές τρέξιμο!
Studio: Pada Yoga
Photo: Γιώργος Ζαχαρίου
Studio: Pada Yoga

Όταν τρέχουμε στο δρόμο ή στο χώμα πρέπει συνεχώς να προσαρμοζόμαστε σε λακούβες, εμπόδια και στροφές. Η πρακτική της γιόγκα μας βοηθάει να πλοηγηθούμε σε άνισα εδάφη με έλεγχο και ευκινησία και μας προστατεύει από τραυματισμούς. Οι όρθιες θέσεις βελτιώνουν την ισορροπία και το συγχρονισμό. Επίσης, ενθαρρύνουν την ίση ανάπτυξη και ενδυνάμωση των ποδιών, γεγονός που αποτελεί κλειδί για την αποφυγή των τραυματισμών. Όσο περισσότερο δυναμώνουμε όλους τους μύες γύρω από τις αρθρώσεις μας (με έμφαση στον αστράγαλο) τόσο λιγότερο ευάλωτες είναι αυτές οι περιοχές.

Η ενδυνάμωση του κορμού που επιτυγχάνουμε με τη γιόγκα, επίσης, μας βοηθάει στο τρέξιμο. Δυνατοί κοιλιακοί και ραχιαίοι κρατούν το κορμό μας κάθετο και τη λεκάνη μας σε υγιή ευθυγράμμιση, επιτρέποντας μας να κινούμαστε με μεγαλύτερη αποδοτικότητα. Όσο περισσότερο συνδεδεμένοι είμαστε με τον κορμό μας τη στιγμή που προσπαθούμε να αποφύγουμε έναν περαστικό ή ένα δέντρο, τόσο πιο αποτελεσματικοί θα είμαστε στις αντιδράσεις μας.

Οι ασκήσεις που σας προτείνουμε μπορούν να πραγματοποιούνται κάθε μέρα ή να ενσωματωθούν στη συνηθισμένη σας πρακτική της γιόγκα.

Studio: Pada Yoga
Photo: Γιώργος Ζαχαρίου
Studio: Pada Yoga

01. Δέντρο (Vrksasana)

Μας μαθαίνει ισορροπία και δυναμώνει τους μύες γύρω από τις αρθρώσεις.

Στεκόμαστε όρθιοι σε Tadasana. Αφήνοντας βάρος στο αριστερό πόδι, λυγίζουμε το δεξί και – με τη βοήθεια του χεριού μας – υψώνουμε και ακουμπάμε τη δεξιά φτέρνα ψηλά στον αριστερό εσωτερικό μηρό. Τα δάχτυλα του ποδιού είναι στραμμένα προς το πάτωμα. Κρατώντας τεντωμένα τα χέρια, τα φέρνουμε ψηλά, δίπλα στ’ αυτιά μας και μένουμε για 30 δευτερόλεπτα κοιτώντας ίσια μπροστά. Επαναλαμβάνουμε με το άλλο πόδι.

Studio: Pada Yoga
Photo: Γιώργος Ζαχαρίου
Studio: Pada Yoga

02. Καρέκλα (Utkatasana)

Δυναμώνει τους μύες που υποστηρίζουν υγιή γόνατα και αστραγάλους.

Στεκόμαστε όρθιοι σε Tadasana με τα χέρια στη μέση. Λυγίζουμε τα γόνατα κρατώντας καζί τους μηρούς και τις κνήμες και κινούμε τους γλουτούς μας προς τα πίσω σαν να πάμε να κάτσουμε σε μια αόρατη καρέκλα. Φέρνουμε τα χέρια ψηλά, με τις παλάμες να κοιτάνε η μια την άλλη. Μένουμε για 5-10 αναπνοές.

Studio: Pada Yoga
Photo: Γιώργος Ζαχαρίου
Studio: Pada Yoga

03. Πολεμιστής 1 (Virabhadrasana 1)

Δυναμώνει και τεντώνει τα πόδια από τα πέλματα ως τα ισχία.

Στεκόμαστε όρθιοι με τα πόδια ανοιχτά και τα χέρια σε έκταση. Στρίβουμε τα πέλματα και τον κορμό προς τα δεξιά και φέρνουμε τα χέρια ψηλά, δίπλα στ’ αυτιά μας. Λυγίζουμε το δεξί γόνατο μέχρι να έρθει ο μηρός παράλληλος με το πάτωμα και κρατάμε τεντωμένο το αριστερό πόδι. Μένουμε για 30 δευτερόλεπτα και αλλάζουμε πόδι.

Studio: Pada Yoga
Photo: Γιώργος Ζαχαρίου
Studio: Pada Yoga

04. Ακρίδα (Salabhasana)

Τονώνει τους μύες της πλάτης και «ξυπνάει» τον κορμό.

Ξαπλώνουμε μπρούμυτα με τα χέρια δίπλα στον κορμό, παλάμες «κοιτάνε» η μια την άλλη. Κρατώντας τεντωμένα τα χέρια και τα πόδια μας θα υψώσουμε από το πάτωμα το κεφάλι, το στέρνο, τα χέρια και τα πόδια. Νιώθουμε τα χέρια και τα πόδια μας να μακραίνουν, ενώ κινούμε το ιερό προς τις φτέρνες μας. Σε περίπτωση που νιώθουμε πόνο στη μέση μας κρατάμε τα πόδια μας ανοιχτά στο άνοιγμα της λεκάνης. Μένουμε από 30 δευτερόλεπτα έως 1 λεπτό και στη συνέχεια επαναλαμβάνουμε άλλες δύο φορές.

Namaste,

Μαρία

*Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε πρώτη φορά στο naturanrg #87