Χάθηκε η επαφή με το μοναδικό ενεργό διαστημόπλοιο στην Αφροδίτη

Το ιαπωνικό Akatsuki ήταν το μόνο σκάφος σε τροχιά γύρω από την Αφροδίτη
via Associated Press

Η ιαπωνική διαστημική υπηρεσία είπε ότι έχασε επαφή με το διαστημόπλοιο Akatsuki, σε τροχιά γύρω από την Αφροδίτη.

Η αποστολή Akatsuki έχει σκοπό τη μελέτη του κλίματος της Αφροδίτης και αυτή τη στιγμή είναι το μόνο ενεργό διαστημόπλοιο σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη, τον δεύτερο σε απόσταση από τον Ήλιο. Το αξίας 300 εκατομμυρίων διαστημόπλοιο εκτοξεύτηκε το 2010 και στην αρχή αντιμετώπισε προβλήματα, καθώς δεν μπόρεσε να τεθεί σε τροχιά αρχικά γύρω από τον πλανήτη λόγω προβλήματος στον κινητήρα. Ωστόσο η ομάδα του δεν τα παράτησε και προσπάθησε ξανά, με αποτέλεσμα να τεθεί σε τροχιά τελικά το 2015, μετά από πέντε χρόνια κίνησης γύρω από τον Ήλιο.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Live Science, το διαστημόπλοιο, γνωστό και ως Venus Climate Orbiter, πραγματοποιεί επιστημονικές έρευνες από τότε, που παρέχουν πολύτιμα στοιχεία- ωστόσο μάλλον αυτές έχουν φτάσει στο τέλος τους.

Η ιαπωνική υπηρεσία (JAXA) έγραψε στο Χ την Τετάρτη πως χάθηκε η επικοινωνία με το σκάφος μετά από μια «επιχείρηση στα τέλη του Απριλίου λόγω μιας παρατεταμένης περιόδου κατάστασης ελέγχου σταθερότητας χαμηλού υψομέτρου» και γίνονταν προσπάθειες για την αποκατάσταση της επικοινωνίας. Σημειώνεται πως για να μπορεί το διαστημόπλοιο να επικοινωνεί με τη Γη θα πρέπει να είναι σε θέση να διατηρεί έναν σταθερό προσανατολισμό της κεραίας του.

Το Akatsuki (Αυγή στα ιαπωνικά) έχει ήδη ολοκληρώσει την αρχική του αποστολή και από το 2018 είναι σε φάση παράτασης επιχειρήσεων. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν δεν διασωθεί το σκάφος, η εξέλιξη της αποστολής είναι απόδειξη των εντυπωσιακών δυνατοτήτων των μηχανικών της JAXA στην επίλυση προβλημάτων, ενώ είναι ιδιαίτερα πολύτιμα τα επιστημονικά στοιχεία που έχει αποφέρει η αποστολή σχετικά με το κλίμα και την ατμόσφαιρα της Αφροδίτης.

Δημοφιλή