Χερσώνα: "Νεκρή" πόλη εν αναμονή σφοδρών μαχών. Αυτοί που μένουν και αυτοί που φεύγουν (Εικόνες)

Κλειστά μαγαζιά, σφαλιστά σπίτια. Κάποιοι μπαίνουν στο φέρι για να φύγουν. Άλλοι μένουν πίσω: ″Γιατί να φύγω από την πατρογονική μου γη; Οι δικοί μου εχτισαν αυτό το σπίτι με τα χέρια τους".
ALEXANDER ERMOCHENKO via REUTERS

Οι δρόμοι και οι λεωφόροι στο υπό ρωσική κατοχή λιμάνι της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία είναι σχεδόν άδειοι. Πολλά καταστήματα και επιχειρήσεις έχουν κλείσει και σε μια προβλήτα στις όχθες του ποταμού Δνείπερου, μερικοί ακόμη άνθρωποι επιβιβάζονται σε ένα φέρι για να φύγουν.

Καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις προχωρούν στα βόρεια και ανατολικά της περιφέρειας προς την στρατηγικής σημασίας πόλη, αξιωματούχοι που έχουν ”διοριστεί” από τη Μόσχα έχουν απομακρύνει δεκάδες χιλιάδες αμάχους τις τελευταίες εβδομάδες.

Μόνο λίγοι έχουν απομείνει και κάποιοι δηλώνουν απελπισμένοι καθώς δεν ξέρουν τι θα ακολουθήσει.

Την αβεβαιότητα επιδεινώνουν οι ισχυρισμοί και οι αλληλοκατηγορίες Μόσχας-Κιέβου πως ένα κοντινό φράγμα θα μπορούσε να γίνει στόχος βομβαρδισμού από τον εχθρό πλημμυρίζοντας όλη την περιοχή.

ALEXANDER ERMOCHENKO via REUTERS
ALEXANDER ERMOCHENKO via REUTERS

Ο Βλαντιμίρ, ένας συνταξιούχος που αρνήθηκε να αποκαλύψει το επώνυμό του, είπε ότι κατά τη διάρκεια της εκκένωσης από τη Χερσώνα, οι τοπικοί αξιωματούχοι που έχουν στην στήριξη των Ρώσων ανέφεραν τον κίνδυνο μιας ουκρανικής αντεπίθεσης και του βομβαρδισμού του φράγματος που θα οδηγούσε σε πλημμύρες.

″Αυτό είναι το χειρότερο για εμάς”, είπε. ”Το να μην γνωρίζουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον”.

Εκεί κοντά, άνδρες ψάρευαν γαλήνιοι στην προκυμαία.

Σύμφωνα με έναν μάρτυρα, ο θόρυβος που ακουγόταν από μακριά ήταν μάλλον από πολυβόλο.

Η Αικατερίνα, καταστηματάρχης της περιοχής, είπε ότι οι δουλειές της μειώθηκαν ραγδαία αφού τόσοι πολλοί συμπατριώτες της αποχώρησα. Η ίδια όμως δηλώνει αποφασισμένη να μείνει.

ALEXANDER ERMOCHENKO via REUTERS
ALEXANDER ERMOCHENKO via REUTERS

″Γιατί να φύγω από την πατρογονική μου γη; Οι πρόγονοί μου ζούσαν εδώ. Ο προπάππους μου, ο παππούς μου. Έχτισαν αυτό το σπίτι με τα χέρια τους. Γιατί να φύγω; ... Γιατί; Θα μείνω εδώ ως το τέλος”.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προχώρησε στην παράνομη προσάρτηση της περιοχής όπως και των περιφερειών Ζαπορίζια, Λουχάνσκ και Ντονέτσκ κατόπιν διεξαγωγής δημοψηφισμάτων στα τέλη Σεπτεμβρίου. Τόσο βέβαια τα ίδια τα δημοψηφίσματα όσο και οι πράξεις προσάρτησης έχουν κριθεί παράνομα από την διεθνή κοινότητα. .

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν πλησιάσει την πόλη μετά την ανάκτηση μέρους των εδαφών που χάθηκαν τους προηγούμενους μήνες του πολέμου και λένε ότι η Ρωσία ενισχύει στρατιωτικά την περιοχή για να αμυνθεί έναντι πιθανής επίθεσης.

Ο Βλαντιμίρ Σάλντο, ο υποστηριζόμενος από τη Ρωσία επικεφαλής της περιφέρειας Χερσώνα που είναι μερικώς κατεχόμενη από τις ρωσικές δυνάμεις, ζήτησε από τους πολίτες στην ανατολική όχθη του Δνείπερου να εγκαταλείψουν τα σπίτια εδώ και δυο εβδομάδες ενώ την Δευτέρα ανακοινώθηκε επιχείρηση εκκένωσης σε άλλους επτά οικισμούς.

ALEXANDER ERMOCHENKO via REUTERS
ALEXANDER ERMOCHENKO via REUTERS

Η νέα περιοχή θα καλύπτει μια επιπλέον ζώνη 15 χιλιομέτρων γύρω από τον Δνείπερο που χωρίζει την περιοχής της Χερσώνας.

Επανέλαβε τους ισχυρισμούς, που απορρίφθηκαν από το Κίεβο, ότι η Ουκρανία μπορεί να προετοιμάζει επίθεση στο φράγμα Κακχόβκα και να πλημμυρίσει την περιοχή.

Το Κίεβο αρνείται ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στο φράγμα, ύψους 30 μέτρων και μήκους 3,2 χιλιομέτρων που θα οδηγούσε στην απελευθέρωση τεράστιου όγκου νερού.

Η Ουκρανία λέει ότι οι επαναλαμβανόμενοι ισχυρισμοί της Ρωσίας ότι το Κίεβο ετοιμάζεται να χτυπήσει το φράγμα, το οποίο ρυθμίζει την παροχή νερού στην προσαρτημένη από τη Ρωσία χερσόνησο της Κριμαίας και τον ελεγχόμενο από τη Ρωσία πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ήταν ένα σημάδι ότι η ίδια η Ρωσία σκεφτόταν να οργανώσει μια επίθεση και να την κατηγορήσει στο Κίεβο. και οι δυτικοί υποστηρικτές της.

Δημοφιλή