Χούμ: Η μικρότερη πόλη του κόσμου έχει μόνο δύο δρόμους και τρεις σειρές σπιτιών (βίντεο)

Η πόλη δεν αναπτύχθηκε ποτέ πραγματικά κατά τη διάρκεια των αιώνων
.
.
Facebook

Η Χούμ είναι ένας γραφικός οικισμός στην κορυφή ενός λόφου στην περιοχή Ίστρια της Κροατίας και θεωρείται η μικρότερη πόλη στον κόσμο.

Στην κεντρική Ίστρια, περίπου 2,5 ώρες οδικώς από την πρωτεύουσα της Κροατίας, το Ζάγκρεμπ, η μεσαιωνική πόλη Χούμ έχει μήκος 100 μέτρα και πλάτος 30. Στην πόλη που παρά το μέγεθος της έχει μακραίωνη ιστορία ζουν από 20 έως 30 άτομα (21 σύμφωνα με την εθνική απογραφή του 2011 και 27 από το 2021)

Σύμφωνα με τους ιστορικούς η πόλη εμφανίστηκε το 1102 με το όνομα Χόλμ. Στην αρχή υπήρχε μόνο ένας πύργος - παρατηρητήριο, ώστε να γίνονται αντιληπτοί από μακριά οι εχθροί. Σιγά - σιγά γύρω από τον πύργο άρχισε να κτίζεται η μικρή πόλη με πρώτους κατοίκους τους στρατιώτες - φύλακες και τις οικογένειές τους.

Τον 11ο αιώνα η πόλη ήταν περίκλειστη με τείχη. Από τότε αλλά και μέχρι σήμερα όλες οι προσθήκες έγιναν μέσα στα τείχη, καθιστώντας τη Χούμ ένα παράδειγμα καλοδιατηρημένης μεσαιωνικής πόλης.

Ένα καμπαναριό και ένα παρατηρητήριο χτίστηκε το 1552 ως μέρος της άμυνας της πόλης, και οι φρουροί και οι οικογένειές τους άρχισαν να μετακομίζουν, αλλά η πόλη δεν αναπτύχθηκε ποτέ πραγματικά κατά τη διάρκεια των αιώνων, και ακόμη και σήμερα αποτελείται από μόλις τρεις προσεγμένες σειρές μεσαιωνικών σπιτιών και δύο του δρόμου.

Το 1802 στα ερείπια μιας παλαιότερης εκκλησίας χτίστηκε ο ναός της πόλης που είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Υπάρχει επίσης ένας μικρός ναός που χρονολογείται από το 12 ο αιώνα, αφιερωμένος στον Άγιο Ιερώνυμο.

Στο μικρό αυτό ναό διασώζονται σε πολύ καλή κατάσταση τοιχογραφίες.

Επίσης, εδώ μπορεί να δει κανείς μερικά από τα αρχαιότερα δείγματα του κροατικού γλαγολιτικού αλφαβήτου, του αρχαιότερου δηλαδή σλαβικού αλφαβήτου. Δείγματα γλαγολιτικής γραφής καθώς και άλλα ιστορικά κειμήλια φιλοξενεί το μικρό μουσείο της πόλης.

Ο τουρισμός θεωρείται ως μία από τις δύο κύριες πηγές εισοδήματος για τους ντόπιους, μαζί με τη γεωργία.

Δημοφιλή