Χονγκ Κονγκ: Μεγάλο δημοκρατικό κόμμα ανακοίνωσε τη διάλυσή του, δεχόμενο πιέσεις από το Πεκίνο

Στο περιθώριο υπερασπιστές της δημοκρατίας από τα τοπικά κόμματα.
Ο Άλαν Λέονγκ, ένας από τους ιδρυτές του Κόμματος Πολιτικών Δικαιωμάτων και σημερινός πρόεδρός του, κατά την ανακοίνωση της διάλυσης της παράταξης στα ΜΜΕ, Σάββατο 25 Μαϊου 2023.
Ο Άλαν Λέονγκ, ένας από τους ιδρυτές του Κόμματος Πολιτικών Δικαιωμάτων και σημερινός πρόεδρός του, κατά την ανακοίνωση της διάλυσης της παράταξης στα ΜΜΕ, Σάββατο 25 Μαϊου 2023.
TYRONE SIU via Reuters

Ένα από τα μεγαλύτερα δημοκρατικά κόμματα στο Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διαλυθεί μετά από τη διεξαγωγή μιας ψηφοφορίας μεταξύ των μελών του, επιφέροντας ένα ακόμη πλήγμα στην ήδη καταπονημένη αντιπολίτευση, υπό την άσκηση κινεζικών πιέσεων.

Τα τελευταία χρόνια, η αντιπολίτευση στο Χονγκ Κονγκ έχει πληγεί από την εφαρμογή της νομοθεσίας εθνικής ασφάλειας που επέβαλε το Πεκίνο, αλλά και την αναδιαμόρφωση του εκλογικού συστήματος, θέτοντας στο περιθώριο υπερασπιστές της δημοκρατίας από τα τοπικά κόμματα.

Ο Άλαν Λέονγκ, ένας από τους ιδρυτές του Κόμματος Πολιτικών Δικαιωμάτων και σημερινός πρόεδρός του, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι 30 με 31 μέλη του, ψήφισαν για τη διάλυση του κόμματος, με μία μόνο αποχή.

“O κόσμος αλλάζει δραστικά. Η Ιστορία θα το καταγράψει. Σήμερα, το Κόμμα Πολιτικών Δικαιωμάτων αποχαιρετά το Χονγκ Κονγκ. Ελπίζουμε ότι οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ θα το αντιμετωπίσουν ψύχραιμα. Θα ζήσουν στην αλήθεια και θα πιστέψουν στο αύριο”, ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του ο Λέονγκ.

Το αναφερόμενο πολιτικό κόμμα ιδρύθηκε το 2006, ενώ αποτέλεσε μία ισχυρή δημοκρατική δύναμη στο Χονγκ Κονγκ, το οποίο παραδόθηκε από τους Βρετανούς στους Κινέζους το 1997.

Μαζί με το Δημοκρατικό Κόμμα, το Κόμμα Πολιτικών Δικαιωμάτων λάμβανε σημαντικά ποσοστά στις τοπικές εκλογές.

Δημοφιλή