«Χώρα, σε Βλέπω»: Ο 20ός αιώνας του ελληνικού σινεμά μέσα από 42 ταινίες

Μεταξύ αυτών και η «Δοκιμή» του Ζιλ Ντασέν σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη.
«Δοκιμή» του Ζιλ Ντασέν. Μελίνα Μερκούρη, Μίκης Θεοδωράκης
«Δοκιμή» του Ζιλ Ντασέν. Μελίνα Μερκούρη, Μίκης Θεοδωράκης
Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου

Η δράση «Χώρα, Σε Βλέπω» είναι ένα πρόγραμμα διάσωσης, ψηφιοποίησης, προβολής και μελέτης ταινιών από την πλούσια κληρονομιά του ελληνικού κινηματογράφου του 20ού αιώνα, στο πλαίσιο της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Ένα ταξίδι στον χωροχρόνο, όχι απλά μιας κινηματογραφίας αλλά μιας ολόκληρης χώρας. Ένας (και πολλοί) αλλιώτικοι τρόποι να απαντήσει κανείς στο ερώτημα «τι είναι η πατρίδα μας;» -καθρεφτίζοντάς την στα έργα των Ελλήνων δημιουργών.

Το πρώτο μέρος που θα ταξιδέψει τους επόμενους μήνες με 42 συνολικά ταινίες, εκ των οποίων οι 30 σε νέες ψηφιακές κόπιες επιμελημένες από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, σε 21 στάσεις στις 5 ηπείρους -κάνει πρεμιέρα στην Αθήνα και το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου το Σάββατο 11 Σεπτέμβρη.

Έως και την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου στον Κήπο της Πειραιώς 260, θα προβληθούν οι δέκα πρώτοι τίτλοι του προγράμματος, μια πρώτη σειρά από εμβληματικά έργα του ελληνικού σινεμά: γνωστά, λιγότερο γνωστά, πολυβραβευμένα, queer, εθνογραφικά, σουρεαλιστικά, ποιητικά, ηλεκτρισμένα, αλλόκοτα. Κάπως όπως η ίδια η Χώρα που τα δημιούργησε.

Μεταξύ αυτών είναι και το ντοκουμέντο «Δοκιμή» (1974) του Ζιλ Ντασέν με τη Μελίνα Μερκούρη, τον Μίκη Θεοδωράκη -ο οποίος υπογράφει και τη μουσική- όπως και τον Γιάννη Μαρκόπουλο, τον Ρένο Μάντη, τον Στάθη Γιαλελή, τον Ρόμπιν Γκούντμαν την Ολυμπία Δουκάκη και την ειδική συμμετοχή των Άρθουρ Μίλερ, Λόρενς Ολίβιε, Λίλιαν Χέλμαν, Μαξιμίλιαν Σελ, Ρεξ Ριντ.

Καθώς η αντίσταση κατά της χούντας κορυφωνόταν, ο Ζιλ Ντασέν μαζί με την Μελίνα Μερκούρη σε εξορία από την Ελλάδα συνέχιζαν την επί σειρά ετών αντιδικτατορική τους εκστρατεία σε Ευρώπη και Αμερική. Το 1974, ο Ντασέν δημιούργησε αυτό το θαρραλέα ακατηγοριοποίητο φιλμικό δοκίμιο πάνω στις λαϊκές εξεγέρσεις, παρουσιάζοντας τις πρόβες και τα γυρίσματα μιας ταινίας που είχε ως θέμα τα γεγονότα του Πολυτεχνείου το 1973 καθώς και τα βασανιστήρια των αντιχουντικών.

Ο Ντασέν συνδυάζει ντοκουμέντο, αναπαράσταση, μπρεχτικές δομές, πρόζα, μουσική και τις δικές του σκέψεις και εμπειρίες, δημιουργώντας ένα φιλμ γεμάτο ενέργεια, πόνο αλλά και ελπίδα. Ο Θεοδωράκης και ο Μαρκόπουλος εκτελούν ζωντανά τα τραγούδια τους, η Μελίνα Μερκούρη τραγουδάει το Με το Λύχνο του Άστρου από το Άξιον Εστί, ενώ προσωπικότητες διαβάζουν ποιήματα, γράμματα φυλακισμένων και άλλα ντοκουμέντα της εποχής καθώς παρεμβάλλονται κινηματογραφημένα επίκαιρα και μαρτυρίες. Η Δοκιμή ολοκληρώθηκε με την πτώση της Χούντας και δεν κυκλοφόρησε ποτέ εμπορικά, παραμένοντας στη θέασή της ένα καλλιτεχνικό και πολιτικό αίνιγμα.

Μια ταινία που αποκτά άλλη βαρύτητα μετά την απώλεια του κορυφαίου Έλληνα Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος πέρασε στην αιωνιότητα σε ηλικία 96 ετών.

Η ταινία είναι στα αγγλικά και θα προβληθεί τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου (ώρα 20:30) σε νέα αποκατεστημένη ψηφιακή κόπια (DCP), που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της Δράσης, με ελληνικούς υπότιτλους.

Πρόγραμμα

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου

20:30 Ευδοκία του Αλέξη Δαμιανού (1971) 105΄

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου

20:30 Μακεδονικός Γάμος του Τάκη Κανελλόπουλου (1960) 24´

Μπέττυ του Δημήτρη Σταύρακα (1979) 33´

Η Λίζα και η άλλη του Τάκη Σπετσιώτη (1976) 7´

22:30 Από την Άκρη της Πόλης του Κωνσταντίνου Γιάνναρη (1998) 90´

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου

20:30 Δοκιμή του Ζυλ Ντασέν (1974) 88´

22:30 Οι Βοσκοί του Νίκου Παπατάκη (1967) 117´

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου

20:30 Το Τελευταίο Ψέμμα του Μιχάλη Κακογιάννη (1958) 112´

23:00 Μανία του Γιώργου Πανουσόπουλου (1985) 87´

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου

19:00 [ deliverance ] *

*διάσωση - σωτηρία - απελευθέρωση – απολύτρωση

Μια ανοιχτή συζήτηση για την διάσωση της κινηματογραφικής κληρονομιάς

Χώρος Ε

21:00 Θίασος του Θόδωρου Αγγελόπουλου (1975) 230´

Info

Από 11 έως 15 Σεπτεμβρίου, στην Πειραιώς 260

στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου

(θα διατίθενται δωρεάν την ημέρα κάθε προβολής από τις 18.00 και μετά

στα ταμεία της Πειραιώς 260)

Δημοφιλή