Χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση οι ισχυρισμοί της καμπάνιας κατά των αμβλώσεων

Νιώθει πόνο το έμβρυο τη 10η εβδομάδα; Ειδικοί απαντούν στη HuffPost Greece.
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στον απόηχο των έντονων αντιδράσεων που προκάλεσε η αφίσα της καμπάνιας για το αγέννητο παιδί της Πανελλήνιας Ένωσης Φίλων Πολυτέκνων, σε σταθμούς του μετρό της Αθήνας -αντιδράσεις τόσο έντονες που προκάλεσαν την παρέμβαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ώστε να αφαιρεθεί άμεσα- το επόμενο ερώτημα που χρήζει διερεύνησης είναι κατά πόσο ισχύουν οι ισχυρισμοί της αφίσας.

Μέσω της αφίσας μας λένε τα εξής:

  • ότι την 18η ημέρα της ζωής του κτυπά η καρδιά του,
  • ότι από την 42η μέρα ανιχνεύονται εγκεφαλικά κύματα,
  • ότι από την 8η εβδομάδα όλα τα όργανά του έχουν δημιουργηθεί και
  • ότι από την 10η εβδομάδα νοιώθει πόνο.

Τι ισχύει τελικά από αυτά; Έχουν επιστημονική βάση; Τι σημαίνουν για την ανάπτυξη του εμβρύου;

Με τη βοήθεια του Ομότιμου Καθηγητή Μαιευτικής και Γυναικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδίκευση στην εφηβική γυναικολογία, Δεληγεώρογλου Ευθύμιο, και του μαιευτήρα-γυναικολόγου, εξειδικευμένου στην εμβρυομητρική ιατρική, Χαράλαμπο Μπατάκη, είδαμε ένα-ένα τα σημεία που αναγράφονται στην αφίσα.

Τα πιο προβληματικά είναι εκείνα που αναφέρονται στον πόνο που «αισθάνεται» το έμβρυο και τον χτύπο της καρδιάς.

Χτυπά η καρδιά την 18η ημέρα;

Και δύο ήταν κατηγορηματικοί: Όχι. «Ο πρώτος χτύπος εντοπίζεται στην 4η εβδομάδα της ανάπτυξης, αλλά εμείς τον αντιλαμβανόμαστε υπερηχογραφικά στην 6η εβδομάδα ανάπτυξης του εμβρύου, μας λέει ο κ. Δεληγεώρογλου.

Νιώθει πόνο την 10η εβδομάδα;

Πρόκειται για εντελώς αβάσιμο ισχυρισμό που δεν τεκμηριώνεται. «Έχει αισθήσεις αλλά δεν μπορείς να προσδιορίσεις εάν είναι πόνος ή κάποια άλλη αίσθηση. Εμείς τα αντιλαμβανόμαστε από την χρήση των υπερήχων και σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να προσδιορίσεις τι είδους αίσθηση είναι», μας λέει ο κ. Μπατάκης.

«Στην 10η εβδομάδα είναι ένα ζωντανό έμβρυο, αφού ακούμε και βλέπουμε την καρδιά στην 6η εβδομάδα. Το πώς όμως μετράει και βλέπει κανείς εάν πονάει, είναι κάτι που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί ναι τεκμηριωθεί επιστημονικά», μας λέει και ο κ. Δεληγεώρογλου.

Έχουν δημιουργηθεί όλα τα όργανα από την 8η εβδομάδα;

Υπάρχει μια βάση αλλά αν με το «δημιουργία» οργάνων μιλάμε, πέρα από τον σχηματισμό και στην λειτουργία, τότε είναι προβληματικό σημείο. Τα όργανα του εμβρύου έχουν όντως σχηματιστεί μέχρι την 8η εβδομάδα, αλλά σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης δεν μπορούμε να ξέρουμε τη λειτουργικότητά τους. «Η οργανογένεση όντως ολοκληρώνεται στην 8η εβδομάδα. Έχουν δηλαδή σχηματιστεί τα όργανα. Η λειτουργικότητα όμως των οργάνων είναι κάτι το οποίο αναδεικνύεται στο διάβα του χρόνου», μας λέει ο κ. Δεληγεώρογλου.

Σύμφωνα με τον ο κ. Μπατάκης επίσης, μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη συνήθως την 12η εβδομάδα, δηλαδή στον τρίτο μήνα, που σε μεγάλο ποσοστό βλέπουμε και το φύλο.

Ανιχνεύονται εγκεφαλικά κύματα από την 42η μέρα;

Αυτός είναι ένας ισχυρισμός της καμπάνιας που έχει μια βάση. Όντως ανιχνεύονται. Αλλά δεν έχει κανονική εγκεφαλική λειτουργία. Που σημαίνει ότι δεν αντιλαμβάνεται τον τερματισμό της κύησης (εάν αυτό υπονοείται με την αφίσα). Το γεγονός ότι ανιχνεύονται εγκεφαλικά κύματα σημαίνει ότι το έμβρυο μπορεί και δέχεται ερεθίσματα, όπως μας εξηγείο κ. Δεληγεώρογλου. Όμως αυτό δεν έχει σχέση με την εγκεφαλική λειτουργία, που είναι μια τελείως διαφορετική λειτουργία.

«Έχει νόημα όταν κάποιος αναρτά μια τέτοια αφίσα και δημιουργεί τέτοιο σάλο, να μπορεί να την υποστηρίξει και βιβλιογραφικά», σχολιάζει ο κ. Δεληγεώρογλου.

«Είναι υποχρέωση του γιατρού, όταν ζητηθεί από ενήλικη γυναίκα και σύμφωνα με το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του σώματός της, η διακοπή της κύησης, μέσα στα χρονικά περιθώρια τα οποία ορίζει ο νόμος -που είναι μέχρι το πρώτο τρίμηνο δηλαδή τις 12 εβδομάδες» συμπληρώνει. Για τον ίδιο το σημαντικό είναι, για να γίνει κάθε παιδί επιθυμητό παιδί, να υπάρχει ενημέρωση των νέων. «Και αυτή η ενημέρωση γίνεται με την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, και αυτή πρέπει να γίνεται μέσα στα σχολεία. Μόνο έτσι μπορεί να αλλάξει αυτό το καθεστώς και να έχουμε λιγότερες εκτρώσεις».

Δημοφιλή