Χωρίς ρεύμα θα παραμείνει για ημέρες η μισή περιφέρεια του Κιέβου

Μετά τα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα σε εγκαταστάσεις ηλεκτροδότησης.
.
.
SHANNON STAPLETON via REUTERS

Περίπου η μισή περιφέρεια γύρω από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας θα παραμείνει χωρίς ρεύμα για τις επόμενες ημέρες, μετά από ρωσικά πυραυλικά πλήγματα σε εγκαταστάσεις ηλεκτροδότησης, ανέφερε ο περιφερειάρχης.

Τα πλήγματα τη Δευτέρα, που βύθισαν τμήματα της Ουκρανίας ξανά στο σκοτάδι και στο κρύο, ήταν τα πιο πρόσφατα μετά από εβδομάδες επιθέσεων που έπληξαν κρίσιμες υποδομές και έκοψαν τη θέρμανση και το νερό σε πολλούς.

Το Κίεβο, μια πόλη περίπου τριών εκατομμυρίων ανθρώπων, φάνηκε να έχει αποφύγει τις σοβαρές καταστροφές. Ωστόσο η περιφέρεια του Κιέβου, στην οποία δεν περιλαμβάνεται η πρωτεύουσα και είχε πληθυσμό περίπου 1,8 εκατομμυρίων πριν τον πόλεμο, επηρεάστηκε πολύ.

«Τις επόμενες ημέρες, περίπου η μισή περιφέρεια θα είναι χωρίς ηλεκτρισμό» δήλωσε μέσω Telegram αργά τη Δευτέρα ο περιφερειάρχης, Ολέξι Κουλέμπα.

Η Μόσχα αρνείται πως επιδιώκει να πλήττει αμάχους, μα είπε πως τα δεινά τους δεν θα τελείωναν εκτός και αν η Ουκρανία υποκύψει στις απαιτήσεις της.

Ο Βολοντιμίρ Κουντρίτσκι, επικεφαλής της Ukrenergo, που διαχειρίζεται το εθνικό δίκτυο ηλεκτροδότησης, είπε πως η Ρωσία σκόπιμα εξαπέλυσε τις επιθέσεις καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από το μηδέν.

Καταστροφές αναφέρθηκαν σε άλλες περιφέρειες, μεταξύ των οποίων και νότια και νοτιοανατολικά, όπου έχουν λάβει χώρα κάποιες από τις σκληρότερες συγκρούσεις μεταξύ ουκρανικών και ρωσικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα προειδοποιήσεις για νέα μπλακάουτ.

Όλοι οι σταθμοί ύδρευσης και οι εφεδρικές γραμμές στην περιφέρεια της Οδησσού είχαν διακοπή ρεύματος και διεκόπη η ύδρευση, ανέφερε η εταιρεία ύδρευσης στο Telegram.

Στο Κραματόρσκ, πόλη στο Ντονέτσκ υπό ουκρανικό έλεγχο, 370 πολυκατοικίες ήταν χωρίς θέρμανση λόγω διακοπών ρεύματος, είπε ο δήμαρχος της πόλης.

Με πληροφορίες από Reuters

Δημοφιλή