Χωρίζουν πιο συχνά όσοι έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση ή όχι

Πως η προσωπικότητά μας καθορίζει την πορεία των ερωτικών μας σχέσεων.
Maca and Naca via Getty Images

Κατά τη διάρκεια της ζωής μας, βιώνουμε διαφορετικά γεγονότα στον ερωτικό τομέα και τις σχέσεις μας. Από τους γάμους μέχρι τια διαζύγια, ως «συμβάντα σχέσης» ορίζονται οι μεταβάσεις που υποδεικνύουν την αρχή μιας νέας κατάστασης ή το τέλος μιας προηγούμενης.

Ορισμένα γεγονότα είναι ευχάριστα, όπως το ξεκίνημα ενός νέου δεσμού, ενώ άλλα είναι δυσάρεστα, όπως η χηρεία. Σε κάθε περίπτωση, τα γεγονότα που προκύπτουν μέσα στη σχέση απαιτούν από εμάς να προσαρμοστούμε στις νέες γνωστικές, συναισθηματικές ή συμπεριφορικές συνθήκες.

Ποια είναι η σχέση του γεγονότος με την προσωπικότητά μας

Οι ερευνητές, σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν πώς τα συναισθήματα και οι συμπεριφορές των ανθρώπων αλληλεπιδρούν με τα γεγονότα σχέσης που βιώνουν, διαπίστωσαν ότι είμαστε οι ίδιοι οι άνθρωποι αυτοί που θέτουμε τον εαυτό μας σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Για παράδειγμα, άτομα με χαμηλότερη αυτοπεποίθηση είναι πιο πιθανό να χωρίσουν, σε σύγκριση με άτομα με υψηλότερα επίπεδα αυτοεκτίμησης.

Ωστόσο σπάνια παρατηρείται και η αντίστροφη πορεία. Δηλαδή, ενδέχεται τα γεγονότα της σχέσης να «αλλοιώσουν» την προσωπικότητά μας. Για παράδειγμα, συχνά παρατηρείται το φαινόμενο όπου, με την πάροδο του χρόνου, τα άτομα που παίρνουν διαζύγιο γίνονται λιγότερο ευσυνείδητα σε σύγκριση με τα άτομα που συνυπάρχουν σε έναν υγιή γάμο.

.
urbazon via Getty Images
.

Τί υποστηρίζουν οι έρευνες

Τα ευρήματα διαπιστώνουν ότι μάλλον είναι η προσωπικότητα που προξενεί την εμφάνιση ενός γεγονότος και όχι τόσο το αντίστροφο. Κυρίαρχο χαρακτηριστικό της προσωπικότητας μας που προκαλεί ή αποτρέπει την εμφάνιση ενός γεγονότος θεωρείται η εξωστρέφεια. Συγκεκριμένα, τα εξωστρεφή άτομα τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα ενέργειας, περιέργειας και θετικότητας, με αποτέλεσμα να δημιουργούν διαρκώς νέες εμπειρίες σχέσεων.

Οι αλλαγές που επιφέρει ένα γεγονός στην προσωπικότητά μας είναι περιορισμένες

Τα γεγονότα της σχέσης δεν επιφέρουν παρά ελάχιστες μεταβολές στην προσωπικότητά μας. Αυτό θα μπορούσε αφενός να σημαίνει ότι τα γεγονότα που εκτυλίσσονται μέσα σε μια σχέση δεν επηρεάζουν ουσιαστικά τον χαρακτήρα μας. Ωστόσο, ίσως απλώς επιβεβαιώνει ακόμη μια φορά ότι οι άνθρωποι δεν αντιδρούμε πάντοτε με τον ίδιο τρόπο απέναντι στα γεγονότα της σχέσης. Δηλαδή, ενώ ένα άτομο γίνεται λιγότερο ευσυνείδητο μετά από ένα διαζύγιο, ένα άλλο διαζευγμένο άτομο ενδέχεται να συμπεριφέρεται πιο ευσυνείδητα από ποτέ.

Επομένως, για την καλύτερη κατανόηση αυτών των μεμονωμένων διαφοροποιήσεων θα ήταν απαραίτητο να λάβουμε υπόψη το ατομικό νόημα και το κοινωνικό περιβάλλον εντός του οποίου προκύπτουν οι εξελίξεις μιας σχέσης. Για παράδειγμα, κάποιος που αντιλαμβάνεται το διαζύγιο ως πιθανή, σχεδόν φυσική, κατάληξη της σχέσης θα αντιδράσει διαφορετικά σε σχέση με κάποιον που θεωρεί το διαζύγιο ως προσωπική ή σχεσιακή αποτυχία.

Εκτός αυτού, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε περισσότερα γύρω από την ποιότητα της σχέσης. Για παράδειγμα, ο χωρισμός από έναν σύντροφο που δεν θεωρούσαμε ιδανικό ίσως να έχει διαφορετικό αντίκτυπο σε μας, σε σχέση με την απώλεια ενός εξιδανικευμένου προσώπου.

Geber86 via Getty Images

Επίδραση των γεγονότων της σχέσης στην προσωπικότητά μας

Είναι πιθανό οι άνθρωποι να παρουσιάζουμε μεμονωμένες παραλλαγές στον τρόπο με τον οποίο αντιδρούμε στα γεγονότα της σχέσης. Αυτό, όπως προαναφέρθηκε, εξαρτάται κυρίως από το νόημα που αποδίδουμε στα περιστατικά, από την ποιότητα της σχέσης, αλλά και από τις καθημερινές πράξεις με τις οποίες αντιδρούμε απέναντι στα τυχόν γεγονότα της σχέσης.