Χριστούγεννα στην Εθνική Πινακοθήκη με ξεναγήσεις, παραμύθια και κάλαντα

Και την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου, ένα ραδιοφωνικό πρόγραμμα με ευχές και τραγούδια μέσα από τους χώρους της Πινακοθήκης.
Νικηφόρος Λύτρας (1823-1904), Σπουδή για τον πίνακα «Κάλαντα», Λάδι σε χαρτόνι.
Νικηφόρος Λύτρας (1823-1904), Σπουδή για τον πίνακα «Κάλαντα», Λάδι σε χαρτόνι.
Εθνική Πινακοθήκη

Η Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου μάς προσκαλεί σε γιορτινές περιηγήσεις και εκδηλώσεις στο πνεύμα των ημερών.

Τα φετινά Χριστούγεννα έχουμε την ευκαιρία να μετάσχουμε στο εορταστικό κλίμα, μέσα από θεματικές ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, εορταστικά bazaar και άλλες δράσεις.

Στο κεντρικό κτίριο της Πινακοθήκης και ενταγμένο απόλυτα στο πνεύμα των Χριστουγέννων το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Νύχτα Μαγική» περιλαμβάνει αφήγηση χριστουγεννιάτικων ιστοριών, που ολοκληρώνονται με εργαστήρια δημιουργικής έκφρασης.

Τα παιδιά 3-5 ετών θα στροβιλιστούν στον χριστουγεννιάτικο ουρανό ανάμεσα στα σύννεφα μαζί με τη μικρή Νοέλ αναζητώντας την ξεχωριστή θέση τους στον κόσμο με κέντρο το παραμύθι του πολυβραβευμένου Βρετανού Benji Davies, «Η Χιονονιφάδα». Η εκπαιδευτική δράση είναι προγραμματισμένη για τις 13 Δεκεμβρίου στις 17:30 και για Σάββατο 16 Δεκεμβρίου στις 10:00.

Τα παιδιά 6-12 ετών θα βρεθούν στη Σπηλιά και θα συναντήσουν όλα όσα είναι απαραίτητα για τη Νύχτα των Χριστουγέννων: τὸ σπήλαιο, τους ποιμένες, τους μάγους με τα δώρα, ακόμη και τον ίδιο τον Χριστό μέσα από το διήγημα του Φώτη Κόντογλου, «Χριστούγεννα στη σπηλιά». Η δράση είναι προγραμματισμένη για τις 16 Δεκεμβρίου στις 12:00 και στις 15:00.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παρουσία ενός ενήλικα ως συνοδού των παιδιών. Η συμμετοχή στις θεματικές ξεναγήσεις γίνεται μέσω ηλεκτρονικής κράτησης στα: edu.episkepseis@nationalgallery.gr και ekarzi@nationalgallery.gr (Δευτέρα έως Παρασκευή). Η ολοκλήρωση της κράτησης θα πραγματοποιείται με τη λήψη σχετικού επιβεβαιωτικού email. (Όριο ατόμων: 25, Κόστος ενηλίκων: 5€)

Επειδή, ωστόσο, η Εθνική Πινακοθήκη δεν εξαντλεί τη δράση της στην πρωτεύουσα, πρωτότυπα προγράμματα περιμένουν τους επισκέπτες και στα κατά τόπους παραρτήματά της.

Στο παράρτημα του Ναυπλίου την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου ο εικαστικός Γιάννης Χαρικλέους θα πραγματοποιήσει ένα τρίωρο εργαστήριο χαρακτικής Χριστουγεννιάτικων Χαρακτικών Δημιουργιών σε ενήλικες, που επιθυμούν να εξοικειωθούν με την χαρακτική τέχνη και να γνωρίσουν όλα τα στάδια της, από την χάραξη και το μελάνωμα μέχρι την τελική εκτύπωση. Στο πλαίσιο του Εργαστηρίου, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου, όπου παρουσιάζονται χαρακτικά του Γιάννη Ψυχοπαίδη και του Ζαχαρία Αρβανίτη. Ώρες 17.00-20.00. Η συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εργαστήρι χαρακτικής μπορείτε να απευθύνεστε στην επιμελήτρια Λαμπρινή Καρακούρτη (τηλ. 27520 21915).

Επίσης, στο Ναύπλιο, την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου στις 19.00 η θεατρολόγος Δήμητρα Δέδε θα αφηγηθεί μύθους με τη συνοδεία βιολιού, στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης Μύθοι και Σύμβολα. Ο βιολιστής Θανάσης Μουρλάς θα συνοδεύει και θα σχολιάζει μουσικά τα κείμενα.

Στην Κέρκυρα, το Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης και οι Μουσειακές Συλλογές Ιονίου Πανεπιστημίου διοργανώνουν την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου στις 11.30, τη δράση Slowart, που στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής μέσα από την επίσκεψη στο μουσείο με τη μέθοδο της αργής και εστιασμένης παρατήρησης έργων τέχνης. Στη δεύτερη φετινή συνάντηση, που θα γίνει στο Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στην Κάτω Κορακιάνα επιλέγονται έργα που πραγματεύονται το θέμα του τραύματος με σκοπό το μουσείο να αποτελέσει ένα ασφαλές μέρος όπου θα προκύψει ένας ανοιχτός και γόνιμος διάλογος γύρω από το ζήτημα αυτό. Μικρές αφηγήσεις που προκύπτουν μέσα από τα έργα τέχνης θα μας βοηθήσουν να μοιραστούμε εμπειρίες ζωής και να μιλήσουμε για ό,τι ο καθένας θεωρεί τραύμα.

Στο Παράρτημα της Κέρκυρας συνεχίζεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ταξίδι στη νεοελληνική τέχνη που απευθύνεται σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Περιλαμβάνει περιήγηση σε έργα–κλειδιά, που σκιαγραφούν την ταυτότητα της ελληνικής τέχνης από την Επτανησιακή Τέχνη μέχρι τη δεκαετία του ’90 και Εργαστήριο Ζωγραφικής. Η περιήγηση στα έργα γίνεται μέσω διαλόγου με τους μαθητές και αποσκοπεί στο να κατανοήσουν όχι μόνο στοιχεία της ιστορίας της τέχνης αλλά να εντάξουν τα έργα που βλέπουν στην ιστορική και κοινωνική διάσταση της εποχής τους. Στο τέλος της περιήγησης τα παιδιά καλούνται να ζωγραφίσουν το έργο που τους άρεσε περισσότερο, με υλικά που δίνονται από το μουσείο.

Επίσης, συνεχίζεται το εισαγωγικό πρόγραμμα στις συλλογές του Παραρτήματος της Κέρκυρας, Σχήμα, Χρώμα, Γραμμή, ιδανικό για μικρές τάξεις αλλά και για όσα παιδιά έρχονται για πρώτη φορά στο μουσείο. Μιλώντας στα παιδιά για τα βασικά στοιχεία της ζωγραφικής, το χρώμα, το σχήμα και τη γραμμή σκοπεύει να τα εξοικειώσει με αυτά, και να ενισχύσει το βλέμμα και την παρατηρητικότητα τους. Παράλληλα τα παιδιά ενθαρρύνονται να αφιερώνουν χρόνο στην απόλαυση των έργων και να κατανοήσουν τη διαφορετικότητα αλλά και τη συνέχεια της ελληνικής τέχνης. Μέσα από μικρές ασκήσεις τα παιδιά δημιουργούν τα δικά τους χρώματα, αναπαράγουν έργα με σχήματα και γραμμές ενώ στο τέλος ζωγραφίζουν ένα έργο της αρεσκείας τους που ενσωματώνει όλα όσα είδαν στην περιήγηση. Το πρόγραμμα διαρκεί 1 ώρα και 30 λεπτά και η είσοδος είναι δωρεάν. Για τα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής από τους συνοδούς εκπαιδευτικούς στο τηλέφωνο 26610 93333 καθημερινά, 8.30 – 15.30.

Ομβέρτου Αργυρού (1884-1963), Οι Μάγοι
Ομβέρτου Αργυρού (1884-1963), Οι Μάγοι
Εθνική Πινακοθήκη

Στο Παράρτημα της Σπάρτης αναπτύσσονται δύο νέα προγράμματα: Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την περιοδική έκθεση «Λάκωνες Καλλιτέχνες από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης» απευθύνεται σε παιδιά Δημοτικού και το Χριστουγεννιάτικο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ψάχνοντας τα Χριστούγεννα στην Πινακοθήκη» σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας. Τέλος, το πρόγραμμα «Φίλοι και Γείτονες» ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο του 2023 με ανοιχτή πρόσκληση σε όλους τους κατοίκους της Σπάρτης για συμμετοχή σε δωρεάν ξεναγήσεις τις Τετάρτες του Δεκέμβρη 13/12 και 20/12 στις 17.30.

Την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου θα υπάρχει ένα ξεχωριστό πρόγραμμα σε σύμπραξη με τον ραδιοφωνικό σταθμό Μελωδία 99.2. Στο κεντρικό κτίριο της Πινακοθήκης θα βρίσκονται από το πρωί η Ματούλα Κουστένη και ο Δημήτρης Βραχνός για να καλημερίσουν τους ακροατές του σταθμού μ’ ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένο στη γιορτινή ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων και στο εκθεσιακό περιβάλλον της Πινακοθήκης. Το πρόγραμμα του Μελωδία 99.2 θα συνεχιστεί από τον χώρο του Μουσείου με την Κωνσταντίνα Βαρσάμη στο μικρόφωνο, από τις 10.00 που θα ανοίξουν και οι πόρτες για το κοινό και μέχρι αργά το μεσημέρι στον αέρα του Μελωδία 99.2 θα εναλλάσσονται ευχές από καλεσμένους, επισκέπτες και ακροατές του σταθμού, πάντα μέσα από τον χώρο της Πινακοθήκης.

Στις 14.00 το Φωνητικό Σύνολο Ρυθμός φέρνει ζωντανά κοντά μας την παράσταση Τα δικά μας Χριστούγεννα, όπου παρουσιάζονται Τραγούδια και Κάλαντα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας και της Κύπρου. Θα ακούσουμε κάλαντα βυζαντινά, νησιώτικα, μακεδονίτικα, ηπειρώτικα και κυπριακά ενώ θα παρουσιάζονται με μουσικό και πρωτότυπο τρόπο ήθη κι έθιμα ελληνικών και κυπριακών πόλεων και χωριών.

Το δεκαπενταμελές Φωνητικό Σύνολο Ρυθμός συνοδεύουν οι: Έλενα Βαρελά και Θάνος Ματζίλης (τραγούδι), Ρίτα Ζωβοίλη (κανονάκι), Σταυρούλα Τρυφιάτη (καβάλι), Γιάννης Γκαβαρδίνας (σαντούρι) και Ραφαήλ Μέτα (κιθάρα) .

Στην αφήγηση ο ηθοποιός Δημήτρης Ήμελλος.

Καλλιτεχνική Διεύθυνση - Επιμέλεια: Νίκος Χιώτογλου

Επίσης, καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών στο Πωλητήριο της ΕΠΜΑΣ θα γίνεται μεγάλο bazaar με παλαιότερες αλλά και νέες εκδόσεις σε τιμές έως και 70% χαμηλότερες. Μέσα από το bazaar αυτό δίνεται η ευκαιρία για μια διαφορετική πρόταση για χριστουγεννιάτικα δώρα, που θα επιτρέψει ο πολιτιστικός πλούτος της Πινακοθήκης να μπει σε κάθε σπίτι.

Δημοφιλή