Αντιδράσεις στην Ουγγαρία για τις διαφημίσεις ομόφυλων ζευγαριών της Coca-Cola

Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ζητούν μποϊκοτάζ.
Bernadett Szabo / Reuters

Οι διαφημίσεις της Coca-Cola με αφορμή ένα μουσικό φεστιβάλ της Ουγγαρίας, το οποίο προωθεί την αποδοχή της ομοφυλοφιλίας, προκαλούν αντιδράσεις στους κόλπους του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος του Βίκτορ Ορμπάν, το οποίο καλεί τους υποστηρικτές του να μποϊκοτάρουν την εταιρεία.

Το φεστιβάλ «Love Revolution» αρχίζει την Τετάρτη στην Βουδαπέστη και θα διαρκέσει μία βδομάδα. Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που θα εμφανιστούν είναι οι Εντ Σιράν, National, Franz Ferdinand, Foo Fighters, Florence and the Machine και πολλά άλλα μεγάλα ονόματα. Στο πλαίσιό του, η Coca-Cola κυκλοφόρησε διαφημιστικά πόστερ στα οποία απεικονίζονται χαμογελαστά, ομόφυλα ζευγάρια με σλόγκαν όπως «μηδέν ζάχαρη, μηδέν προκατάληψη».

Τα πόστερ θύμωσαν υποστηρικτές του εθνικιστικού κόμματος Φιντέζ του Βίκτορ Ορμπάν, το οποίο προωθεί την απαγόρευση των γάμων μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Φιντέζ, Ιστβαν Μπόλντογκ, ζήτησε το μποϊκοτάζ όλων των προϊόντων της Coca-Cola κατά την διάρκεια της συγκεκριμένης «προβοκατόρικης» καμπάνιας, αλλά η έκκλησή του δεν είναι βέβαιο ότι θα έχει την ανταπόκριση που θα ήθελε. Τα συντηρητικά ΜΜΕ της χώρας, όμως, συμφωνούν με τον Μπόλντογκ.

«Το λόμπι των ομοφυλοφίλων πολιορκεί την Βουδαπέστη και δεν αφήνει περιθώρια να το αποφύγουμε» γράφει το ειδησεογραφικό site Pesti Sracok.

Η Coca-Cola από την πλευρά της, τονίζει ότι το μουσικό φεστιβάλ, στο οποίο αναμένεται να συμμετάσχουν περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι, απηχεί θεμελιώδεις αρχές της εταιρείας. «Πιστεύουμε ότι ετερόφυλοι και ομοφυλόφιλοι έχουν το δικαίωμα να αγαπούν όποιον θέλουν, όπως θέλουν» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωσή της.

Δημοφιλή