COP27: «Οδεύουμε προς μια κλιματική κόλαση»

Ο γ.γ του ΟΗΕ συνοψίζει σε μια φράση την πορεία του πλανήτη εάν δεν σταματήσουν τα λόγια και δεν αρχίσουν οι πράξεις.
Anadolu Agency via Getty Images

«Είμαστε σε έναν αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στην κλιματική κόλαση» ήταν τα λόγια του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, στην εναρκτήρια ομιλία του στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα που ξεκίνησε σήμερα στην Αίγυπτο.

Μπροστά σε 110 ηγέτες χωρών και κυβερνήσεων, ο γ.γ του ΟΗΕ, υποστήριξε πως «η ανθρωπότητα βρίσκεται μπροστά σε μια σκληρή επιλογή: να εργαστούμε όλοι μαζί τώρα για να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ή να καταδικάσουμε τις μελλοντικές γενιές σε «κλιματική κόλαση».

Ο Γκουτιέρες, ζήτησε από τους ηγέτες να συνεργαστούν για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των πλουσιότερων και φτωχότερων χωρών του κόσμου, για να επιταχυνθεί η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα.

Επιπλέον, κάλεσες τις πιο εύπορες χώρες να χρηματοδοτήσουν αυτή την μετάβαση ώστε και οι πιο φτωχές να μπορέσουν να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων και να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη που είναι ήδη ορατές.

Στόχος η κατάργηση του άνθρακα

Στόχος, σύμφωνα με τον Αντόνιο Γκουτέρες είναι η κατάργηση σταδιακά της χρήσης άνθρακα έως το 2040 παγκοσμίως, με τα μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης να αγγίζουν αυτό το όριο μέχρι το 2030.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα ωστόσο είναι η απροθυμία πολλών χωρών να λάβουν δράσεις και μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή.

Παρά τις δεκαετίες συνομιλιών για το κλίμα - η Αίγυπτος COP είναι η 27η Διάσκεψη - η πρόοδος για την σωτηρία του πλανήτη είναι ανεπαρκής με αποτέλεσμα να είναι πλέον ορατές οι καταστροφικές συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνεχίζουν να αυξάνονται όπως και η θερμοκρασία σε όλα τα μέρη και πλάτη της γης, με τον πλανήτη να βρίσκεται σε οριακό σημείο που προκαλεί μη αναστρέψιμο κλιματικό χάος.

Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Τιμολόγηση του άνθρακα

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργίεβα, έθεσε σε οικονομική διάσταση την προστασία του πλανήτη από τον άνθρακα.

Πρότεινε «την τιμολόγηση του άνθρακα με προβλέψιμο τρόπο που θα μας οδηγήσει σε μια υψηλή μέση τιμή, τουλάχιστον 75 δολάρια ανά τόνο μέχρι το 2030, ώστε να δοθεί κίνητρο για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές να αλλάξουν».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, από την πλευρά του δήλωσε σε έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα, ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα εμπόδια που υπάρχουν στις βιομηχανίες ώστε να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα και να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

ΗΑΕ: Οι «πετρελαιάδες» αντιδρούν

Κι ενώ ο στόχος είναι η μείωση της παγκόσμιας χρήσης άνθρακα, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ-Νάχια, δήλωσε ότι η χώρα του, ως μέλος του ΟΠΕΚ, θα συνεχίσει να παράγει ορυκτά καύσιμα για όσο διάστημα υπάρχει ανάγκη.

«Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θεωρούνται υπεύθυνος προμηθευτής ενέργειας και θα συνεχίσει να παίζει αυτόν τον ρόλο όσο ο κόσμος έχει ανάγκη από πετρέλαιο και φυσικό αέριο», τόνισε.

Το παράδοξο είναι οτι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα φιλοξενήσουν τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα του επόμενου έτους, η οποία θα επιχειρήσει να ολοκληρώσει τις συμφωνίες που έγιναν πέρυσι στη Βρετανία και αυτές που θα ληφθούν αυτές τις ημέρες στην Αίγυπτο.

Κι ενώ οι κυβερνήσεις προσπαθούν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, οι χώρες με πλούσιους πόρους πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα έχουν επικρίνει την ταχεία μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα, υποστηρίζοντας ότι είναι οικονομικά απερίσκεπτη και άδικη για τα φτωχότερα και λιγότερο ανεπτυγμένα έθνη που επιθυμούν οικονομική ανάπτυξη.

Μα σημειωθεί οτι οι χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα το 2015 είχαν δεσμευτεί να επιτύχουν έναν μακροπρόθεσμο στόχο να διατηρήσουν την παγκόσμια θερμοκρασία σε μόνο 1,5°C από τα προ βιομηχανικά επίπεδα, όριο στο οποίο οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η κλιματική αλλαγή κινδυνεύει να ξεφύγει από τον έλεγχο.

Η Αφρική ζητά πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια

Από την πλευρά τους οι χώρες της Αφρικανικής Ένωσης υποστήριξαν οτι «ακόμη κι αν η Αφρική συνεισφέρει λιγότερο από το 4% των αερίων του θερμοκηπίου, προσυπογράφει την συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα
«Είμαστε υπέρ μιας πράσινης μετάβασης που είναι δίκαιη, συμπεριλαμβανομένης της καθολικής πρόσβασης στην ηλεκτρική ενέργεια από την οποία εξαιρούνται ακόμη 600 εκατομμύρια Αφρικανοί».

Αλ Γκόρ: Να δούμε πέρα από την αποικιοκρατία των ορυκτών

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ υποστήριξε πως «όλοι μας έχουμε ένα πρόβλημα αξιοπιστίας. Μιλάμε και αρχίζουμε να ενεργούμε, αλλά δεν κάνουμε αρκετά».

«Έχουμε αφήσει τις χώρες του κόσμου αντιμέτωπες με το κλιματικό χάος και δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις που δεν έφτασαν ποτέ σε χώρες, ειδικά της Αφρικής».

«Πρέπει να προχωρήσουμε πέρα από την εποχή της αποικιοκρατίας των ορυκτών καυσίμων» κατέληξε ο Αλ Γκορ.

Μπέζος και Γκέιτς δωρίζουν 2,4 δισ. δολάρια

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε στο ίδρυμα Bezos Earth Fund - που ιδρύθηκε από τον ιδιοκτήτη της Amazon Τζεφ Μπέζος – και έχει δεσμευτεί να δωρίσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια έως το 2030 για προστασία των αποθεμάτων άνθρακα και της βιοποικιλότητας.

Η οργάνωση του Τζεφ Μπέζος έχει δεσμευτεί να δωρίσει το 30% του ταμείου της ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την προστασία του περιβάλλοντος και την αποκατάσταση και διατήρησης των φυσικών πόρων.

Το ταμείο επιδιώκει να δημιουργήσει ένα συνασπισμό αφρικανικών και ευρωπαϊκών χωρών για το κλίμα που θα στηρίξουν και θα υπερασπιστούν τα αποτελέσματα της φετινής Συνόδου.

Λίγο αργότερα, σε ανακοίνωσή του το Ίδρυμα Μπίλ και Μελίντα Γκέιτς ανακοίνωσε οτι έχει δεσμευτεί 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει τους μικροκαλλιεργητές να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής,.

Μέχρι το 2030, η ετήσια ανάγκη χρηματοδότησης αναμένεται να είναι 340 δισεκατομμύρια δολάρια καθώς περισσότεροι από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από τις καλλιέργειες αυτές για τροφή και εισόδημα.

παρόλα αυτά λιγότερο από το 2% της παγκόσμιας χρηματοδότησης που σχετίζεται με το κλίμα χρησιμοποιείται για να τους βοηθήσει να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή.

Πηγή: Reuters

Δημοφιλή