COP28: Σε κίνδυνο η Σύνοδος για την Κλιματική Κρίση λόγω "αλλαγής" στο προσχέδιο για τα ορυκτά καύσιμα

Η ΕΕ απειλεί να αποχωρήσει."Δεν υπογράφουμε το πιστοποιητικό θανάτου μας" λένε χώρες βιώνουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.Ποιος ο ρόλος του αμφιλεγόμενου πρόεδρου της COP28
via Associated Press

Στον ”αέρα” κινδυνεύουν να τιναχτούν οι συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα στο Ντουμπάι αφού πολλά κράτη αντέδρασαν σφόδρα σε ένα σχέδιο συμφωνίας για την χρήση ορυκτών καυσίμων, χαρακτηρίζοντας το ως ”αδύναμο” και ”ανεπαρκές”.

Από το τελευταίο προσχέδιο που δόθηκε την Δευτέρα έχουν αφαιρεθεί αναφορές που περιλαμβανόταν στο αρχικό και τονιζόταν ότι τα ορυκτά καύσιμα θα μπορούσαν να ”καταργηθούν σταδιακά”.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του ΒBC, και οι 198 χώρες στη σύνοδο κορυφής COP28 πρέπει να συμφωνήσουν διαφορετικά η διάσκεψη θα είναι άκαρπη ενώ σήμερα έιναι η τελευταία ημέρα των εργασιών.

Το ΑP, πάντως αναφέρει πως μάλλον θα υπάρξει νέο προσχέδιο σήμερα. Κάποιοι αξιωματούχοι που μετείχαν προφανώς στην αλλαγή του πρώτου είπαν πως σκοπό της αλλαγής ήταν να ”γίνει συζήτηση” και να ”δούμε τις κόκκινες γραμμές των χωρών’. Αυτό όμως γινόταν ήδη με το αρχικό. Συνεπώς εάν υπάρξει νέο προσχέδιο θα είναι εξαιτίας του κινδύνου παταγώδους αποτυχίας της Συνόδου.

Το θέμα της καύσης ορυκτών καυσίμων αποτελεί βασικό παράγοντα για την υπερθέρμανση του πλανήτη, θέτοντας σε κίνδυνο εκατομμύρια ζωές, αλλά οι κυβερνήσεις δεν έχουν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να συμφωνήσουν ποτέ πώς και πότε θα σταματήσει η χρήση τους.

Απειλές για αποχωρήσεις - ”Δεν θα υπογράψουμε το πιστοποιητικό θανάτου μας”

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαρακτήρισε το προσχέδιο ”απαράδεκτο” και είπε ότι το μπλοκ μπορεί να αποχωρήσει από την διάσκεψη.

″Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε αυτό το κείμενο”, δήλωσε ο υπουργός Ίμον Ράιαν διαπραγματευτής της ΕΕ και Υπουργός Περιβάλλοντος της Ιρλανδίας. Πρόσθεσε δε πως μια κατάρρευση των συνομιλιών ”δεν είναι το αποτέλεσμα που έχει ανάγκη ο κόσμος”.

Οι χώρες στην πρώτη γραμμή της κλιματικής αλλαγής που υφίστανται περισσότερο τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, καταγράφοντας άνοδο της στάθμης της θάλασσας που ήδη καταστρέφει σπίτια και εξαφανίζει ακτές και καταιγίδες που σκοτώνουν ανθρώπους στο πέρασμά τους, καταδίκασαν το προσχέδιο.

Ο δε ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Τζον Κέρι, προειδοποίησε πως αυτή η διάσκεψη αποτελεί την ″τελευταία ευκαιρία” για να επιτευχθεί ο στόχος του περιορισμού της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή. Επίσης ο Αλ Γκορ, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και ακτιβιστής για την κλιματική αλλαγή σχολίασε πως η διάσκεψη ”είναι στα πρόθυρα πλήρους αποτυχίας”.

″Δεν θα υπογράψουμε το πιστοποιητικό θανάτου μας”, δήλωσε εκπρόσωπος της Συμμαχίας Μικρών Νησιωτικών Κρατών, προσθέτοντας ότι δεν θα συμφωνούσε με ένα κείμενο χωρίς ”ισχυρές δεσμεύσεις για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων”.

Πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένων των χωρών στην πρώτη γραμμή της κλιματικής αλλαγής, βρέθηκαν στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, για να συζητήσουν το εντεινόμενο πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε μια χρονιά που είναι η θερμότερη που έχει καταγραφεί.

Το ερώτημα τι πρέπει να γίνει για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την καύση πετρελαίου, άνθρακα και φυσικού αερίου κυριάρχησε στις συνομιλίες.

O πρόεδρος της COP28, President Σουλτάν αλ Τζμαμπερ
O πρόεδρος της COP28, President Σουλτάν αλ Τζμαμπερ
via Associated Press

Ο αμφιλεγόομενος πρόεδρος της COP28 και η καταστροφική αλλαγή της...τελευταίας στιγμής

Οι προσδοκίες βέβαια πως ο αμφιλεγόμενος Πρόεδρος της COP28 Σάλταν αλ Τζαμπέρ θα μπορούσε να επιτύχει μια ισχυρή συμφωνία για τα ορυκτά καύσιμα, ήταν χαμηλές αφού ο ίδιος είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος του πετρελαϊκού γίγαντα του Άμπου Ντάμπι, Adnoc.

Ωστόσο, οι χώρες που θέλουν επίσπευση της οριστικής διακοπής της χρήσης ορυκτών καυσίμων διατηρούσαν μια αισιοδοξία καθώς ο Τζαμπέρ φάνηκε να λέει ότι υποστηρίζει την ”σταδιακή κατάργηση”.

Ένα προσχέδιο κειμένου που δημοσιεύθηκε το Σάββατο επιβεβαίωσε ότι μια επιλογή για το αποτέλεσμα των συνομιλιών ήταν η διατύπωση περί ”σταδιακής κατάργησης των ορυκτών καυσίμων σύμφωνα με την καλύτερη διαθέσιμη επιστήμη”.

Τα ερωτήματα παρέμειναν για το πότε θα συνέβαινε αυτό και εάν θα βασιζόταν στη χρήση ακριβής και πειραματικής τεχνολογίας για την αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνεται όταν καίγονται ορυκτά καύσιμα.

Τη Δευτέρα όμως δημοσιεύτηκε ένα αλλαγμένο προσχέδιο από το οποίο είχαν απαλειφθεί οι αναφορές για ”σταδιακή κατάργηση”. Αντίθετα, ανέφερε ότι τα κράτη θα πρέπει ”να μειώσουν την κατανάλωση και την παραγωγή ορυκτών καυσίμων με δίκαιο και τακτικό τρόπο”.

Ενώ οι αλλαγές στη γλώσσα μπορεί να φαίνονται μικρές, μικρές διαφορές στα έγγραφα του ΟΗΕ μπορούν να αλλάξουν σημαντικά αυτό που υποχρεούνται να κάνουν οι χώρες.

Πολλές μάλιστα χώρες φαίνεται πως είχαν μόλις μία ώρα στην διάθεσή τους για να μελετήσουν το νέο κείμενο πριν συγκληθεί μια συνεδρίαση όλων εκπροσώπων χωρών.

Ο Τζαμπέρ, πρόεδρος της COP28, είπε ότι το κείμενο αντικατοπτρίζει τις φιλοδοξίες του και το χαρακτήρισε ”τεράστιο βήμα προς τα εμπρός”.

Πηγές: BBC, AP, Reuters

Δημοφιλή