ΔΙΕΘΝΕΣ
10/09/2019 13:51 EEST | Updated 10/09/2019 13:56 EEST

Daily Sabah: Οι φρικιαστικές συνομιλίες κατά τη διάρκεια της δολοφονίας του Κασόγκι

Η τουρκική εφημερίδα έδωσε στη δημοσιότητα τους ανατριχιαστικούς διαλόγους.

ASSOCIATED PRESS

Οι ηχογραφημένες φρικιαστικές συνομιλίες μεταξύ της 15μελους ομάδας Σαουδαράβων που ανέλαβε την δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι και του θύματος έρχονται για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας από την τουρκική εφημερίδα Sabah.

Οι συνομιλίες που καταγράφηκαν πριν από αλλά και κατά τη διάρκεια του μαρτυρικού θανάτου του αντιφρονούντα δημοσιογράφου στο προξενείο της Σ.Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο του 2018, έφτασαν στην κατοχή του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών της Τουρκίας αμέσως μετά το αποτρόπαιο περιστατικό και κοινοποιήθηκαν στις αρμόδιες τουρκικές αρχές που διεξήγαγαν την έρευνα καθώς και σε διεθνείς αξιωματούχους και θεσμούς.

Μία από τις καταγραφές αυτές, μεταξύ του Μαχέρ Αμπντουλαζίζ Μουτρέμπ (σ.σ ενός εκ των εκτελεστών του Κασόγκι) και του Δρ. Σαλάχ Μοχάμεντ Αλ-Τουμπάιγκι (σ.σ. που φέρεται να διαμέλισε τον δημοσιογράφο).

Η συζήτηση μεταξύ των δύο, οι οποίοι είναι ανάμεσα στους πέντε κατηγορούμενους που αντιμετωπίζουν τη θανατική ποινή στη Σαουδική Αραβία για τη δολοφονία, έχει ως εξής:

Μουτρέμπ: Μπορούμε να βάλουμε τη σορό σε μια τσάντα;

Αλ-Τουμπάιγκι: Οχι. (Είναι) πολύ βαριά και πολύ ψηλή επίσης. Πάντα δούλευα πάνω σε πτώματα. Ξέρω πώς να το κόψω πολύ καλά. Δεν έχω δουλέψει ποτέ σε ένα ζεστό πτώμα, αλλά θα το διαχειριστώ και αυτό εύκολα. Κανονικά βάζω τα ακουστικά μου και ακούω μουσική όταν κόβω τα πτώματα. Παράλληλα, πίνω τον καφέ μου και κάνω τσιγάρο. Μετά τον διαμελισμό, θα τυλίξετε τα μέρη σε πλαστικές σακούλες, θα τα βάλετε σε βαλίτσες και θα τα βγάλε έξω (από το κτίριο).

Ο «δόκτωρ - θάνατος», όπως έχει γίνει πλέον γνωστός, ακούγεται επίσης να λέει: «Ο προϊστάμενός μου στα εγκληματολογικά εργαστήρια δεν ξέρει τι κάνω, δεν υπάρχει κανένας που να με προστατεύει».

Στο τέλος της συζήτησης, ο Μουτρέμπ ρωτάει αν έφθασε το «ζώο που θα θυσιάσει». Στις 1:14 μ.μ., ένα μη αναγνωρισμένο μέλος της ομάδας των εκτελεστών λέει ότι «είναι εδώ».

Ο Κασόγκι εισέρχεται στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας.

Σύμφωνα με τις ηχογραφήσεις, τον Κασόγκι υποδέχεται ένα γνωστό του πρόσωπο. Του λέει ότι ο πρόξενος Μοχάμεντ Αλ-Οταίμπι είναι επίσης παρών στο κτίριο. Αρχικά, προσκαλείται ευγενικά στο γραφείο του προξένου στον δεύτερο όροφο. Οταν αρχίζει να υποψιάζεται ότι κάτι δεν πάει καλά, τον τραβάει από το χέρι. Τότε ο Κασόγκι του λέει: «Ασε με, τι νομίζεις ότι κάνεις;»

ASSOCIATED PRESS

Μόλις ο δημοσιογράφος εισέρχεται στο δωμάτιο, ο Μουτρέμπ του λέει: «Παρακαλώ καθίστε, πρέπει να σας πάμε πίσω [στο Ριάντ.] Υπάρχει διαταγή από την Ιντερπόλ». Ο Κασόγκι αποκρίνεται: «Δεν υπάρχουν αγωγές εναντίον μου, η αρραβωνιαστικιά μου με περιμένει έξω»

Κατά τη διάρκεια αυτών των συνομιλιών, ένα άλλο μη αναγνωρισμένο μέλος της ομάδας των δολοφόνων, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα παριστάνει τον «σκληρό αστυνομικό» λέει επανειλημμένα στον Κασόγκι να πάψει.

Στις 1:22 μ.μ. ο Μουτρέμπ ρωτάει τον Κασόγκι αν έχει κινητά τηλέφωνα πάνω του. Εκείνος απαντά «έχω δύο κινητά τηλέφωνα». Ο Μουτρέμπ ρωτά «τι μάρκα» και λαμβάνει την απάντηση «iPhone».

Μετά από αυτές τις συνομιλίες, στα τελευταία 10 λεπτά που οδήγησαν στο θάνατο του Κασόγκι ο διάλογος έχει ως εξής:

Μουτρέμπ: Αφησε ένα μήνυμα για τον γιο σου.

Κασόγκι: Τι πρέπει να πω στον γιο μου;

Μουτρέμπ: Θα γράψεις ένα μήνυμα, έλα να κάνουμε πρόβα. Δείξε το μας.  

Κασόγκι: Τι πρέπει να πω, «θα σε δω σύντομα;»

Μη αναγνωρισμένο μέλος: Τελείωνε.

Μουτρέμπ: Θα πεις κάτι όπως «είμαι στην Κωνσταντινούπολη. Μην ανησυχείς αν δεν μπορείς να με βρεις».

Κασόγκι: Δεν πρέπει να πω ότι έχω απαχθεί;

Μη αναγνωρισμένο μέλος: Βγάλε το σακάκι σου.

Κασόγκι: Πώς μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο σε ένα προξενείο; Δεν αφήνω κανένα μήνυμα.

Μη αναγνωρισμένο μέλος: Τελείωνε.

Κασόγκι: Δεν γράφω τίποτα.

Μουτρέμπ: Γράψε το, κύριε Τζαμάαλ. Βιάσου. Βοήθησε μας ώστε να μπορέσουμε να σε βοηθήσουμε, διότι στο τέλος θα σε μεταφέρουμε πίσω στη Σαουδική Αραβία και αν δεν μας βοηθήσεις, ξέρεις τι θα συμβεί τελικά.

Κασόγκι: Υπάρχει μια πετσέτα εδώ. Θα με ναρκώσετε;

Αλ-Τουμπάιγκι: Θα σε βάλουμε για ύπνο.

Μετά τη νάρκωσή του ο Κασόγκι ακούγεται να λέει «μην κρατάτε το στόμα μου κλειστό», προτού χάσει τις αισθήσεις του.

«Εχω άσθμα, μην το κάνετε, θα με πνίξετε». Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια του Κασόγκι.

Οι δολοφόνοι του είχαν ήδη βάλει μια πλαστική σακούλα στο κεφάλι του με σκοπό να του προκαλέσουν ασφυξία. 

«Κοιμάται;», «Σηκώνει το κεφάλι του», «συνέχισε να πιέζεις», «σπρώξε το καλά» ακούγονται να λένε, μεταξύ άλλων, οι δολοφόνοι του.

Πριν από την τελευταία αναπνοή του Κασόγκι, οι ήχοι από τον πνιγμό του συνεχίζονται για λίγο. Στη συνέχεια αρχίζει η μεταθανάτια φάση, που περιλαμβάνει τους ήχους του διαμελισμού της άψυχης σορού του.

Πηγή: Daily Sabah