Δεκάδες νεκροί λόγω καταρρακτωδών βροχών στην Ινδία

Οι θάνατοι οφείλονται κυρίως σε καταρρεύσεις τοίχων.
ASSOCIATED PRESS

Τουλάχιστον 27 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ινδία την Τρίτη κυρίως λόγω της κατάρρευσης τοίχων εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχών που προκαλούνται από τον μουσώνα και συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα, δημιουργώντας εκτεταμένα προβλήματα στις σιδηροδρομικές και τις αεροπορικές μεταφορές ειδικά στην οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, Μουμπάι, κι ωθώντας τις αρχές να κλείσουν σχολεία και υπηρεσίες, αν και η χρηματαγορά και αρκετές εταιρείες λειτούργησαν.

Κάθε χρόνο την περίοδο των μουσώνων (Ιούνιος-Σεπτέμβριος) η Ινδία δοκιμάζεται, καθώς κτίρια καταρρέουν ολόκληρα ή εν μέρει, αφού οι βροχοπτώσεις αποκαλύπτουν πόσο σαθρά είναι τα θεμέλια πολλών κατασκευών.

Ένας τοίχος κατέρρευσε πάνω σε παράγκες στη Μάλαντ, δυτική φτωχή συνοικία της Μουμπάι, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 18 άνθρωποι, δήλωσε αξιωματικός της πυροσβεστικής.

«Οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων συνεχίζονται», συμπλήρωσε ο αξιωματικός, «μέχρι στιγμής έχουμε διασώσει πάνω από εικοσιτέσσερις ανθρώπους».

Άλλοι τρεις πολίτες έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσε τοίχος σε σχολείο της πόλης Καλγιάν, 42 χιλιόμετρα βόρεια από το Μουμπάι.

Στη κοντινή πόλη Πιουν, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν κατέρρευσε τοίχος. Παρόμοιο περιστατικό το Σάββατο στοίχισε τη ζωή σε ακόμη 15 ανθρώπους.

Το Μουμπάι επιδιώκει να μεταμορφωθεί σε παγκόσμιο κόμβο του χρηματοοικονομικού τομέα, όμως τμήματα της πόλης δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν όταν εκδηλώνονται οι βροχές των μουσώνων κάθε χρόνο, καθώς η εντατική, όχι σπάνια άναρχη δόμηση, οι συχνά φρακαρισμένοι από σκουπίδια αγωγοί της αποχέτευσης και οι ποταμοί τα καθιστούν ευάλωτα σε πλημμύρες.

Στο Μουμπάι, στη δυτική πλευρά της Ινδίας, πόλη με περίπου 20 εκατομμύρια κατοίκους, εκδηλώνονται την Τρίτη καταρρακτώδεις βροχές για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα. Πολλές περιοχές έχουν πλημμυρίσει και η κίνηση των σιδηροδρομικών συρμών ανεστάλη σε τμήματα του δικτύου.

Η δραστηριότητα στην ινδική οικονομική πρωτεύουσα σχεδόν παρέλυσε. Οι αρχές κήρυξαν εκτάκτως την ημέρα αργία και ζήτησαν από τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους. Τα σχολεία δεν λειτούργησαν. Τουλάχιστον 55 πτήσεις με προορισμό το διεθνές αεροδρόμιο του Μουμπάι εξετράπησαν, άλλες 52 ακυρώθηκαν.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP)

Δημοφιλή