Δημοκρατία στα χρόνια του Πούτιν; Ενας πρώην υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας απαντά στη HuffPost

Ο Αλεξάντερ Νετσάεφ υπήρξε υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του Μπόρις Γέλτσιν, στην κρισιμότερη στροφή της σύγχρονης ιστορίας της Ρωσίας. Μίλησε στη HuffPost για τον Πούτιν και τη δημοκρατία, για το ρήγμα στην Ορθοδοξία, για την Ελλάδα και το ΝΑΤΟ. Και εκπλήσσει...

«Εγώ εκπροσωπώ το δημοκρατικό φιλελεύθερο τμήμα της Ρωσίας. Δεν υπάρχει ”δημοκρατία” σε εισαγωγικά, δεν υπάρχει ”δημοκρατία” στα ρωσικά», είπε ανοίγοντας αυτή την συνέντευξη ο Αλεξάντερ Νετσάεφ.

Ένας πρώην υπουργός Οικονομικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με θητεία τη διετία 1992-1993, που υπήρξε μέλος της κυβέρνησης του Μπόρις Γέλτσιν, στην κρισιμότερη στροφή της σύγχρονης ιστορίας της χώρας του: Όταν η Σοβιετική Ένωση έγινε Ρωσία.

Alexander Shcherbak via Getty Images

“Δεν υπάρχει ”δημοκρατία” σε εισαγωγικά, δεν υπάρχει ”δημοκρατία” στα ρωσικά”

Ο Νετσάεφ είναι ήδη χαρακτηρισμένος - και δαιμονοποιημένος από το καθεστώς Πούτιν - ως ένας από τους ανθρώπους που αποφάσισαν να φέρουν τη Ρωσία αντιμέτωπη με την αδυσώπητη πραγματικότητα του καπιταλισμού. Ο ίδιος εξομολογείται ότι, ως υπουργός Οικονομικών έζησε 24ωρα όπου το συνολικό ταμειακό απόθεμα της Ρωσίας ήταν μόλις 25 εκατομμύρια δολάρια! Ήμασταν πρακτικά μία χρεοκοπημένη χώρα. Η μόνη λύση ήταν να λάβουμε επώδυνες αποφάσεις και αυτό κάναμε, μας είπε.

“Το μέλλον της Ρωσίας είναι στις ευρωπαϊκές και πανανθρώπινες αξίες. Οχι εκεί που βρίσκεται η Βόρεια Κορέα και η Ζιμπάμπουε”

Στο σήμερα, ο Αλεξάντερ Νετσάεφ είναι Πρόεδρος του κόμματος «Civic Initiative». Κατέβηκε στις τελευταίες προεδρικές εκλογές υποστηρίζοντας την υποψηφιότητα της Ξένια Σόμπτσακ. Μίας τηλεπερσόνας, που βρέθηκε τέταρτη στη λίστα κάτω από το όνομα του θριαμβευτή (για μία ακόμη φορά) Βλαντιμίρ Πούτιν.

Maxim Shemetov / Reuters

Βρέθηκε στην Αθήνα πριν από μερικές ημέρες με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου «Η κατάρρευση μίας Αυτοκρατορίας», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. Ο συγγραφέας του βιβλίου είναι ο Γέγκορ Γκαϊντάρ, πρωθυπουργός της κυβέρνησης που υπηρέτησε ο Νετσάεφ ως υπουργός Οικονομικών.

“Είμαστε στο κατώφλι σχίσματος στον ορθόδοξο κόσμο που δεν έχει προηγούμενο στην Ιστορία”

Ο Γκαϊντάρ, που υπήρξε ο πρώτος πρωθυπουργός της Ρωσίας, δεν βρίσκεται στη ζωή. Εφυγε αρκετά νέος, σε ηλικία 53 ετών από ένα μάλλον...μυστήριο καρδιακό επεισόδιο. Λίγο καιρό νωρίτερα, άγνωστοι επιχείρησαν να τον δηλητηριάσουν...

HuffPost Greece

Ο Νετσάεφ κινείται μεταξύ των διακεκριμένων επικριτών του Ρώσου Προέδρου και δεν διστάζει να μιλήσει για τον «καινοφανή όρο...Ανεξάρτητη Δημοκρατία» που χρησιμοποιείται μόνο στη χώρα του. Το κάνει ακόμα πιο συγκεκριμένο, δηλώνοντας στη HuffPost ότι «το μέλλον της Ρωσίας είναι στις ευρωπαϊκές και πανανθρώπινες αξίες. Οχι εκεί που βρίσκεται η Βόρεια Κορέα και η Ζιμπάμπουε».

“Δεν είναι χώρα κλειδί η Ελλάδα για τη Ρωσία στη διεθνή σκηνή...”

Ζητήσαμε τη γνώμη του (και την λέει) για τα λάθη του Πούτιν, του Γέλτσιν και του Γκορμπατσόφ, αλλά και για την Ελλάδα. Παρακολουθήστε την απάντησή του, που εκπλήσσει: «Δεν είναι χώρα κλειδί η Ελλάδα για τη Ρωσία στη διεθνή σκηνή...» αρχίζει να λέει, ενώ μιλά με μεγάλη σοβαρότητα για την κρίση στις σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι με το Πατριαρχείο της Μόσχας: «Είμαστε στο κατώφλι σχίσματος στον ορθόδοξο κόσμο που δεν έχει προηγούμενο στην Ιστορία», δηλώνει σε έντονο ύφος ο Νετσάεφ.

Stanislav Krasilnikov via Getty Images