Δημοσιογράφος απελάθηκε από την Ελλάδα στην Τουρκία για να εκτίσει ποινή φυλάκισης λόγω του PKK

Ο Μουράτ Βερίμ διέφυγε στη χώρα μας αφού καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκιση για «διάπραξη εγκλήματος για λογαριασμό τρομοκρατικής οργάνωσης» στην Τουρκία.
O Μουράτ Βερίμ
O Μουράτ Βερίμ
TWITTER

Ο δημοσιογράφος Μουράτ Βερίμ, ο οποίος απελάθηκε μετά την απόρριψη του αιτήματός του για άσυλο στη χώρα μας, συνελήφθη και οδηγήθηκε στη φυλακή στη δυτική τουρκική επαρχία της Αδριανούπολης την Τρίτη, μετέδωσε το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Mezopotamian.

Η Γενική Εισαγγελία του Μιντιάτ στην ανατολική επαρχία του Μαρντίν κατέθεσε μήνυση κατά του δημοσιογράφου του ειδησεογραφικού πρακτορείου Dicle (DİHA) το 2016 για τους φερόμενους δεσμούς του με το παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) με βάση ένα άρθρό του σχετικά με «την απελευθέρωση των Κούρδων στην Τουρκία.”

Το PKK έχει καταχωρηθεί ως τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία και σε αρκετές άλλες χώρες της διεθνούς κοινότητας όπως και στην Ε.Ε.

Ο Βερίμ διέφυγε στην Ελλάδα αφού καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκιση για «διάπραξη εγκλήματος για λογαριασμό τρομοκρατικής οργάνωσης».

Ο Βερίμ συνελήφθη στα τουρκοελληνικά σύνορα μετά την απέλασή του και οδηγήθηκε στις φυλακές της Αδριανούπολης για να εκτίσει την ποινή του, σύμφωνα την ιστοσελίδα “Stockholm Center for Freedom”.

Οι Κούρδοι δημοσιογράφοι στην Τουρκία αντιμετωπίζουν συχνά διώξεις, παραπέμπονται σε δίκη και καταδικάζονται σε ποινές φυλάκισης για κάλυψη θεμάτων που σχετίζονται με τους Κούρδους και το PKK, το οποίο διεξάγει μια αιματηρή εκστρατεία στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας από το 1984.

Ομάδες δικαιωμάτων κατηγορούν συστηματικά την τουρκική κυβέρνηση ότι προσπαθεί να κρατήσει τον Τύπο υπό τον έλεγχό της φυλακίζοντας δημοσιογράφους, εξαλείφοντας μέσα ενημέρωσης, επιβλέποντας την αγορά μέσων ενημέρωσης από φιλοκυβερνητικούς ομίλους και χρησιμοποιώντας ρυθμιστικές αρχές για να ασκήσει οικονομική πίεση, ειδικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ταγίπ Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016.

Πηγή: SCF

Δημοφιλή