Δένδιας: Όπου πρόβλημα, εκεί και η Τουρκία. Όπου σταθερότητα, συνεννόηση, Διεθνές Δίκαιο, εκεί και η Ελλάδα

Όπως είπε ο ΥΠΕΞ, η Ελλάδα «επεκτείνεται πέρα από την ανατολική Μεσόγειο, στον Κόλπο και πέρα και από τον Κόλπο στην Ινδία που είναι ήδη μέσα στο "στόχαστρο" της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».
.
.
Eurokinissi

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ευρύτερη κατανόηση στην περιοχή μας και πέρα του ορίζοντα χωρών που σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή χωρών που ασπάζονται το Διεθνές Δίκαιο, που καταλαβαίνουν τη σταθερότητα, την ειρήνη, την ασφάλεια με παρόμοιο τρόπο» διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο έβδομο ΟΝΝΕΔ Talks του δεύτερου κύκλου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις μελών της ΟΝΝΕΔ, ο κ. Δένδιας επισήμανε πως «η Ελλάδα επιστρέφει μετά από την οικονομική κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο και προσέθεσε: «Αλλά δεν σταματάει εκεί. Επεκτείνεται πέρα από την ανατολική Μεσόγειο, στον Κόλπο και πέρα και από τον Κόλπο στην Ινδία που είναι ήδη μέσα στο ”στόχαστρο” της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

Σχετικά με τη στάση της Τουρκίας, σε αντιδιαστολή με την Ελλάδα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή του, ο κ. Δένδιας τόνισε: «Όπου πρόβλημα, εκεί και η Τουρκία. Όπου σταθερότητα, όπου συνεννόηση, όπου Διεθνές Δίκαιο, εκεί και η Ελλάδα».

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών παρατήρησε πως «το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών προσλαμβάνει σιγά - σιγά ότι η Τουρκία από μια χώρα-άγκυρα για το ΝΑΤΟ, μετατρέπεται σε μια χώρα - πρόβλημα για το ΝΑΤΟ» και συμπλήρωσε: «Το ίδιο ισχύει και για τη Γαλλία, η οποία έχει γίνει αντικείμενο της τουρκικής τουλάχιστον λεκτικής επιθετικότητας, με σωρεία ύβρεων προσωπικά κατά του Προέδρου Μακρόν. Άλλες χώρες είναι πιο πίσω σε αυτό, δεν το έχουν καταλάβει ακόμη, δεν το έχουν προσλάβει στην έκτασή του. Και κατά συνέπεια υστερούν σε σχέση με την αντίδραση την οποία εκδηλώνουν απέναντι στο φαινόμενο της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Δένδιας ανέφερε πως παρατηρώντας αυτούς τους μήνες τα πράγματα, εξαιτίας της τουρκικής στάσης όλο και περισσότερα κράτη προσλαμβάνουν τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο που τα καταλαβαίνουμε κι εμείς.

Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, σχετικά με την αλλαγή της εικόνας της Ελλάδας επί διακυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη και Νέας Δημοκρατίας, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: «Βλέπετε πως το brand name ”Ελλάδα” βρίσκεται σε ένα τελείως διαφορετικό επίπεδο σήμερα. Από την προβληματική χώρα της Ευρώπης, γίναμε η χώρα - πρότυπο της Ευρώπης, η χώρα που ανέκαμψε, που δημιουργεί υποσχέσεις, που είναι χώρα που μπορεί να υποδεχτεί όχι μόνο επενδύσεις με τη στενή έννοια, αλλά και το καινούργιο και μια νέα αντίληψη των πραγμάτων».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή