ΔΙΕΘΝΕΣ
12/04/2020 13:46 EEST

Δύο παιδιά απέκτησε ο Ασάνζ κατά τα επτά χρόνια παραμονής του στην πρεσβεία του Ισημερινού στη Βρετανία

Ο Ασανζ είχε μείνει εγκλωβισμένος στην πρεσβεία για εννέα χρόνια. Οι αποκαλύψεις της μητέρας των παιδιών του.

ASSOCIATED PRESS

Ο ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks, ο Αυστραλός Τζούλιαν Ασάνζ απέκτησε δύο παιδιά με μία από τους συνηγόρους του όταν είχε καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο τα προηγούμενα χρόνια, αποκαλύπτει ο ίδιος σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της Mail on Sunday.

Σημειώνεται πως ο Ασανζ είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο στην πρεσβεία του Ισημερινού στην Αγγλία το 2012 όπου και παρέμεινε χωρίς να βγει ποτέ έξω, έως τις 11 Απριλίου 2019 μετά την άρση της ασυλίας του από την κυβέρνηση του Ισημερινού της οποίας ακολούθησε η σύλληψή του από την βρετανική αστυνομία. Ο Ασάνζ, τον οποίον οι ΗΠΑ κατηγορούν για κατασκοπεία, είναι ο πατέρας δύο αγοριών, δύο κι ενός ετών, που απέκτησε με την 37χρονη δικηγόρο Στέλα Μόρις, νοτιοαφρικανικής καταγωγής.

Η εφημερίδα δημοσιεύει φωτογραφίες του Ασάνζ με τα παιδιά του και φιλοξενεί συνέντευξη της Μόρις , η οποία διηγείται πώς ερωτεύθηκε τον Ασάνζ πριν πέντε χρόνια (2015), με το πρώτο παιδί να γεννιέται έναν χρόνο αργότερα, ενώ πρόσθεσε πως το ζευγάρι σχεδίαζε να παντρεύει.

 

Ο Ασάνζ είχε παρακολουθήσει τη γέννηση των δύο παιδιών του στο Λονδίνο μέσω βιντεοσύνδεσης και μπόρσε να δει από κοντά τον μεγάλο, όταν η μητέρα του τον πήγε στην . Τα δύο παιδιά έχουν βρετανική υπηκοότητακαι επισκέφθηκαν τον πατέρα τους στη φυλακή.

Η δικηγόρος αποφάσισε να αποκαλύψει την ύπαρξη των δύο παιδιών, του Γκάμπριελ και του Μαξ, καθώς ”φοβάται πως η ζωή του Ασάνζ διατρέχει κίνδυνο εάν παραμείνει στις φυλακές του Μπέλμαρς” στο Λονδίνο, όπου κρατείται σήμερα.

Στα τελη Μαρτίου, η βρετανική δικαιοσύνη είχε αρνηθεί να αποφυλακίσει υπό όρους τον 48χρονο Ασάνζ, που εξέφραζε φόβους για την υγεία του λόγω κορονοϊού, διότι συντρέχουν ”σοβαροί λόγοι να πιστεύει” πως θα μπορούσε να μην προσέλθει σε μελλοντικές κλητεύσεις του.

Στο Twitter, η WikiLeaks σημειώνει πως η σύντροφος του Ασάνζ, ”μητέρα των δύο παιδιών του εκλιπαρεί τη βρετανική κυβέρνηση να τον απελευθερώσει, όπως κι εάλλους ευάλωτους κρατούμενους, την ώρα που ο κορονοϊός σαρώνει τις φυλακές”.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)