ΚΟΙΝΩΝΙΑ
29/03/2018 17:22 EEST | Updated 29/03/2018 17:44 EEST

Der Spiegel: Πώς οι διακινητές χρησιμοποιούν τα ελληνικά νησιά

LOUISA GOULIAMAKI via Getty Images

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel σε ρεπορτάζ του με τίτλο: «Πώς οι διακινητές χρησιμοποιούν τα ελληνικά νησιά» δημοσιεύει εμπιστευτική έκθεση της αστυνομίας της Γερμανίας στην οποία η Ελλάδα περιγράφεται ως «ένα από τα βασικότερα κέντρα παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη» και ως «εστία των διακινητών». Όπως εξηγεί το άρθρο, η Τουρκία - τόπος στον οποίο έχουν πλέον καταμετρηθεί περισσότεροι από 4 εκατομμύρια πρόσφυγες - ασκεί έντονη μεταναστευτική πίεση προς τη χώρα μας. Ειδικότερα, το Der Spiegel αναφέρει ότι «περίπου 30.000 μετανάστες έφτασαν πέρσι στα ελληνικά νησιά μέσω θαλάσσης».

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εμπιστευτική έκθεση της αστυνομίας μόνον τον περασμένο Σεπτέμβριο και Οκτώβριο έφθαναν καθημερινά κατά μέσο όρο 144 πρόσφυγες, κυρίως από Συρία, Ιράκ και Αφγανιστάν. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκτιμά ότι 54 άτομα σκοτώθηκαν ή εξαφανίστηκαν στο Αιγαίο το 2017. Σύμφωνα με την έκθεση, οι διακινητές στοχεύουν στα νησιά των οποίων τα κέντρα υποδοχής είναι υπερπλήρη με τα κυκλώματα να βγάζουν σημαντικά κέρδη. Ενδεικτικά, μόνο ένα κύκλωμα που δραστηριοποιείται στη Σμύρνη, από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 μετέφερε συνολικά πάνω από 460 πρόσφυγες σε Σάμο, Χίο και Λέσβο βγάζοντας περίπου 180.000 δολάρια, δηλαδή λίγο λιγότερο από 400 δολάρια το άτομα.

«Σύμφωνα με την ανάλυση, οι διακινητές επιλέγουν επί τούτου τα ελληνικά νησιά, τα κέντρα υποδοχής των οποίων είναι ασφυκτικά γεμάτα με πρόσφυγες», αναφέρει μεταξύ άλλων η ομοσπονδιακή αστυνομία της Γερμανίας προσθέτοντας πως «το παράθυρο ευκαιρίας για απλούστερα ταξίδια προς τη δυτική Ευρώπη» ανοίγει όταν «λόγω αυτής της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης οι άνθρωποι μεταφέρονται συχνά στην ηπειρωτική Ελλάδα».

Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές «το ταξίδι προς την Ευρώπη από την ηπειρωτική Ελλάδα γίνεται συχνά με τη βοήθεια διακινητών. Μετά το κλείσιμο της βαλκανικής οδού οι εγκληματίες μεταφέρουν συχνότερα από ό,τι στο παρελθόν μεταφέροντας μετανάστες κρυμμένους σε φορτηγά, αυτοκίνητα ή τρένα. Άλλοι χρησιμοποιούν πλαστά επίσημα έγγραφα για να επιβιβαστούν για παράδειγμα σε αεροσκάφη εταιριών χαμηλού κόστους και να μεταβούν από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της ζώνης Σένγκεν. Η παράνομη μετανάστευση μέσω της Ελλάδας προς την Ευρώπη συνεχίζεται, διαπιστώνει στην ανάλυσή της η γερμανική αστυνομία». 

 

Πηγή: Der Spiegel, Καθημερινή 

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost