Δύσκολες ισορροπίες για την Οικονομία

Προεκλογικές υποσχέσεις και μεταμνημονιακές δεσμεύσεις.
A. Aleksandravicius via Getty Images

Λεπτούς χειρισμούς σε ένα πλαίσιο δύσκολων ισορροπιών επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση με τις πρώτες επαφές με τους θεσμούς να έχουν ήδη ξεκινήσει. Το οικονομικό επιτελείο καλείται να βρει τη χρυσή τομή μεταξύ των προεκλογικών δεσμεύσεων που η ίδια έκανε και της δεδομένης στάσης των θεσμών ότι οι μεταμνημονιακές δεσμεύσεις πρέπει να τηρηθούν στο ακέραιο.

Παρά το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση μετρά μόλις μια εβδομάδα ο χρόνος πιέζει ήδη ασφυκτικά καθώς οι Θεσμοί επιθυμούν να έχουν πλήρη εικόνα της πορείας των δημόσιων οικονομικών, ενώ η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα φέρει άμεσα το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο με ελαφρύνσεις. Ωστόσο, ο συνδυασμός αυτός μοιάζει ιδιαίτερα δύσκολος από τη στιγμή που οι Θεσμοί επιμένουν ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για τέτοιου είδους παρεμβάσεις, ενώ και η κυβέρνηση θέλει να στείλει μήνυμα στους Θεσμούς ότι δεν επιθυμεί να παρεκκλίνει από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Αυτές οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκονται ήδη στο επίκεντρο των επαφών που έχει ξεκινήσει η νέα κυβέρνηση με τους επικεφαλής των Θεσμών. Η πρώτη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη απόψε και του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα χθες, με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ είναι μόνο η αρχή ενός κύκλου επαφών προκειμένου να υπάρξει προετοιμασία εν όψει του πρώτου μεταμνημονιακού ελέγχου για τη νέα κυβέρνηση.

Οι πρώτες επαφές δείχνουν ότι οι Θεσμοί δεν έχουν καμία πρόθεση να προκαλέσουν αναταραχή στην Ελληνική Οικονομία, αλλά δεν έχουν και καμία πρόθεση να αφήσουν οι κυβερνητικές αποφάσεις να προκαλέσουν αποκλίσεις στο πρόγραμμα. Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζει ότι οι ελαφρύνσεις που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση πριν από τις εκλογές μπορεί να προκαλέσουν δημοσιονομικό κενό, αλλά το μέγεθος του δεν προκαλεί ανησυχία.

Αυτό που αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη είναι ότι η επιτάχυνση της ανάπτυξης της Οικονομίας σε συνδυασμό με τη ορθή διαχείριση των δαπανών θα δημιουργήσουν τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο προκειμένου να καλυφθεί το όποιο κενό και ταυτόχρονα να υπάρξει περιθώριο ώστε να εφαρμοστούν οι ελαφρύνσεις που έχει ήδη εξαγγείλει.

Με δεδομένες τις δυσκολίες που προκύπτουν είναι άγνωστο προς το παρόν η ακριβής ημερομηνία όπου θα κατατεθεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Στο τραπέζι παραμένει η αρχική πρόταση να κατατεθεί αμέσως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης το φορολογικό νομοσχέδιο με όλες τις παρεμβάσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση και να ψηφιστεί έως τις 10 Αυγούστου. Ωστόσο, τα τελευταία 24ωρα υπάρχει η πρόταση το νομοσχέδιο να σπάσει σε δύο κομμάτια. Στο ένα κομμάτι να ενταχθούν μόνο οι διορθωτικές παρεμβάσεις για τις 120 δόσεις ώστε να μπουν άμεσα σε εφαρμογή. Επίσης, στο ίδιο νομοσχέδιο να ενταχθεί και η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση. Αυτό το νομοσχέδιο θα μπορούσε να κατατεθεί άμεσα και να ψηφιστεί έως τις 10 Αυγούστου.

Το δεύτερο κομμάτι του νομοσχεδίου θα μπορούσε να έρθει το φθινόπωρο ώστε να ψηφιστεί πριν το τέλος του χρόνου και να περιλαμβάνει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, των φορολογικών συντελεστών για το φόρο εισοδήματος και τις επιχειρήσεις.

Η άλλη πρόταση προβλέπει την κατάθεση ενός ενιαίου νομοσχεδίου με όλες τις παρεμβάσεις σε φορολογικούς συντελεστές, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και 120 δόσεις οι οποίες όμως θα ψηφιστούν τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο αφού θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για το μέγεθος του δημοσιονομικού κενού.

Δημοφιλή