ΔΙΕΘΝΕΣ
13/06/2019 18:46 EEST

Διαφωνία Τουρκίας- Ρωσίας για επίθεση σε τουρκικό φυλάκιο στη Συρία

Διαφορετικές εκδοχές για το περιστατικό.

Khalil Ashawi / Reuters

Η Ρωσία και η Τουρκία, οι δύο χώρες που είναι υπεύθυνες για την εύθραυστη συμφωνία για τη διατήρηση της ειρήνης στην τελευταία μεγάλη εμπόλεμη ζώνη της Συρίας, παρουσίασαν αντικρουόμενες εκδοχές την Πέμπτη σχετικά με μια επίθεση σε ένα τουρκικό στρατιωτικό φυλάκιο.

Η Τουρκία ανέφερε πως ένα από τα φυλάκιά της στην Ιντλίμπ στοχοποιήθηκε σκοπίμως σε επίθεση υποστηριζόμενων από τη Ρωσία συριακών κυβερνητικών δυνάμεων. Τρεις Τούρκοι στρατιώτες τραυματίστηκαν από 35 όλμους που βλήθηκαν κατά του φυλακίου.

Ωστόσο η Μόσχα υποστήριξε πως η επίθεση δεν έγινε από την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, αλλά από τους αντάρτες αντιπάλους του, και ότι η Τουρκία ζήτησε από τη Ρωσία να εξαπολύσει αεροπορικά πλήγματα, παρέχοντας συντεταγμένες στόχων των ανταρτών. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως πραγματοποίησε τέσσερα επιτυχημένα πλήγματα.

Η Ιντλίμπ είναι το τελευταίο προπύργιο των αντικαθεστωτικών μετά από οκτώ χρόνια εμφυλίου πολέμου.

Η Ρωσία, η οποία στηρίζει τον Άσαντ, και η Τουρκία, που υποστηρίζει τους αντάρτες, συνέβαλαν στην επίτευξη μιας συμφωνίας αποκλιμάκωσης για την περιοχή, η οποία είναι σε ισχύ από πέρυσι, ωστόσο αντιμετωπίζει προβλήματα τους τελευταίους μήνες, εξαναγκάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Η Ρωσία ανακοίνωσε αργά την Τετάρτη πως στην περιοχή έχει τεθεί σε ισχύ πλήρης κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο η Τουρκία το αρνείται αυτό, λέγοντας πως διατηρεί το δικαίωμα να προβεί σε πλήγματα εάν κριθεί απαραίτητο.

Sponsored Post