ΔΙΕΘΝΕΣ
17/08/2018 10:30 EEST | Updated 17/08/2018 11:53 EEST

Επανάσταση στην Google με αφορμή την Κίνα

Thomas Peter / Reuters

Εκατοντάδες εργαζόμενοι της Google ζητούν από την εταιρεία μεγαλύτερη διαφάνεια γύρω από τα σχέδιά της για την ανάπτυξη μιας εφαρμογής μηχανής αναζήτησης ειδικά για την Κίνα, η οποία, σύμφωνα με πηγές, θα μπλοκάρει ιστοσελίδες και κάποιους όρους αναζήτησης.

Σύμφωνα με τους New York Times, μια αίτηση με την οποία ζητείται αυξημένος έλεγχος και διαφάνεια πάνω στο συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει συγκεντρώσει πάνω από 1.000 υπογραφές. Όπως αναφέρει το Reuters, η εφαρμογή εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας της εταιρείας να κερδίσει την έγκριση του Πεκίνου για να εισέλθει στην αγορά των mobile μηχανών αναζήτησης της χώρας- ωστόσο πολλοί εργαζόμενοι της Google προβληματίζονται πως μια τέτοια εφαρμογή θα υποστήριζε τους περιορισμούς που έχει θέσει στην ελεύθερη έκφραση η κινεζική κυβέρνηση, παραβιάζοντας τη «don’t be evil» γραμμή/ «κώδικα συμπεριφοράς» της εταιρείας.

Όπως αναφέρεται στην αίτηση, την οποία είδε το Reuters, «χρειαζόμαστε περισσότερη διαφάνεια, μια θέση στο τραπέζι και μια δέσμευση για ξεκάθαρες και ανοιχτές διαδικασίες: Οι εργαζόμενοι της Google πρέπει να ξέρουμε τι φτιάχνουμε».

Η εταιρεία δεν προέβη σε σχόλια.

Σύμφωνα με πηγές, το συγκεκριμένο project- υπό την κωδική ονομασία Dragonfly- θα μπλοκάρει κάποιες ιστοσελίδες και όρους αναζήτησης, ερχόμενο έτσι σε αντίθεση με την παλαιότερη γραμμή της Google, η οποία είχε αποχωρήσει από την Κίνα πριν οκτώ χρόνια, αντιδρώντας στη λογοκρισία που επέβαλλε το Πεκίνο.

Στελέχη της εταιρείας δεν έχουν προβεί δημοσίως σε σχόλια για το Dragonfly, ωστόσο σε έγγραφο που είδε το Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Σούνταρ Πιτσάι, εμφανίζεται να λέει σε εργαζομένους πως είναι «πολύ ασαφές ακόμα» το αν θα επιστρέψει ή όχι η εταιρεία στην Κίνα.