ΔΙΕΘΝΕΣ
29/05/2020 22:36 EEST | Updated 29/05/2020 22:49 EEST

«Διαζύγιο» των ΗΠΑ με τον ΠΟΥ ανακοίνωσε ο Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι «πλήρως υπό τον έλεγχο της Κίνας». Επίσης ανακοίνωσε τερματισμό της ειδικής μεταχείρισης του Χονγκ Κονγκ.

ASSOCIATED PRESS

Οι ΗΠΑ θα τερματίσουν τις σχέσεις τους με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, την Παρασκευή.

Όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο, «η Κίνα έχει πλήρη έλεγχο επί του ΠΟΥ, αν και πληρώνει μόνο 40 εκατ. δολάρια ετησίως συγκριτικά με αυτά που πληρώνουν οι ΗΠΑ, που είναι περίπου 450 εκατ. ετησίως».

«Ο κόσμος χρειάζεται απαντήσεις από την Κίνα για τον ιό. Πρέπει να έχουμε διαφάνεια. Γιατί η Κίνα απαγόρευσε στους ανθρώπους που μολύνθηκαν από τη Γουχάν να πηγαίνουν σε όλα τα άλλα τμήματα της Κίνας;» διερωτήθηκε. «Δεν πήγαιναν στο Πεκίνο, δεν πήγαιναν πουθενά αλλού, αλλά τους επέτρεπαν να ταξιδεύουν ελεύθερα ανά τον κόσμο, περιλαμβανομένων της Ευρώπης και των ΗΠΑ».

Όπως υποστήριξε, ο ΠΟΥ απέτυχε να προβεί στις μεταρρυθμίσεις που είχε ζητήσει νωρίτερα μέσα στον μήνα, συμπληρώνοντας πως Κινέζοι αξιωματούχοι «αγνόησαν τις υποχρεώσεις τους» για τον ιό στον ΠΟΥ και τον πίεσαν για να «παραπλανήσει τον κόσμο» όταν είχε πρωτοανακαλυφθεί από τις κινεζικές αρχές. «Επειδή απέτυχαν να προβούν στις ζητηθείσες και απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, τερματίζουμε τη σχέση μας με τον ΠΟΥ και αναδρομολογούμε τα κεφάλαια αυτά σε άλλες διεθνείς επείγουσες ανάγκες δημόσιας υγείας» συμπλήρωσε.

Ανάκληση του καθεστώτος ειδικής μεταχείρισης του Χονγκ Κονγκ 

Επίσης, είπε πως θα αρχίσουν διαδικασίες για την ανάκληση του καθεστώστος ειδικής εμπορικής σχέσης του Χονγκ Κονγκ με τις ΗΠΑ, ως αντίδραση σε έναν αμφιλεγόμενο νέο νόμο ασφαλείας που θα απαγόρευε τις πολιτικές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ. «Δίνω οδηγία στην κυβέρνησή μου να αρχίσει την διαδικασία τερματισμού των εξαιρέσεων πολιτικής που παρέχουν στο Χονγκ Κονγκ διαφορετική και ειδική μεταχείριση» είπε σχετικά. «Η ανακοίνωσή μου σήμερα θα επηρεάσει το πλήρες εύρος των συμφωνιών που έχουμε με το Χονγκ Κονγκ, από τη συμφωνία έκδοσής μας, μέχρι τους μηχανισμούς ελέγχου εξαγωγών και τις τεχνολογίες» σημείωσε, προσθέτοντας πως «θα αναλάβουμε δράση για την ανάκληση της ειδικής μεταχείρισης του Χονγκ Κονγκ ως ξεχωριστής περιοχής, από τελωνειακής άποψης και άποψης ταξιδιών, από την υπόλοιπη Κίνα».

Όπως είπε, η Κίνα παραβίασε τον λόγο της ως προς την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ, και ότι η κίνηση αυτή είναι τραγωδία για τους πολίτες του Χονγκ Κονγκ, της Κίνας και του κόσμου. Επίσης, είπε ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν κυρώσεις σε άτομα που θεωρούνται υπεύθυνα για το «πνίξιμο» της αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ. 

Η κίνηση του Τραμπ έρχεται ως απάντηση στα κινεζικά σχέδια για επιβολή νέας νομοθεσίας εθνικής ασφαλείας στην πρώην βρετανική αποικία. Ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, είπε ότι η περιοχή πλέον δεν δικαιολογεί την ειδική μεταχείριση υπό την αμερικανική νομοθεσία, που της επέτρεψε να παραμείνει παγκόσμιας εμβέλειας οικονομικό κέντρο. 

(με πληροφορίες από CNBC, Reuters)